"ustapic miejsca"

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

ustapic miejsca to znaczy

usunac sie calkiem z drogi
0
Brak głosów
usunac sie calkiem z drogi ale tylko jak jest taka mozliwosc
1
20%
nie usuwac sie z drogi ale pilnowac zeby pojazd mial miejsce przejechac (jak sie da)
4
80%

Liczba głosów : 5

"ustapic miejsca"

Postprzez Blablas » niedziela 28 lipca 2013, 15:09

hej! mam pytanie dotyczace pewnych watpliwosci ktore nasunewly mi sie w trakcie czytania pord :D w paru miejscach paa tam sformulowanie, że ktoś "jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi". zgaduje, ze nie to samo co "ustapic pierwszenstwa", bo raz ze pewnie kazdy niuans sie liczy jak to w prawie a dwa ze ustapienie pierwszenstwa nie bardzo pasuje do ustapienia miejsca. :D wiec o co w tym chodzi? trzeba sie usunac z drogi nadjezdzajacemu pojazdowi? i czy zawsze czy tylko jak mam taka mozliwosc? usunac sie z drogi to znaczy, ze tak powiem, zniknac z tej drogi (wszyscy chyba wiedza o co chodzi) czy po prostu zrobim mu miejsce zeby mial jak przejechac? czyja bedzie wina w razie wypadku?
Blablas

Re: "ustapic miejsca"

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 29 lipca 2013, 01:31

ustąpienie pierwszeństwa – powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przy-spieszenia kroku;

usunąć z drogi to nie to samo

jest jeszcze ułatwić przejazd

w zwązku z Twoimi pytaniami należy doprecyzować konkretnie o który zapis prd Ci chodzi, bo pisać ogólnie to troszki ciężko :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Powrót do Sytuacje na drodze