Zawracanie a jednokierunkowa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie a jednokierunkowa?

Postprzez LexiconAvenue » środa 12 czerwca 2013, 00:34

Sytuacja taka:
Obrazek
Czy w tej sytuacji można zawrócić na skrzyżowaniu wg linii zielonej, wykorzystując infrastrukturę zaznaczonej drogi jednokierunkowej? Wiem, że nie wolno cofać na jednokierunkowej - pytam o manewr, jak na obrazku.
Czy można wyjechać z miejsca parkingowego na jednokierunkowej po linii żółtej, cofając, a następnie jadąc łukiem? Oczywiście zakładam, że "jestem" ostatnim zaparkowanym samochodem.
Skrzyżowanie bez sygnalizacji świetlnej, zaznaczony sygnalizator (S1) dotyczy skrzyżowania kilkanaście metrów dalej, przed pasami.
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Re: Zawracanie a jednokierunkowa?

Postprzez Henq » środa 12 czerwca 2013, 08:26

Nie ma przepisu zapewniającego cofania na jednokierunkowej, jest tylko przepis zarabiający cofania w momencie jak manewr cofania utrudni ruch.
co do zawracanie jeżeli nie ma znaku zakazujacego i sygnalizacji s-3 to można zawrócić.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » środa 12 czerwca 2013, 11:06

Oj ciężko byłoby tam zawrócić samochodem. Jakby już musiał, to zawróciłbym "na 3" czyli jak pokazuje żółta linia; skręt w prawo, wycofanie w lewo na drogę z pierwszeństwem i jazda na wprost (przy cofaniu należy szczególnie uważać na przejście dla pieszych, nie można zatrzymać się za nim w odległości mniejszej niż 10m.

Trasa zielona jest o tyle trudna(a wręcz niemożliwa do przebrnięcia zgodnie z przepisami), że wyjedziesz łukiem poza skrzyżowanie a zabrania zawracania na jezdni jednokierunkowej; ciężko nie najechać na chodnik (zabrania się jazdy wzdłuż po chodniku).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez LexiconAvenue » środa 12 czerwca 2013, 14:01

LeszkoII napisał(a):Trasa zielona jest o tyle trudna(a wręcz niemożliwa do przebrnięcia zgodnie z przepisami), że wyjedziesz łukiem poza skrzyżowanie a zabrania zawracania na jezdni jednokierunkowej; ciężko nie najechać na chodnik (zabrania się jazdy wzdłuż po chodniku).

Dałoby się nie najechać na chodnik, tam jest sporo miejsca - ale fakt, trochę za mało, żeby zawrócić na jezdni drogi głównej i nie musieć "zahaczyć" o tę jednokierunkową.
Bardziej chodzi mi o interpretacje tego, czy bardziej podpadałoby to pod kategorię zabronionego zawracania na jednokierunkowej, czy możnaby uznać za zawracanie na skrzyżowaniu/ z wykorzystaniem infrastruktury (tego skrzyżowania).
Najśmieszniejsze jest to, że cały czas widac tam linię warunkowego zatrzymania składającą się z trójkątów, bo to nie od zawsze była jednokierunkowa - wiem, że teraz nie ma to żadnego znaczenia.
LexiconAvenue

Postprzez oskbelfer » środa 12 czerwca 2013, 20:41

LexiconAvenue a ja mam do Ciebie pytanie oczywiście w kontekście Twojego pytania :) Czy widzisz na Twojej fotce znak P 8b ? :) A jeśli widzisz to co on oznacza i jak się zachowasz ?:)
Ostatnio zmieniony środa 12 czerwca 2013, 20:54 przez oskbelfer, łącznie zmieniany 1 raz
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez LeszkoII » środa 12 czerwca 2013, 20:47

Czyżby jakaś sugestia, że znak P-8b "kasuje" treść Art.22.6, na podstawie Art. 5.1? :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » środa 12 czerwca 2013, 20:58

Sugestia czy nie --- ale idzie o pewną niespójność w przepisach....

Otóż P8b wg. rozporzadzenia z DZU170 dopuszcza zawracanie w wg DZU220 dozwolona jest tylko jazda w lewo

a kontekst jest taki iż nalezy pamiętać o art 22.6.4 :) i nic tu nie jest kasowane wręcz przeciwnie....

zaś inną sprawą jest, że po kiego tam zawracać jak mozna pojechac pare metrów dalej skrecić w lewo, kolejne parę metrów i wylatuje się na powrót -- bez ryzyka z art 22.6.4 :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Henq » środa 12 czerwca 2013, 21:06

oskbelfer napisał(a):Sugestia czy nie --- ale idzie o pewną niespójność w przepisach....

Otóż P8b wg. rozporzadzenia z DZU170 dopuszcza zawracanie w wg DZU220 dozwolona jest tylko jazda w lewo

a kontekst jest taki iż nalezy pamiętać o art 22.6.4 :) i nic tu nie jest kasowane wręcz przeciwnie....

A co ma DZU220 do znaków poziomych?
Definicja P8b mówi nam że jeżeli nie ma znaku B23 to ze skrajnego lewego P8b można zawracać, a art 22.6 ni jak się ma do np nocnego ruchu gdzie jesteś sam na skrzyżowaniu :) czasami nawet w dzień przy małym natężeniu :) podobny przykład jak cofanie na jednokierunkowej-można czy nie można, można ale nie utrudniamy ruchu - a skoro jesteśmy sami na skrzyżowaniu to komu utrudnimy? :)
Ostatnio zmieniony środa 12 czerwca 2013, 21:22 przez Henq, łącznie zmieniany 1 raz
Henq

Postprzez LeszkoII » środa 12 czerwca 2013, 21:07

oskbelfer napisał(a):Otóż P8b wg. rozporzadzenia z DZU170 dopuszcza zawracanie w wg DZU220 dozwolona jest tylko jazda w lewo
Wzmianka o dopuszczeniu zawracania z P-8b znajduje się też w "220"... upewniłem się i przy okazji wklejam namiary vvv--->
3.2.1. Strzałki kierunkowe
Wiele formułek w "220" skopiowano z "170".
LeszkoII

Postprzez LexiconAvenue » środa 12 czerwca 2013, 21:22

Zdążyłam napisać posta i widzę, że rozgorzała dyskusja (i za to kocham fora internetowe).
Zupełnie się nie zastanawiałam na P8b i zawracaniem, bo przyjęłam interpretację, że ogólnie można - pytanie o ten konkretny przypadek.
Tu jeszcze zdjęcie z poziomu ulicy - tak, jak pisałam, uliczka była jeszcze niedawno dwukierunkowa, stąd te trójkąty.
Obrazek
LexiconAvenue

Postprzez Henq » środa 12 czerwca 2013, 21:25

LexiconAvenue napisał(a):Zdążyłam napisać posta i widzę, że rozgorzała dyskusja (i za to kocham fora internetowe).
Zupełnie się nie zastanawiałam na P8b i zawracaniem, bo przyjęłam interpretację, że ogólnie można - pytanie o ten konkretny przypadek.
Tu jeszcze zdjęcie z poziomu ulicy - tak, jak pisałam, uliczka była jeszcze niedawno dwukierunkowa, stąd te trójkąty.
Obrazek

No rzeczywiście mało miejsca do zawracania, bez wjechania w tą jednokierunkową to chyba tylko na ręcznym wyjdzie :)
A tak defacto to co robi to cc zaparkowane zaraz za skrzyżowaniem, wątpię by było tam 10m :)
Henq

Postprzez LexiconAvenue » środa 12 czerwca 2013, 21:34

Henq napisał(a):No rzeczywiście mało miejsca do zawracania, bez wjechania w tą jednokierunkową to chyba tylko na ręcznym wyjdzie :)

Boje się wywoływac kolejną polemikę na miliony postów i dziesiątki stron, co oznacza słowo "wjechanie" - ale zawrócenie małym hatchbackiem wydaje mi się wykonalne. I pewnie za kolejnym razem to sprawdzę, żeby nie targać kilkadziesiąt metrów 9 litrów wody mineralnej.
Henq napisał(a):A tak defacto to co robi to cc zaparkowane zaraz za skrzyżowaniem, wątpię by było tam 10m :)

Tu wszyscy tak stoją, ono akurat niczego nie zasłania, a spotkałam się z pakowaniem duzych dostawczaków przed ruchliwym skrzyżowaniem tak, że maska kończy się równo z jezdnią drogi poprzecznej. Ale to offtop o parkowaniu - cos dla szerszona ;)
LexiconAvenue

Postprzez LeszkoII » środa 12 czerwca 2013, 21:40

Opcja żółta jest o tyle ryzykowna, że przy większym ruchu możesz się natknąć przy cofaniu na chętnego, który zechce skręcić w prawo z drogi "głównej".
Opcja zielona... jak pisałem wcześniej + to że mój samochód by tam nie wykręcił :) Najechanie na chodnik jednym kołem jakoś by uszło. Kwestia zinterpretowania czy takie zachowanie kwalifikuje się na "jazdę wzdłuż po chodniku". Moim zdaniem - nie koniecznie. Natomiast wjechanie na drogę jednokierunkową zezwala na poruszanie się tylko w jednym kierunku(wskazanym na znaku D-3) a dodatkowo podkreślono w art. 22.6.1, że nie można zawracać na jezdni 1-kierunkowej.
Tylko czy przy wjechaniu przednią osią pojazdu w poprzek jezdni jednokierunkowej można mówić o zawróceniu z tej drogi...wątpliwe...

Kto odpowie:
Czy cofając na skrzyżowaniu a następnie po przełączeniu biegu, jadąc do przodu łamię przepis o zatrzymaniu na skrzyżowaniu?
LeszkoII

Postprzez LexiconAvenue » środa 12 czerwca 2013, 21:49

LeszkoII napisał(a):Opcja żółta jest o tyle ryzykowna, że przy większym ruchu możesz się natknąć przy cofaniu na chętnego, który zechce skręcić w prawo z drogi "głównej".

O opcji żółtej myślałam czysto hipotetycznie w sumie - musiałabym stać jako pierwsze auto, zielona wydaje się być dużo sensowniejsza.
W obu opcjach zakładałam raczej mały i bardzo mały ruch w godzinach wieczornych- wiem, że z punktu widzenia przepisów nie ma to najmniejszego znaczenia.
LexiconAvenue

Postprzez szydlaczek » środa 12 czerwca 2013, 21:57

LeszkoII napisał(a):Czy cofając na skrzyżowaniu a następnie po przełączeniu biegu, jadąc do przodu łamię przepis o zatrzymaniu na skrzyżowaniu?

U nas kiedyś egzaminatorzy dawali polecenie aby zawrócić z użyciem biegu wstecznego na skrzyżowaniu. Ale to było dość dawno. Teraz już tego nie praktykują. Szczerze to sam się nad tym zastanawiam czy to jest poprawne. Wydaje mi się że tak ale zobaczmy co inni sądzą.
szydlaczek

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze