???JAK TO JEST Z MIGACZAMI???

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

???JAK TO JEST Z MIGACZAMI???

Postprzez andaga » środa 02 kwietnia 2003, 22:24

wlasnie sobie jechalam i nie wiem JAK MA byc poprawnie??? oto opis:
Droga Z Pierszenstwem Przejazdu skręca pod katem 90 stopni,
jej przedłużenie (po lini prestej) już jest Drogą Podporzadkowaną
JA jade z Drogi Podporz. na wprost (czyli wjeżdzam na Dr. Z Pierw.Prz.) na wprost mnie po Dr. Z Pierw. Prz. jedzie sobie samochod i NIE MA WŁĄCZONEGO kierunkowskazu - GDZIE ON JEDZIE??? na wprost czyli zjeżdza z Dr Z P.P. w Dr. Podporządkowaną ? czy skręca pod kątem 90 (czyli dalej Dr. Z P.P.)??? BO JA JUZ nie wiem :shock:
ps.dzieki za "trud" przeczytania tego poscika :D i za odpowiedzi!!!
andaga
andaga

kierunkowskaz

Postprzez kos » środa 02 kwietnia 2003, 23:32

Aktualnie w przepisach jest, że kierunkowskaz służy do pokazania zamiaru (zawczasu i wyraźnie) ZMIANY PASA RUCHU lub KIERUNKU JAZDY.
Z tego wynika, że przy jeździe na wprost nie pokazujemy kierunkowskazu - niezależnie jak przebiega droga z pierwszeństwem przejazdu.
W rzeczywistości spotyka się przeróżne zachowania - więc należy zastosować szczególną ostrożność na skrzyżowaniu.
Uwaga: Kierunkowskaz nie decyduje o pierwszeństwie przejazdu!
:wink:
kos

Postprzez andaga » czwartek 03 kwietnia 2003, 18:16

!!! dziekuje z odpowiedz!!!
specjalnie stanelam kolo tego skrzyzowania i przekonalam sie ze co kierowca to inne zachowanie w tej sytuacji :evil:
andaga
andaga

Postprzez Łakom » czwartek 03 kwietnia 2003, 18:35

moze ja dodam swoją opinie :D
....... droga z pierszenstwem przejazdu skręcająca pod katem 90 stopni... nie nalezy sygnalizowac gdyz nie zmieniamy pasa ruchu i kierunku jazdy..... do jazdy na wprost też nie używamy kierunku więc na takich skrzyżowaniach trzeba zachowac szczególną ostrożność...
czasmi chciało by sie modlić o istnienie boga
Łakom

Re: kierunkowskaz

Postprzez Sławek_18 » czwartek 03 kwietnia 2003, 22:54

kos napisał(a):...
W rzeczywistości spotyka się przeróżne zachowania - więc należy zastosować szczególną ostrożność na skrzyżowaniu.
Uwaga: Kierunkowskaz nie decyduje o pierwszeństwie przejazdu!
:wink:

Właśnie różnie jest interpretowane takie skrzyzowanie. Kiedyś slyszałem, że w takiej sytuacji jadac po drodze głównej nie włącza sie migacza, lecz ja wola zamrygac :) ;) ;) ;) ;) Wówczas bedzie wiadomo gdzie jade ;)
Lecz uważajcie na te mrógające swiatełka, niekiedy (szczególnie podeszły wiek) włącza i nie wyłaczy i jedzie mwygajac :) .
Pozdrp
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

jestem skolowana!!!

Postprzez andaga » czwartek 03 kwietnia 2003, 23:16

...no to widze ze juz NIC nie wiem!!! :evil: ...i jak tu jezdzic???
90 stopni to nie jest zmiana kierunku jazdy???
andaga
andaga

Postprzez Slawek » czwartek 03 kwietnia 2003, 23:19

Najlepiej jest włączyć w obu przypadkach migacz. Jeśli się jedzie główną odbijającą w lewo, to kierunek lewy, jeśli się jedzie na wprost i nie ma drogi w prawo, to prawy.
Slawek

Re: jestem skolowana!!!

Postprzez Łakom » piątek 04 kwietnia 2003, 14:09

andaga napisał(a):....
jeżeli jest to droga "główna" to nie.....
czasmi chciało by sie modlić o istnienie boga
Łakom

Re: jestem skolowana!!!

Postprzez Mmeva » poniedziałek 21 kwietnia 2003, 18:40

Łakom napisał(a):
andaga napisał(a):....
jeżeli jest to droga "główna" to nie.....

CO???
Jeżeli droga wyraźnie skręca ( a na pewno zalicza się do tego opisany przypadek skrętu pod katem 90 stopni ) powinno sie włączyć kierunkowskaz - niewątpliwie jest to zmiana kierunku jazdy, zresztą włączenie kierunkowskazu ułatwia życia nadjeżdżającym drogą podporządkowaną - wtedy wiedzą, co masz zamiar zrobić ( a niestety często jest tak, że ktoś stoi i czeka na wjazd na wprost na główną, bo skręcającemu nie chciało się użyć kierunkowskazu...).

Slawek napisał(a):Najlepiej jest włączyć w obu przypadkach migacz. Jeśli się jedzie główną odbijającą w lewo, to kierunek lewy, jeśli się jedzie na wprost i nie ma drogi w prawo, to prawy.

Co do skrętu zgadzam się za Sławkiem, moim zdaniem skrecając każdy powinien miec odruch sygnalizowania, natomiast przy jeździe na wprost ewentualnie można krótko zamigać prawym ( oczywiście jeśli nie ma drogi na prawo), ale chyba nie jest to obowiązkowe.

Niestety jest tak, jak wczesniej powiedział kos - z tymi kierunkowskazami różnie to bywa, dlatego lepiej stosować zasadę ograniczonego zaufania...
Mmeva

Postprzez autobelf » sobota 03 maja 2003, 12:37

Opisana sytuacja,to zdecydowanie skrzyżowanie w kształcie litery "T",
a skoro skrzyżowanie,to sygnalizacja sktętu jest wymagana- jazda drogą z pierwszeństwem nie zwalnia z tego obowiązku.
autobelf

Postprzez scorpio44 » niedziela 27 lipca 2003, 22:32

Więc ja najpierw chciałem uświadomić pewną rzecz Łakomowi i innym, którzy podobnie myślą.

Zacznijmy od tego, że przepisy wymagają sygnalizowania zmiany kierunku jazdy. A że droga główna skręca pod kątem 90 stopni, nie zmienia faktu, że jest to zmiana kierunku jazdy!
Ale wiadomo: przepisy swoje, rzeczywistość swoje. Dlatego panie Łakomie! Niech pan sobie wyobrazi następującą sytuację (w zasadzie taką, jaka była opisana :D): jedziesz pan sobie drogą z pierwszeństwem przejazdu, dojeżdżasz do skrzyżowania. Na skrzyżowaniu owym nie ma drogi w lewo, ta z pierwszeństwem skręca w prawo, a na wprost jest podporządkowana. I naprawdę nie uważasz, że właczając kierunkowskaz, jeżeli masz zamiar jechać dalej główną, nie ułatwiasz orientacji innym?? Nie qmam tego.
A dodatkowo zgadzam się z tym, że w wypadku niektórych skrzyżowań, jadąc w podobnej sytuacji prosto, można by wsadzić lewy kierunek.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez yorg » piątek 02 lipca 2010, 11:49

Kodeks drogowy mówi wyraźnie, że migacza używamy przy zmianie kierunku jazdy. Jazda tą samą drogą która ma wiele zakrętów nie jest zmianą kierunku jazdy, choćby zakręt miał 180 stopni.
Kodeks drogowy nie przewiduje informowania innych użytkowników o zakręcie. Natomiast gdy droga z pierwszeństwem przejazdu skręca np. w prawo a droga podporządkowana biegnie na wprost, należy przy zjeździe na drogę podporządkowaną wrzucić migacz w lewo, gdyż dokonujemy manewru zmiany kierunku jazdy w stosunku do drogi z pierwszeństwem przejazdu.
Nie należy nadmiernie używać kierunkowskazów, gdyż może to wprowadzać innych użytkowników w błąd.
Yorg
yorg

Postprzez cman » piątek 02 lipca 2010, 12:28

Koniecznie musiałeś odgrzebać temat sprzed siedmiu lat? W dodatku pisząc rzeczy niezgodne z przepisami?
cman

Postprzez ixi25 » piątek 02 lipca 2010, 12:35

cman napisał(a):Koniecznie musiałeś odgrzebać temat sprzed siedmiu lat? W dodatku pisząc rzeczy niezgodne z przepisami?

Dokładnie popieram cman-a.
Jedziesz prosto, a nie w lewo. Co by było gdyby była jeszcze jedna "odnoga" w lewo? Też wrzucisz lewy kierunek jadąc prosto?
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez Olin » piątek 02 lipca 2010, 14:33

cman napisał(a):Koniecznie musiałeś odgrzebać temat sprzed siedmiu lat? W dodatku pisząc rzeczy niezgodne z przepisami?

Nie wiem jakie były ustalenia z przed siedmiu lat, ale w opisanym przypadku należy sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy choćby droga przebiegała zgodnie z pierwszeństwem.
Nie sygnalizujemy jedynie w sytuacji, gdy przebieg drogi która jedziemy nie pozwala na zmianę kierunku jazdy.
Olin

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze