Samochód "biały" jedzie prosto, samochód żółty - wyjeżdża w prawo.
Wg mnie pierwszeństwo ma "żółty", aczkolwiek wystarczająco wiele mam wątpliwości, więc proszę o opinie

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez karmazynowy » niedziela 26 maja 2013, 10:53
przez silvox » niedziela 26 maja 2013, 11:52
karmazynowy napisał(a): "biały" jedzie prosto, samochód żółty - wyjeżdża w prawo.
przez rusel » niedziela 26 maja 2013, 11:55
Jeśli między znakiem a skrzyżowaniem mieści się auto - pod ten znak już nie podlega..Wyjechało ze "strefy zamieszkania", "strefy ruchu" itp.
Mimo to - jeśli "żółty" minął znak to w tym momencie skrzyżowanie jest równorzędne i powinno być jak piszesz..
przez silvox » niedziela 26 maja 2013, 12:00
przez rusel » niedziela 26 maja 2013, 12:04
jeśli miniesz znak "strefa ruchu", "strefa zamieszkania", "droga wewnętrzna" to już w tej strefie nie jesteś
Czego nie rozumiesz ?? Gdzie w/g ciebie kończy się "droga wewnętrzna" jesli znak stoi 10 m od skrzyzowania??
przez Kancjusz » niedziela 26 maja 2013, 12:15
wynika, że nawet wjazd z jednej drogi wewnętrznej na drugą jest włączaniem się do ruchu (nie jest sprecyzowane, że chodzi o wjazd na drogę publiczną), ale to jest chyba niedopatrzenie (podobnie jak to, że przecięcie się dwóch dróg twardych wewnętrznych skrzyżowaniem nie jest, a dwóch dróg gruntowych wewnętrznych skrzyżowaniem już jest).na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania;
przez silvox » niedziela 26 maja 2013, 12:20
rusel napisał(a):prosze o podstawe prawna
5. Znak D-46 „droga wewnętrzna” oznacza początek ogólnodostępnej drogi niepublicznej; napis
umieszczony na znaku wskazuje zarządcę tej drogi.
Znak D-47 „koniec drogi wewnętrznej” oznacza wyjazd
z takiej drogi na drogę publiczną
Kancjusz napisał(a):to jest chyba niedopatrzenie (
przez rusel » niedziela 26 maja 2013, 12:22
przez silvox » niedziela 26 maja 2013, 12:29
przez rusel » niedziela 26 maja 2013, 12:41
Znak obowiązuje od miejsca jego ustawienia..
Jesli go miniesz, jesteś już na drodze publicznej..
przez silvox » niedziela 26 maja 2013, 12:52
rusel napisał(a):organizator ruchu za takim znakiem wymyslil sobie inna historie jest absurdalne
przez karmazynowy » niedziela 26 maja 2013, 14:05
przez LeszkoII » niedziela 26 maja 2013, 14:16
PoRD napisał(a):Art.2.1b. droga wewnętrzna – droga w rozumieniu art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych;
Ustawa o drog. publ. napisał(a):Art.8.4. Oznakowanie połączeń dróg wewnętrznych z drogami publicznymi oraz utrzymanie urządzeń bezpieczeństwa i organizacji ruchu, związanych z funkcjonowaniem tych połączeń, należy do zarządcy drogi publicznej.
Znak D-46 "droga wewnętrzna" oznacza początek ogólnodostępnej drogi niepublicznej
Znak D-47 "koniec drogi wewnętrznej" oznacza wyjazd z takiej drogi na drogę publiczną
karmazynowy napisał(a):Mam taką sytuację:Samochód "biały" jedzie prosto, samochód żółty - wyjeżdża w prawo.Wg mnie pierwszeństwo ma "żółty", aczkolwiek wystarczająco wiele mam wątpliwości, więc proszę o opinie
przez Kancjusz » niedziela 26 maja 2013, 14:38
przez szerszon » niedziela 26 maja 2013, 14:54