Tabliczka rozszerzająca zakres znaku

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Tabliczka rozszerzająca zakres znaku

Postprzez Zonaimad » środa 07 sierpnia 2013, 22:53

Z tematu "Co nas dzisiaj zdenerwowało na drodze":

Henq napisał(a):A4 znak B-26 z tabliczką dotyczy autobusów ale najwidoczniej nie dotyczy PKS Nowy Sącz normalnie aż mi zęby zazgrzytały jak mi zajechał drogę i wyprzedza TIRa co jedzie 110 a autobus 120 normalnie paranoja.

Doskonale znam te znaki i pamiętam, że już gdy tylko je ujrzałem, zacząłem mieć wątpliwości. Dopiero post Henqa mi o tym przypomniał.

Czy to nie jest tak, że tabliczka pod znakiem może jedynie zawężać znaczenie danego znaku drogowego? Jak myślicie, czy w razie mandatu za złamanie dyspozycji takiej tabliczki, odwołanie przyniesie skutek? W końcu kierowca widząc znak, który go ewidentnie nie dotyczy, może założyć że nie ma sensu wczytywać się w - nierzadko przydługie - tabliczki pod tymi znakami. Stąd prosta droga do przeoczenia takiego zakazu wyrażonego tabliczką.
Zonaimad

Re: Tabliczka rozszerzająca zakres znaku

Postprzez Cyberix » czwartek 08 sierpnia 2013, 10:13

Cyberix

Postprzez LeszkoII » czwartek 08 sierpnia 2013, 10:59

Zonaimad napisał(a):Czy to nie jest tak, że tabliczka pod znakiem może jedynie zawężać znaczenie danego znaku drogowego? Jak myślicie, czy w razie mandatu za złamanie dyspozycji takiej tabliczki, odwołanie przyniesie skutek? W końcu kierowca widząc znak, który go ewidentnie nie dotyczy, może założyć że nie ma sensu wczytywać się w - nierzadko przydługie - tabliczki pod tymi znakami.
Pamiętam to B-26 na autostradzie A-4. Autobus pojazdem ciężarowym? Tam powinno być następujące oznakowanie:

wersja 1.) B-25 z tabliczką T-23b (plus ewentualnie napisem "3,5t") oraz tabliczką T-23f.

wersja 2.) B-26 oraz B-25 z tabliczką T-23f. Na jednym słupku od góry B-25, tabliczka, B-26.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » czwartek 08 sierpnia 2013, 16:57

Leszko II a po co znak B-25? Skoro zakaz dotyczy sam ciężarowych i tu dodatek autobusów więc nie widzę najmniejszego sensu B-25
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » czwartek 08 sierpnia 2013, 17:30

Oznakowanie B-26 plus "dot. również autobusów" ma tyle w sobie logiki, co B-25 z napisem "dot. również motorowerów" albo "nie dot. motorowerów" :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » czwartek 08 sierpnia 2013, 20:36

LeszkoII napisał(a):Oznakowanie B-26 plus "dot. również autobusów" ma tyle w sobie logiki, co B-25 z napisem "dot. również motorowerów" albo "nie dot. motorowerów" :)

Tak Twoje rozwiązanie wer 1 i 2 o wiele lepsze.

Obrazek
Henq

Postprzez LeszkoII » czwartek 08 sierpnia 2013, 20:50

Rozwiązania, które podałem są poprawne, bo wynikają z przepisów a nie z bezprawia. Tutaj nie ma się czym załamywać :-)
LeszkoII

Postprzez Henq » czwartek 08 sierpnia 2013, 21:30

LeszkoII napisał(a):Rozwiązania, które podałem są poprawne, bo wynikają z przepisów a nie z bezprawia. Tutaj nie ma się czym załamywać :-)

Oj LeszkoII jest, daj spokuj osobówkom nie o nie tu chodzi, a oto Twoje twory:
Obrazek
Więc rozwiązania podane przez Ciebie nie są poprawne.

A powiedz mi dlaczego uważasz, że takie oznakowanie jest bezprawne?:
Obrazek
Bardziej czytelne niż Twoje i na dodatek osobówki zostawia w spokoju tak jak zamierzał organizator :)
Henq

Postprzez Zonaimad » piątek 09 sierpnia 2013, 00:25

Henq napisał(a):A powiedz mi dlaczego uważasz, że takie oznakowanie jest bezprawne?:

Może odpowiem za LeszkaII: bo zabrania go prawo. :D

A poważniej - dlaczego prawo (a właściwie prawodawca, minister ds. transportu) go zabrania? Bo gdy zobaczę znak, który mnie z założenia nie dotyczy, to na niego nie zwracam uwagi. Więc nie czytam już tego, co jest doklejone do tego znaku pod spodem. Zwłaszcza, jeżeli jestem obcokrajowcem i nie rozumiem po polskiemu. Faktycznie, rozwiązanie z A4 zostawia osobówki w spokoju, ale nie zgodzę się, że jest czytelniejsze. Nie można nazwać czytelnym znaku, który dla swoich odbiorców może być wręcz niewidzialny!

W tym miejscu leży też przyczyna rewolucji, która miała miejsce kilka(naście?) lat temu - w jej ramach znak "zakaz zatrzymywania się" swym znaczeniem objął domyślnie także chodnik. Po to, by nie było potrzeby rozszerzania jego znaczenia poprzez umieszczanie popularnej wówczas tabliczki "dotyczy jezdni i chodnika" - mogła bowiem narażać na odpowiedzialność za wykroczenie ludzi nie będących w stanie odczytać tej tabliczki.

Zresztą - wyobraź sobie: jedziesz autem. Normalną osobówką. Bo (nie wiem jak jest w rzeczywistości, ale po prostu spróbuj się wczuć w taką sytuacją) jesteś zwykłym Kowalskim, który ma zwykłe prawko, z tylko i wyłącznie kategorią B, ewentuaaalnie A i B. Masz znak zakazujący wjazdu pojazdom o RMC pow. 8 ton (B-18). Albo jeszcze lepiej - znak B-19! Jakie jest Twoje zachowanie? Oczywiście absolutnie ten znak ignorujesz - bo jaki kierowca z samym B zwraca w ogóle uwagę na ten znak? I nie próbuj mi wmówić, że zapamiętujesz każdy minięty znak. :P Pod takimi znakami (B-18, B-19) często wiszą jakieś "niedotyczymy". Więc automatycznie ignorujesz również wiszącą pod nim tabliczkę - bez wczytywanie się w jej treść.

A tu za chwilę łapie Cię patrol - a, żeby było pikantniej - patrol ITD, bo ta formacja ma ostatnio kiepski PR :D . I wystawia mandat. Dlaczego? Bo tabliczka pod znakiem głosiła "w niedziele i święta dotyczy także samochodów osobowych", a akurat jechałeś na sumę do kościoła. :P No powiedz mi - to nie byłoby kuriozum? Przyjąłbyś taki mandat? :D

A to przecież taaakie dobre rozwiązanie. Dużo lepsze niż B-18 + B-3 + "obowiązuje tylko w niedziele i święta" + "nie dotyczy autobusów i poj. ciężarowych". :D

LeszkoII napisał(a):wersja 1.) B-25 z tabliczką T-23b (plus ewentualnie napisem "3,5t") oraz tabliczką T-23f.

A nie zdałoby egzaminu po prostu B-25 z tabliczką "nie dotyczy pojazdów o masie poniżej 3,5t"?
Zonaimad

Postprzez Henq » niedziela 11 sierpnia 2013, 21:23

@Zonaimad czy aby na pewno zabrania? Zarządca drogi może sobie pod znakiem zamieścić tabliczkę z dowolną treścią - "nie dotyczy pani Ani z długimi nogami" ot i tyle.
A idąc Twoim tokiem rozumowania to np: takie znaki nie powinny istnieć w Polsce albo powinny być napisane we wszystkich językach:
ObrazekObrazek
Henq

Postprzez LeszkoII » niedziela 11 sierpnia 2013, 22:24

Napisy powinny konkretnie określać rodzaj pojazdów lub uczestników ruchu. Nie dopuszcza się stosowania sformułowań ogólnikowych, np. „Nie dotyczy ruchu lokalnego”.
Tak więc przepisy pozostawiają wiele swobody.

Henq, w Brzesku w okolicy Mc Donalds jest znak B-36 z dopiskiem "dotyczy obu stron jezdni". Niby fajna informacja, ale to nie jest informacja tylko część a w zasadzie ROZSZERZENIE treści zakazu( w ogóle znaków), co moim zdaniem przeczy wytycznym.

To tak, jakby przy D-3 znajdował się napis "dotyczy również pieszych". Nonsens.
LeszkoII

Postprzez Zonaimad » poniedziałek 12 sierpnia 2013, 22:25

Henq napisał(a):@Zonaimad czy aby na pewno zabrania? Zarządca drogi może sobie pod znakiem zamieścić tabliczkę z dowolną treścią - "nie dotyczy pani Ani z długimi nogami" ot i tyle.

Akurat przykład, który podałeś, jest słuszny. Pamiętajmy jednak, że nie pod każdym znakiem - pod B-20 na przykład nic wieszać nie wolno. :D Natomiast nie zgodzę się, że zarządca może sobie pod znakiem zamieścić tabliczkę z dowolną treścią. Myślę, że skoro nie ma przepisu wprost pozwalającego mu to robić, to nie ma mowy o takim uprawnieniu, a cokolwiek ponad zapisy Dz.U.2003.220.2181 będzie "kreatywną inżynierą", czyt. błędem w organizacji ruchu. ;-) Przepisy mówią o tym, że można (uwaga - tylko w przypadku niektórych znaków zakazu!) wyłączyć spod zakazu niektóre grupy uczestników ruchu. Nie ma natomiast tam nic o tym, by do jakiegokolwiek znaku zakazu można było je dołączać! Ok, no dobra. Jest jeden wyjątek - znak B-1 można rozszerzyć na niepełnosprawnych. Ale tylko dlatego, że norma mówi o tym wprost!

To wszystko to jest oczywiście moje zdanie. Ja jestem mimo wszystko prawniczym laikiem.
A idąc Twoim tokiem rozumowania to np: takie znaki nie powinny istnieć w Polsce albo powinny być napisane we wszystkich językach:
ObrazekObrazek

Nie ma porównania. Za niedostosowanie się do znaków, które wkleiłeś, nie grozi żadna sankcja.
Zonaimad

Powrót do Sytuacje na drodze