Jak prawidłowo skręcać na tym skrzyżowaniu?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak prawidłowo skręcać na tym skrzyżowaniu?

Postprzez alan13 » sobota 15 czerwca 2013, 13:05

Witam, proszę spojrzeć na poniższe zdjęcie. Skrzyżowanie jest w tym miejscu. Można na nim skręcić tylko w prawo, na jeden z dwóch pasów. Moje pytanie brzmi: czy w celu wjechania na lewy pas powinno się ustawić przy lewej krawędzi, czy powinno się zignorować całkowicie tę część jezdni z powodu wyznaczonych na niej miejsc parkingowych? Ta ulica jest bardzo często zakorkowana, a mimo to niewiele osób korzysta z wolnej przestrzeni po lewej, za to prawie wszyscy wyjeżdżają na lewy pas. Jeżeli ktoś ustawi się po lewej, to najczęściej dwa samochody wyjeżdżają na ten sam pas, co na szczęście kończy się co najwyżej trąbieniem.
Na kursie uczono mnie, że jeżeli miejsca parkingowe na jezdni są puste (jak tutaj), to można i powinno się po nich jeździć.
Proszę o interpretację :)
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (167.35 KiB) Przeglądane 1685 razy
alan13

Re: Jak prawidłowo skręcać na tym skrzyżowaniu?

Postprzez RossoneriDevil » sobota 15 czerwca 2013, 13:41

Nie wiem czy jazda po wymalowanych liniach parkingowych to dobry pomysł, zwłaszcza że większość osób jedzie na lewy pas.
Przepisy ogólne mówią że powinniśmy się trzymać prawej strony jeżeli chcemy skręcić w prawo.
Jeżeli ktoś wjeżdża z tego zamalowanego miejsca parkingowego to może powoduje większe zamieszanie niż to warte.
No, ale może ktoś to stosuje, ja osobiście trzymałbym się prawej strony i wyjechał na ten lewy pas.
RossoneriDevil

Postprzez LeszkoII » sobota 15 czerwca 2013, 13:46

Art. 45.1.4. Zabrania się wykorzystywania drogi lub poszczególnych jej części w sposób niezgodny z przeznaczeniem, chyba że przepisy szczegółowe stanowią inaczej;
§ 90. 1. Znak P-17 "linia przystankowa" wyznacza na jezdni miejsce przystanku pojazdów
określonych w § 51 i oznacza, że zakaz zatrzymywania się innych pojazdów na przystanku
obowiązuje na całej długości linii.
2. Znak P-18 "stanowisko postojowe" wyznacza miejsce przeznaczone do postoju pojazdów.
3. Znak P-19 "linia wyznaczająca pas postojowy" wyznacza pas przeznaczony na postój
pojazdów wzdłuż krawędzi jezdni lub oddziela od niej zatokę postojową.
4. Znak P-20 "koperta" wyznacza stanowisko postojowe zastrzeżone dla określonego rodzaju
pojazdów.

Jezdnia co prawda służy do jazdy oraz zatrzymania i postoju pojazdów, ale wyznaczone miejsce znakami na jezdni określa specyficzne przeznaczenie jej części (tutaj: na postój). Część jezdni(będącej częścią drogi) również jest częścią drogi.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » sobota 29 czerwca 2013, 10:08

Otrzymałem odpowiedź na łamach audycji radiowej Radia Kraków "Zapnij Pasy".
Według Pana Marka, można jeździć po takich miejscach.
http://w392.wrzuta.pl/audio/22boWYJDBNe/odp
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze