Skręt z drogi głównej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt z drogi głównej

Postprzez iseebadpixels » wtorek 04 czerwca 2013, 03:14

Witajcie, poruszając się drogą główną na takim skrzyżowaniu
Obrazek
chcąc skręcić w prawo w 1, czy 2 drogę mam w takiej sytuacji pierwszeństwo?

Czy zawsze będąc na drodze głównej i skręcając w prawo lub w lewo w drogę która ma znak ustąp ma się pierwszeństwo?

Pozdrawiam!
iseebadpixels

Re: Skręt z drogi głównej

Postprzez LeszkoII » wtorek 04 czerwca 2013, 08:42

iseebadpixels napisał(a):chcąc skręcić w prawo w 1, czy 2 drogę mam w takiej sytuacji pierwszeństwo?
odp.: TAK.
Polecam zapoznać się z podstawami zasad pierwszeństwa, sama odpowiedź nic Ci nie da do zrozumienia.
iseebadpixels napisał(a):Czy zawsze będąc na drodze głównej i skręcając w prawo lub w lewo w drogę która ma znak ustąp ma się pierwszeństwo?
Nie rozumiem pytania.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kg1956 » wtorek 04 czerwca 2013, 09:49

Tak, zawsze ma się pierwszeństwo w stosunku do wyjeżdżających z podporządkowanej.
kg1956

Postprzez among » wtorek 04 czerwca 2013, 11:48

iseebadpixels napisał(a):
Czy zawsze będąc na drodze głównej i skręcając w prawo lub w lewo w drogę która ma znak ustąp ma się pierwszeństwo?

Skręcając w lewo ustępujesz pierwszeństwa pojazdom, które nadjeżdżają z przeciwnej strony. Z kolei pojazdy znajdujące się na drogach podporządkowanych ustępują go Tobie.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez Baranek » wtorek 04 czerwca 2013, 17:02

Ja mam "pokrewne" pytanie.

Załóżmy, że skrzyżowanie wygląda tak jak na rysunku. Odległość, między tą drogą z prawej a tymi z lewej wynosi ok. 30 metrów.
Załóżmy, że wyjeżdżam z drogi podporządkowanej (z prawej) i skręcam w lewo w główną.
Czy ustępuję pierwszeństwa tym co będą chcieli wjechać na główną z lewej strony?
Mam niedaleko od swojego domu takie właśnie skrzyżowanie. Zachowuję tam szczególnie szczególną ostrożność.
Ale zastanawia mnie jak to w praktyce i wg PORD byłoby rozstrzygnięte. W końcu przesunięcie między drogami (30 metrów) to dużo i w zasadzie jestem na drodze głównej, a z drugiej strony znaki informują jak byk, że to jedno skrzyżowanie...
Załączniki
horizontal.jpg
horizontal.jpg (8.16 KiB) Przeglądane 2313 razy
Baranek

Postprzez among » wtorek 04 czerwca 2013, 17:19

Zacznijmy od tego, że znak T-6b nie informuje o skrzyżowaniu tylko o przebiegu drogi z pierwszeństwem. Na takim znaku mogą być widoczne nawet dwa skrzyżowania.

Skoro skręciłeś z drogi podporządkowanej i znajdujesz się na drodze z pierwszeństwem przejazdu to pojazdy, które masz obecnie z prawej strony ustępują go Tobie.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez LeszkoII » wtorek 04 czerwca 2013, 19:28

Baranek napisał(a):Załóżmy, że skrzyżowanie wygląda tak jak na rysunku. Odległość, między tą drogą z prawej a tymi z lewej wynosi ok. 30 metrów.
Załóżmy, że wyjeżdżam z drogi podporządkowanej (z prawej) i skręcam w lewo w główną.
Czy ustępuję pierwszeństwa tym co będą chcieli wjechać na główną z lewej strony?
Baranek napisał(a):Ale zastanawia mnie jak to w praktyce i wg PORD byłoby rozstrzygnięte. W końcu przesunięcie między drogami (30 metrów) to dużo i w zasadzie jestem na drodze głównej, a z drugiej strony znaki informują jak byk, że to jedno skrzyżowanie...

Wygląd tabliczki zdradza, że mamy do czynienia z T-6b (lub T-6d od wlotu podporządkowanego).

Jedyny, merytoryczny ślad pozwalający na odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się w warunkach technicznych z dz.u. nr 220 (zał 1.)
Jeżeli osie dróg poprzecznych nie przecinają się na skrzyżowaniu, a nie można zastosować indywidualnego (dla każdego z nich) oznakowania, to (...) umieszcza się tabliczkę T-6b.

Istotne, żeby odległości między wlotami podporządkowanymi była mniejsza niż 25 metrów (zgodnie z Rys. 2.2.6.5.c.) )
Wtedy dysponujemy dwoma(lub więcej) skrzyżowaniami, na których oznaczono 'za jednym zamachem'(przed zespołem skrzyżowań) relacje pierwszeństwa.

Rozważmy kilka przypadków.
Jeśli przesunięcie wlotów ma więcej niż 25 metrów, to nie powinno się używać T-6b/d lecz oznakować każde skrzyżowanie z osobna ( zapewne chodzi o powtórzenie D-1). Więcej niż 25m to może być np. 40m, 100m - więc wydaje się racjonalne, że nie mamy do czynienia z jednym skrzyżowaniem.

Dla translacji wlotów o 5 metrów, powinno zastosować się T-6b/d nie pozostawiając złudzeń, że występuje więcej niż jedno skrzyżowanie. Gdyby mimo przesunięcia wlotów o 5 metrów nie zastosowano tabliczki T-6b/d, pozostaje potraktować przecięcie się dróg jako jedno skrzyżowanie; z kolei gdyby przesunięcie wynosiło 25 metrów a również by nie zastosowano T-6b/d należy zdać się na własną intuicję i ubolewać nad organizacją ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze