Droga wewnętrzna i strefa ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Droga wewnętrzna i strefa ruchu

Postprzez karmazynowy » niedziela 26 maja 2013, 10:53

Mam taką sytuację:

Samochód "biały" jedzie prosto, samochód żółty - wyjeżdża w prawo.

Wg mnie pierwszeństwo ma "żółty", aczkolwiek wystarczająco wiele mam wątpliwości, więc proszę o opinie :)
Załączniki
sytuacja.jpg
sytuacja.jpg (23.6 KiB) Przeglądane 7523 razy
karmazynowy

Re: Droga wewnętrzna i strefa ruchu

Postprzez silvox » niedziela 26 maja 2013, 11:52

Interpretacja zachowań w podobnych sytuacjach jest bardzo trudna - gdzie stoi dokładnie znak ?? Bo w/g przepisów każda taka strefa kończy się w miejscu stania znaku. Jeśli między znakiem a skrzyżowaniem mieści się auto - pod ten znak już nie podlega..Wyjechało ze "strefy zamieszkania", "strefy ruchu" itp.
Mimo to - jeśli "żółty" minął znak to w tym momencie skrzyżowanie jest równorzędne i powinno być jak piszesz..
Nic nie wiadomo o wyższości "strefy ruchu" nad "drogą wewnętrzną"..
Może ktos jeszcze ma jakiś pomysł ??
karmazynowy napisał(a): "biały" jedzie prosto, samochód żółty - wyjeżdża w prawo.

Na drogach osiedlowych panuje niepisana zasada "jadę prosto, mam pierwszeństwo" - nie wiadomo czemu..
Dlatego masz wątpliwości ??
silvox

Postprzez rusel » niedziela 26 maja 2013, 11:55

Strefa ruchu to droga ktora posiada conajmniej jedną drogę wewnętrzną, wyjazd z strefy ruchu powinien wedle przepisow byc oznaczony rowniez wyjazdem/koncem drogi wewnetrznej ale w praktyce tego znaku sie juz nie stosuje, wedle przepisow wyjazd z drogi wewnetrznej czyli drogi niepublicznej jest wlaczeniem sie do ruchu zatem wyjazd ze strefy ruchu obliguje do ustapienia pierwszenstwa przejazdu, taka droga nie stanowi skrzyzowania.

Jeśli między znakiem a skrzyżowaniem mieści się auto - pod ten znak już nie podlega..Wyjechało ze "strefy zamieszkania", "strefy ruchu" itp.
Mimo to - jeśli "żółty" minął znak to w tym momencie skrzyżowanie jest równorzędne i powinno być jak piszesz..

silvox co Ty wypisujesz......................
rusel

Postprzez silvox » niedziela 26 maja 2013, 12:00

rusel, jeśli miniesz znak "strefa ruchu", "strefa zamieszkania", "droga wewnętrzna" to już w tej strefie nie jesteś - to wypisuję.. Czego nie rozumiesz ?? Gdzie w/g ciebie kończy się "droga wewnętrzna" jesli znak stoi 10 m od skrzyzowania?? Na skrzyżowaniu dopiero ??

To co piszesz nijak sie ma do sytuacji na rysunku..
silvox

Postprzez rusel » niedziela 26 maja 2013, 12:04

jeśli miniesz znak "strefa ruchu", "strefa zamieszkania", "droga wewnętrzna" to już w tej strefie nie jesteś

prosze o podstawe prawna

Czego nie rozumiesz ?? Gdzie w/g ciebie kończy się "droga wewnętrzna" jesli znak stoi 10 m od skrzyzowania??

konczy sie na przecieciu z droga publiczną

Twierdzenie ze za znakiem miesci sie pojazd to znak juz nie obowiazuje jest najwieksza bzdura jaka wyczytalem od poczatku kiedy jestem na tym forum, bez urazy ale jako instruktor nie powinienes mowic takich historii

Na marginesie wyjasnie rowniez ze nie stosuje sie skrzyzowan oznakownych/nieoznakowanych na przemian typu droga z pierwszenstwem -skrzyzowanie rownorzedne bez znaku ostrzegawczego o takim skrzyzowaniu, poza tym znaki serii a6 stosuje sie na drodze wyzszej klasy o predkosciach powyzej 30/40 km/h, na drogach o predkosci conajmniej 50km/h zabrania sie organizowania skrzyzowan rownorzednych
rusel

Postprzez Kancjusz » niedziela 26 maja 2013, 12:15

Ja ten rysunek zrozumiałem tak, że obie drogi to są drogi wewnętrzne, ale na tej poziomej nie obowiązują wszystkie przepisy PoRD, a na pionowej już tak (bo jest w strefie ruchu).
Zatem nie powinno mieć tutaj miejsce włączanie się do ruchu i pierwszeństwo powinien mieć pojazd nadjeżdżający z prawej strony.

Chociaż z dosłownego brzemienia fragmentu art.17.:
na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania;
wynika, że nawet wjazd z jednej drogi wewnętrznej na drugą jest włączaniem się do ruchu (nie jest sprecyzowane, że chodzi o wjazd na drogę publiczną), ale to jest chyba niedopatrzenie (podobnie jak to, że przecięcie się dwóch dróg twardych wewnętrznych skrzyżowaniem nie jest, a dwóch dróg gruntowych wewnętrznych skrzyżowaniem już jest).
Kancjusz

Postprzez silvox » niedziela 26 maja 2013, 12:20

rusel napisał(a):prosze o podstawe prawna

No nie.. Znak obowiązuje od miejsca jego ustawienia (niektore tylko ostrzegają o czymś co dopiero się zacznie, ale w tej chwili nie o nie chodzi).. Czy masz wątpliwość ?? Jaką ??
Znalazłem .. w roporzadzeniu o znakach:
5. Znak D-46 „droga wewnętrzna” oznacza początek ogólnodostępnej drogi niepublicznej; napis
umieszczony na znaku wskazuje zarządcę tej drogi.
Znak D-47 „koniec drogi wewnętrznej” oznacza wyjazd
z takiej drogi na drogę publiczną

.. i nie musi to być skrzyzowanie..
Kancjusz napisał(a):to jest chyba niedopatrzenie (

No nie wiem.. W strefie dróg wewnętrznych stosujemy przepisy ogólne, jak na parkingu - ja byłbym za tym, że pierwszeństwo ma wtedy nadjeżdżający z prawej.. rusel pewnie ma inne zdanie - podyskutujemy..
Ostatnio zmieniony niedziela 26 maja 2013, 12:27 przez silvox, łącznie zmieniany 1 raz
silvox

Postprzez rusel » niedziela 26 maja 2013, 12:22

Niech autor postu wrzuci adres tego miejsca bo nie bedziemy dyskutowac na temat kolorowanek
rusel

Postprzez silvox » niedziela 26 maja 2013, 12:29

Też racja..
Wróc do poprzedniego mojego posta..
Znak obowiązuje od miejsca jego ustawienia..
Jesli go miniesz, jesteś już na drodze publicznej..
silvox

Postprzez rusel » niedziela 26 maja 2013, 12:41

Znak obowiązuje od miejsca jego ustawienia..
Jesli go miniesz, jesteś już na drodze publicznej..

nie rozumiesz jednej rzeczy, nie mowimy o znaku ktory stoi na prostym odcinku drogi miedzy jednym a drugim skrzyzowaniem np. strefa ograniczonej predkosci. Mowimy o wyjazdzie z drogi o danym charakterze oznaczonym w tym przypadku koncem strefy ruchu na przecieciu drog, nikt nie postawi takiego znaku idealnie w przekroju poprzecznym drogi.....czesto przy szerokiej jezdni i promieniu skrzyzowania za znakiem zmiescisz ciezarowke i uzurpacja ze organizator ruchu za takim znakiem wymyslil sobie inna historie jest absurdalne
rusel

Postprzez silvox » niedziela 26 maja 2013, 12:52

To nie ja nie rozumiem, lecz chyba mówimy o różnych sprawach..

Takie problemy były rozgryzane.. Na innych forach też..
W miejscu gdzie stoi znak kończy się "strefa" - jakakolwiek.. Jesli za znak "wchodzi" auto to juz nie jest w tej strefie co mówi znak - jest na drodze publicznej, czyli obowiązują go zasady z PoRD.. I odległość od skrzyżowania nie ma znaczenia wtedy..
rusel napisał(a):organizator ruchu za takim znakiem wymyslil sobie inna historie jest absurdalne

Może to wygląda jak absurd, ale - samo życie.. pozostaje w takim miejscu "myśleć"..
silvox

Postprzez karmazynowy » niedziela 26 maja 2013, 14:05

Mogę oczywiście podać dokładnie, gdzie to jest - jednak to pewnie niewiele zmieni - znaki zostały niedawno zmienione: http://goo.gl/maps/8aun7. To jest wyjazd z ulicy, na której dzisiaj stoi znak "strefa ruchu".

Znak "strefa ruchu" stoi tuż przy końcu drogi - nie ma możliwości, aby zmieściło się auto.

Znak "droga wewnętrzna" stoi tam, gdzie go narysowałem.

Kiedyś były inne oznaczenia.

Zupełnie od niedawna został postawiony znak "droga wewnętrzna" i wg mnie to spowodowało zmianę pierwszeństwa przy następnej ulicy (tej ze strefą ruchu).

P.S.

Moja główna wątpliwość bierze się stąd, że znaki dotyczące "strefy ruchu" są jednocześnie znakami kończącymi/zaczynającymi drogę wewnętrzną. W tej sytuacji jest koniec drogi wewnętrznej i wjazd na następną drogę wewnętrzną BEZ oznaczenia.

Zaznaczam: link z google maps nie pokazuje aktualnej sytuacji oznakowania!
karmazynowy

Postprzez LeszkoII » niedziela 26 maja 2013, 14:16

Najpierw sucha odpowiedź Autorowi wątku. Później ewentualna polemika z innymi Userami :)
PoRD napisał(a):Art.2.1b. droga wewnętrzna – droga w rozumieniu art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych;
Ustawa o drog. publ. napisał(a):Art.8.4. Oznakowanie połączeń dróg wewnętrznych z drogami publicznymi oraz utrzymanie urządzeń bezpieczeństwa i organizacji ruchu, związanych z funkcjonowaniem tych połączeń, należy do zarządcy drogi publicznej.
Znak D-46 "droga wewnętrzna" oznacza początek ogólnodostępnej drogi niepublicznej
Znak D-47 "koniec drogi wewnętrznej" oznacza wyjazd z takiej drogi na drogę publiczną

==================
karmazynowy napisał(a):Mam taką sytuację:Samochód "biały" jedzie prosto, samochód żółty - wyjeżdża w prawo.Wg mnie pierwszeństwo ma "żółty", aczkolwiek wystarczająco wiele mam wątpliwości, więc proszę o opinie

Biały pojazd porusza się drogą wewnętrzną i zbliża się do miejsca przecinania się kierunków ruchu, które nie jest skrzyżowaniem.
Poniższy tekst można pominąć, jeśli komuś się nie chce czytać.....
====== mała, ale ważna dygresja ======
(Wjeżdżając w to miejsce sprawy się nieco komplikują, a wszystko przez Art. 17.1.1) o włączaniu się do ruchu, w którym trochę nieprecyzyjnie użyto frazy "Włączanie się do ruchu następuje przy wjeżdżaniu na drogę z drogi niebędącej drogą publiczną". Nie sprecyzowano, czy chodzi o każdą drogę czy o drogę publiczną. Ma to daleko idące konsekwencje, gdy wyobrazimy sobie przecięcie się dróg wewnętrznych twardych(fałszywe skrzyżowanie) np. w strefie ruchu. Wówczas skręcenie pojazdem z jednej drogi wewnętrzną w inna drogę wewnętrzną oznacza, że właśnie wjechano na drogę z drogi wewnętrznej. Jeśli tak, to mimo, że obowiązuje Art. 25.3, również obowiązuje Art. 17. Przy czym na podstawie Art.17 ustępujemy pierwszeństwa innym(wszystkim)uczestnikom ruchu niezależnie co robią lub jak się poruszają natomiast na podstawie Art. 25 kierującym pojazdami zbliżającym się z odpowiedniej strony. Pointa jest taka, że skręcający włączają się do ruchu i ustępują pierwszeństwa wszystkim, nawet tym zbliżającym się z ich lewej strony(!)

====== koniec małej, ale ważnej dygresji :) ======
.....Z racji, że kierowcę białego pojazdu obowiązuje Art. 25.3 PoRD(na podstawie Art. 2.2.1.)), winien on ustąpić pierwszeństwa pojazdowi zbliżającemu się z prawej strony, mimo że pojazd żółty włącza się do ruchu.
Pojazd żółty włącza się do ruchu, gdyż na drogę wjeżdża z drogi wewnętrznej(dodatkowo ze strefy ruchu).
Obydwoje powinni sobie ustąpić pierwszeństwa! Nawet jeśli droga publiczna przecinałaby drogę wewnętrzną, to nie unikniemy dwuznaczności.
Wniosek na pewno zaskakujący, ale co poradzić jak mamy dziurawe prawo :(
Ostatnio zmieniony niedziela 26 maja 2013, 15:02 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 2 razy
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Kancjusz » niedziela 26 maja 2013, 14:38

Czyli jak mamy przecięcie dróg wewnętrznych i jedziemy prosto, to ustępujemy pierwszeństwa tym z prawej strony, a jeśli skręcamy, to ustępujemy wszystkim? Chyba nie taka była intencja ustawodawcy...
Kancjusz

Postprzez szerszon » niedziela 26 maja 2013, 14:54

Co ma obchodzić żółtego na jaka drogę wjeżdża ? On sie włącza do ruchu...a gdzie jest napisane,ze do ruchu nie można włączyć sie kilka razy ?
O co w sytuacji, gdy wyjeżdża z garażu na drogę wewnętrzną ?
szerszon

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze