Problem przy skecaniu i zmienie pasa ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Problem przy skecaniu i zmienie pasa ruchu

Postprzez kaj007 » wtorek 25 czerwca 2013, 23:08

Witam. Ostatnio zastanawiało mnie jak powinno się postąpić w 2 sytuacjach, które poniżej przedstawiłem na schematycznych rysunkach. Starałem sie odwzorować znaki poziome i pionowe, na ktore też prosilbym abyscie zwrocili uwage.
OBRAZEK 1
http://www.iv.pl/images/07906583364313087477.jpg
-stoje autem w miejscu oznaczonym nr 1 i chce skrecic w lewo. I teraz, aby to zrobić musze czekać aż zwolni się miejsce na wszystkich pasach czy moge sobie podjechać na miejsce na pasie nr 2 koło tego pola wykluczonego z ruchu (co prawda jest do pas do skretu w lewo ale dla tych aut co w pozycji wyjsciowej mam po prawej) i tam czekać aż zwolni mi się miejsce na pasie na który chce wjechać? Ew prosilbym o opisanie co i jak.
OBRAZEK 2
http://www.iv.pl/images/14225563833056796387.jpg
-stoje autem w miejscu nr 1 (włączam sie do ruchu [wyjazd z obiektu przydrożnego]), chce zająć pas nr 3 i z niego skręcić pozniej w lewo. I teraz, czy musze z miejsca nr 1 wjechac bezposrednio na pas 3 (nie zatrzymywać się na 2) czy też raczej najpierw zjechać na pas 2, zaczekać aż się zwolni miejsce na 3 i z kierunkowskazem zmienić pas na 3?
Proislbym o pomoc w wyjasnieniu tych kwestii, pozdrawiam :)
kaj007

Re: Problem przy skecaniu i zmienie pasa ruchu

Postprzez RossoneriDevil » środa 26 czerwca 2013, 01:09

Napiszę tak, z moich obserwacji wynika, że w twoich opisanych sytuacjach, w przypadku:

Rysunek 1) Chcąc skręcić w lewo przy dużym natężeniu ruchu będziesz musiał zablokować jeden pas i liczyć na uprzejmość innych kierowców, że cię przepuszczą.

Rysunek 2) To samo, wielokrotnie obserwuję jak ludzie wyjeżdżają z takiej drogi i rach ciach przejeżdżają sobie na lewy pas czyli przecinają nawet środkowy, oczywiście wpychając się na siłę wymuszając na innych uprzejmość....ale z drugiej strony co mają zrobić?

Jeżeli chcą się dostać do ronda i na rondzie zawrócić i mają na to 15-20 metrów aby po wyjechaniu zająć odpowiedni pas?
RossoneriDevil

Postprzez lith » czwartek 27 czerwca 2013, 00:44

@kaj007
Rób jak chcesz. Tylko masz tak wykombinować, żeby nie wymusić pierwszeństwa, czyli nie zmusić tych na drodze z pierwszeństwem do gwałtownej zmiany prędkości, lub do zmiany kierunku.
lith

Postprzez Henq » sobota 29 czerwca 2013, 13:35

RossoneriDevil napisał(a):Rysunek 2) To samo, wielokrotnie obserwuję jak ludzie wyjeżdżają z takiej drogi i rach ciach przejeżdżają sobie na lewy pas czyli przecinają nawet środkowy, oczywiście wpychając się na siłę wymuszając na innych uprzejmość....ale z drugiej strony co mają zrobić?

Nie ma przepisu zabraniającego zajęcie od razu lewego 3 pasa.
Na testach było kiedyś takie pytanie że po skręcie w prawo jaki pas 1,2,3 może (ma) zająć kierujący i odpowiedź była a,b,c.
Dodam że nie ma też przepisu zezwalającego.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez RossoneriDevil » sobota 29 czerwca 2013, 16:59

@Henq

Nie o to mi chodziło.
Pisałem o tym że w korku ludzie przecinają pasy z prawego przez środkowy, aż na lewy.
Jest to zmiana pasa, wiadomo jakie warunki trzeba spełnić przy tym.

O tym mowa.
RossoneriDevil

Powrót do Sytuacje na drodze