Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » wtorek 09 lipca 2013, 16:02
przez cierpnik » środa 10 lipca 2013, 08:39
przez LeszkoII » środa 10 lipca 2013, 12:12
Jak to się ma do Art. 16.7, Art.3?cierpnik napisał(a):Natomiast najlepiej na samym skrzyżowaniu jechać dokładnie środkiem pasa (lewym lub środkowym w zależności od zamiaru kontynuowania jazdy za skrzyżowaniem) by uniemożliwić jakiekolwiek wyprzedzanie na samym skrzyżowaniu.
Wszystko, co potrzeba zamieściłem na rysunku. Rowerzyści jadą pasem P-8b, z czego wynika, że jazda na wprost jest zabroniona.cierpnik napisał(a):Rozumiem, że oba pasy do skrętu w lewo mają kontynuację?
przez cierpnik » środa 10 lipca 2013, 12:49
przez LeszkoII » środa 10 lipca 2013, 19:35
Gdyby rowerzysta jechał prawą stroną pasa ruchu i skręcał(jak na obrazku) w lewo, to nie można wyprzedzać pojazdu sygnalizującego zamiar skrętu w lewo inaczej jak z prawej strony. Chodziło, Ci o fizyczne zatamowanie pasa? Wątpię też, że wyprzedzając tu rowerzystę zachowamy przepisowe minimum 1m.cierpnik napisał(a):Art 16.7 nie obowiązuje w tej sytuacji. Środek pasa jest więc zabroniony. Ale to najbezpieczniejsze dla rowerzysty.
Można skorzystać ze środkowego pasa do lewoskrętu - znak P-8b zezwala i [tutaj] fakt, Art. 22.2.2). nie ma zastosowania wobec Art. 5.1.. Zbliżenie się do lewej krawędzi - jak mniemam - nie jest tym samym, co jazda możliwie blisko - w tym przypadku - lewej krawędzi jezdni. (powołując się na kopana, myślałem o ostatnich jego wpisach na L-instruktor - polemika z Janem Zaselem)cierpnik napisał(a):Art 22 obowiązuje nawet jak są wyznaczone pasy ruchu ze wskazaniem dopuszczalnego kierunku z danego pasa? No chyba nie bo jak wtedy skorzystać ze środkowego pasa do skrętu w lewo? Ja to zdanie podzielam.
Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
przez cierpnik » czwartek 11 lipca 2013, 07:31
LeszkoII napisał(a):1.Gdyby rowerzysta jechał prawą stroną pasa ruchu i skręcał(jak na obrazku) w lewo, to nie można wyprzedzać pojazdu sygnalizującego zamiar skrętu w lewo inaczej jak z prawej strony.
2.Chodziło, Ci o fizyczne zatamowanie pasa? Wątpię też, że wyprzedzając tu rowerzystę zachowamy przepisowe minimum 1m.
3.Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny
4.Kusi mnie, żeby zadać to pytanie p. Markowi Dworakowi, myślicie że warto?
5.Jakoś ci instruktorzy nauki jazdy z Forum nie zabierają głosu. Pytanie: czemu?
przez Borys_q » czwartek 11 lipca 2013, 08:27
1.To ten na lewym pasie nie może wyprzedzić tego na środkowym?
przez cierpnik » czwartek 11 lipca 2013, 08:57
przez Borys_q » czwartek 11 lipca 2013, 11:54
przez cierpnik » czwartek 11 lipca 2013, 12:32
przez oskbelfer » czwartek 11 lipca 2013, 12:35
przez cierpnik » czwartek 11 lipca 2013, 12:38
Ja tam widzę jeden kierunek ale może jestem niedowidzący.Na skrzyżowaniu i bezpośrednio przed nim kierujący rowerem, motorowerem lub motocyklem może poruszać się środkiem pasa ruchu, jeśli pas ten umożliwia opuszczenie skrzyżowania w więcej niż jednym kierunku, z zastrzeżeniem art. 33 ust. 1.
przez oskbelfer » piątek 12 lipca 2013, 00:08
cierpnik napisał(a):Ja tam widzę jeden kierunek ale może jestem niedowidzący.Na skrzyżowaniu i bezpośrednio przed nim kierujący rowerem, motorowerem lub motocyklem może poruszać się środkiem pasa ruchu, jeśli pas ten umożliwia opuszczenie skrzyżowania w więcej niż jednym kierunku, z zastrzeżeniem art. 33 ust. 1.
przez Borys_q » piątek 12 lipca 2013, 08:40
O fajnie. To segregacja pod względem prędkości pojazdów jest odwrotna w przypadku pasów przeznaczonych do skrętu w lewoCzyli w takiej sytuacji wolniejsze pojazdy (rowerzyści, motorowerzyści, kierowcy autobusów, kierowcy samochodów ciężarowych, ciągniki itd.) powinny ustawiać się maksymalnie z lewej by nie spowalniać ruchu.
Może warto zapytać Dworaka co o tym sądzi?
a jak się ma poruszać na skrzyżowaniu i bezpośrednio przed nim kierujący rowerem, motorowerem lub motocyklem jeśli pas ten umożliwia opuszczenie skrzyżowania TYLKO w jednym kierunku ?
przez oskbelfer » piątek 12 lipca 2013, 10:05