Pierwszeństwo na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo na skrzyżowaniu

Postprzez qazcde » piątek 21 czerwca 2013, 18:54

Kto w sytuacji poniżej ma pierwszeństwo? Wydaje mi się, że 1, natomiast mój instruktor, gdy byłem w takiej sytuacji kazał mi ustąpić, mimo znaku z pierwszeństwem!

Obrazek
qazcde

Re: Pierwszeństwo na skrzyżowaniu

Postprzez LeszkoII » piątek 21 czerwca 2013, 19:00

Oba pojazdy zbliżają się do skrzyżowania drogą oznaczoną znakiem D-1 czyli "droga z pierwszeństwem", więc są względem siebie w sytuacji równorzędnej na podstawie znaków. W takich sytuacjach stosuje się zasadę prawej ręki (Art. 25.1) czyli pierwszeństwo mają nadjeżdżający z przeciwnego kierunku na wprost lub skręcający w prawo.

P.S. Mogłeś się zwrócić do instruktora w czasie jazdy zapytać "dlaczego" a tuz przed zakończeniem lekcji - wysłuchać odpowiedzi.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez qazcde » piątek 21 czerwca 2013, 22:10

Nie miałem jak, bo to było na motocyklu. Później nie umiałem mu tego prosto wytłumaczyć, a nerwowy był, to nie chciałem przedłużać pytaniem.

Lecz nadal nie wszystko wiem. Ja widzę tylko swój znak (pierwszeństwa) i wiem tylko tyle. Nie wiadomo jak prowadzi droga z pierwszeństwem. Może prowadzić tak jak jechałem (prosto i w lewo). Chyba, że jest tak, (domyślam się) że gdy nie ma znaku T-6, droga z pierwszeństwem prowadzi prosto?
qazcde

Postprzez Razor1990 » sobota 22 czerwca 2013, 22:32

Zawsze możesz się posiłkować szukając znaku dla kierunku z naprzeciwka - po kształcie poznasz czy mają ten sam co ty, czy może "ustąp pierwszeństwa".
Razor1990

Postprzez Radhezz » sobota 22 czerwca 2013, 23:19

qazcde napisał(a):Nie miałem jak, bo to było na motocyklu. Później nie umiałem mu tego prosto wytłumaczyć, a nerwowy był, to nie chciałem przedłużać pytaniem.

Lecz nadal nie wszystko wiem. Ja widzę tylko swój znak (pierwszeństwa) i wiem tylko tyle. Nie wiadomo jak prowadzi droga z pierwszeństwem. Może prowadzić tak jak jechałem (prosto i w lewo). Chyba, że jest tak, (domyślam się) że gdy nie ma znaku T-6, droga z pierwszeństwem prowadzi prosto?

Gwoli ścisłości - tak, jeśli pod znakiem określającym drogę podporządkowaną lub drogę z pierwszeństwem (A-7 lub D-1) nie ma tabliczki informującej o łamanym przebiegu drogi z pierwszeństwem zakładamy zawsze iż znak dotyczy kierunku na wprost.

Otwierając ten temat spodziewałem się jakiegoś skomplikowanego skrzyżowania, trudnej sytuacji, wykluczających się przepisów... Ale to jest absolutna podstawa, i wcale się nie dziwę że po takiej akcji instruktor zrobił się nerwowy. Serio nie wróżę Ci szybkiego zdania egzaminu z taką wiedzą teoretyczną. I to nie jest śmieszne, ale straszne że w tak prostej sytuacji nie jesteś w stanie określić prawidłowo pierwszeństwa przejazdu... A co to będzie w bardziej skomplikowanych miejscach?
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez karmazynowy » sobota 22 czerwca 2013, 23:24

Radhezz napisał(a):Serio nie wróżę Ci szybkiego zdania egzaminu z taką wiedzą teoretyczną. I to nie jest śmieszne, ale straszne że w tak prostej sytuacji nie jesteś w stanie określić prawidłowo pierwszeństwa przejazdu... A co to będzie w bardziej skomplikowanych miejscach?

Najmniej śmieszne jest to, że to kurs na kat. A.

I to, że nie wróżysz szybkiego zdania egzaminu, to raczej życzenie wszystkiego najlepszego w takiej sytuacji...
karmazynowy

Postprzez raf891 » niedziela 23 czerwca 2013, 17:34

skrzyżowanie nie odwołuje drogi z pierszenstwem
raf891

Postprzez Cyberix » niedziela 23 czerwca 2013, 18:24

A skrzyżowanie o ruchu okrężnym i np. 5 wlotów ?
Cyberix

Postprzez LeszkoII » niedziela 23 czerwca 2013, 18:33

Cyberix napisał(a):A skrzyżowanie o ruchu okrężnym i np. 5 wlotów ?
Zgodnie z "WT dz.u.200" jeśli przed skrzyżowaniem o ruchu okrężnym(C12+A7) "droga wlotowa" należała do ciągu układu podstawowego(oznaczonego na tej trasie D-1 nie zawsze przed każdym skrzyżowaniem), należy użyć znaku D-2 "Koniec drogi z pierwszeństwem".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Radhezz » niedziela 23 czerwca 2013, 21:15

Wiem do czego to zmierza, ale czy z punktu widzenia kierowcy to ma jakiekolwiek znaczenie? Pierwszeństwo na rondzie ustalają nam zawsze znaki, i to w sposób niezależny od "klasy" drogi, każdy wlot wjeżdża na rondo na takich samych zasadach. Natomiast to czy za rondem dalej poruszamy się drogą z pierwszeństwem nas nie interesuje do pierwszego "normalnego" skrzyżowania, gdzie sprawa powinna być określona znakami, lub rozwiązujemy ją regułą prawej ręki.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Powrót do Sytuacje na drodze