chcąc skręcić w prawo w 1, czy 2 drogę mam w takiej sytuacji pierwszeństwo?
Czy zawsze będąc na drodze głównej i skręcając w prawo lub w lewo w drogę która ma znak ustąp ma się pierwszeństwo?
Pozdrawiam!
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez iseebadpixels » wtorek 04 czerwca 2013, 03:14
przez LeszkoII » wtorek 04 czerwca 2013, 08:42
odp.: TAK.iseebadpixels napisał(a):chcąc skręcić w prawo w 1, czy 2 drogę mam w takiej sytuacji pierwszeństwo?
Nie rozumiem pytania.iseebadpixels napisał(a):Czy zawsze będąc na drodze głównej i skręcając w prawo lub w lewo w drogę która ma znak ustąp ma się pierwszeństwo?
przez kg1956 » wtorek 04 czerwca 2013, 09:49
przez among » wtorek 04 czerwca 2013, 11:48
iseebadpixels napisał(a):
Czy zawsze będąc na drodze głównej i skręcając w prawo lub w lewo w drogę która ma znak ustąp ma się pierwszeństwo?
przez Baranek » wtorek 04 czerwca 2013, 17:02
przez among » wtorek 04 czerwca 2013, 17:19
przez LeszkoII » wtorek 04 czerwca 2013, 19:28
Baranek napisał(a):Załóżmy, że skrzyżowanie wygląda tak jak na rysunku. Odległość, między tą drogą z prawej a tymi z lewej wynosi ok. 30 metrów.
Załóżmy, że wyjeżdżam z drogi podporządkowanej (z prawej) i skręcam w lewo w główną.
Czy ustępuję pierwszeństwa tym co będą chcieli wjechać na główną z lewej strony?
Baranek napisał(a):Ale zastanawia mnie jak to w praktyce i wg PORD byłoby rozstrzygnięte. W końcu przesunięcie między drogami (30 metrów) to dużo i w zasadzie jestem na drodze głównej, a z drugiej strony znaki informują jak byk, że to jedno skrzyżowanie...
Jeżeli osie dróg poprzecznych nie przecinają się na skrzyżowaniu, a nie można zastosować indywidualnego (dla każdego z nich) oznakowania, to (...) umieszcza się tabliczkę T-6b.