Dlaczego taka odpowiedź?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dlaczego taka odpowiedź?

Postprzez aczka » środa 01 maja 2013, 22:16

Witam :) robiłam ostatnio testy na prawo jazdy i spotkałam się z pewnym pytaniem o wyprzedzanie z prawej strony. Czy ktoś mógł wyjaśnić mi dlaczego zaznaczona przeze mnie odpowiedź jest błędna? Zgodnie z zasadami, na skrzyzowaniach kierowanych mozna wyprzedzać z prawej strony, dlatego nie rozumiem dlaczego z pytaniu jest taka odpowiedź. Załączam zdjęcie. Z gór dziekuję za odpowiedź :)
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (235.83 KiB) Przeglądane 3792 razy
aczka

Re: Dlaczego taka odpowiedź?

Postprzez jasper1 » środa 01 maja 2013, 23:51

W pierwszej chwili nie mogłam zorientować się o co chodzi autorowi pytania, myślałam o wyprzedzaniu pojazdu na środkowym przez pojazd na prawym pasie (moze Ty też poddałaś się takiej sugestii?). Mamy tu jednak obraz z perspektywy nadjeżdżającego kierowcy i pytanie odnosi sie do możliwości wyprzedzenia pojazdu znajdującego się przed sygnalizatorem na środkowym pasie przez nas - czyli pojazd jadący po tym samym pasie za nim. Nie można go wyprzedzić ani z prawej ani z lewej , ponieważ są linie ciągłe.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez aczka » czwartek 02 maja 2013, 00:30

No tak, teraz wszystko jasne :). Dziękuję Ci bardzo :)))
aczka

Postprzez Cyberix » czwartek 02 maja 2013, 10:11

jasper1 napisał(a):Nie można go wyprzedzić ani z prawej ani z lewej , ponieważ są linie ciągłe.

aczka napisał(a):teraz wszystko jasne

Faktycznie, super jasne. Poproszę tylko o podstawę prawną, w którym to miejscu i gdzie jest napisane, że: "linia ciągła zabrania wyprzedzania"? :hmm:
Cyberix

Postprzez szymon1977 » czwartek 02 maja 2013, 10:15

Ale pytanie brzmi "czy można wyprzedzić" a nie "czy linie ciągłe zabraniają wyprzedzania". Choć formalnego zakazu wyprzedzania w tej sytuacji nie ma to bez złamania prawa wyprzedzić się w tym miejscu raczej nie uda.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Cyberix » czwartek 02 maja 2013, 10:21

Ale dlaczego się nie da? Możesz mnie oświecić?
Cyberix

Postprzez silvox » czwartek 02 maja 2013, 10:23

Przede wszystkim - zabudowany to jest obszar..
Potem - w obszarze zabudowanym mozna wyprzedzać z prawej strony po spełnieniu warunków..
na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym (...)przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Chodzi oczywiście o "wyznaczone" pasy ruchu, a nie jest nigdzie napisane jaką linią, więc obojętne czy ciągła, czy przerywana..
Ktos jak zwykle zrobił zamieszanie.. Takich ułomnych testów pojawiło się sporo..
Prawidłowa odpo - TAK..
Szymon, przecież pojazd wyprzedzany i wyprzedzający mogą jechać "swoimi" pasami już od dawna.. Nie musi dojść do przekraczania linii ciągłej..
silvox

Postprzez szymon1977 » czwartek 02 maja 2013, 10:47

Cyberix napisał(a):Ale dlaczego się nie da? Możesz mnie oświecić?
Z prawej nie ma miejsca, możesz spróbować z lewej. Przejedziesz po linii ciągłej a wyprzedzanie prawdopodobnie dokończysz na pasie zieleni dzielącym jezdnie za skrzyżowaniem. Dla chcącego nic trudnego!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez silvox » czwartek 02 maja 2013, 10:53

Możesz się odczepić od "przejeżdżania ciągłej" ??
Odpowiedz na pytanie z testu - TAK czy NIE ??
silvox

Postprzez Cyberix » czwartek 02 maja 2013, 10:59

Ja jednak nie rozumiem tego pytania. Kierujący którym pojazdem ma wyprzedzać inny pojazd (który)?
Cyberix

Postprzez szymon1977 » czwartek 02 maja 2013, 11:01

Podobno kierujący tym pojazdem, z którego zrobiono zdjęcie. Ale mi to się jakieś głupie wydaje.

A żeby czarny wyprzedził niebieskiego przeciwwskazań nie widzę. Teorii jakoby będąc na skrzyżowaniu nie byłbym na drodze, jezdni, itd., itp. nadal nie przyjmuję.
szymon1977

Postprzez Cyberix » czwartek 02 maja 2013, 11:10

No właśnie.
Bo jeżeli pytanie dotyczy wyprzedzania - czarny wyprzedza niebieskiego - to nic dziwnego w tym nie ma.
Natomiast jeżeli pytanie dotyczyłoby - pojazd z którego oglądamy skrzyżowanie ma wyprzedzać, no właśnie kogo? Czarnego czy niebieskiego? Ich razem? Ma to robić poboczem? Chodnikiem? A przecież pojazdy nie stoją w miejscu są w ruchu, więc de facto wyprzedzanie było by już za skrzyżowaniem.
Głupie pytanie.
Cyberix

Postprzez silvox » czwartek 02 maja 2013, 11:11

Pytania w nowych testach typu "w ruchu" dotyczą na pewno podjęcia decyzji przez kierującego pojazdem, z którego jest film.. Pytania jak to - tylko fotka są niestety kontrowersyjne - czyjego manewru dotyczą ?? Kierującego pojazdem fotografa czy ogólnej sytuacji na zdjęciu ??
silvox

Postprzez oskbelfer » sobota 04 maja 2013, 11:44

to pytanie nie pochodzi z bazy its ani pwpw tylko jakis gumiś cos wymodzil tak wiec trzeba pytac gumisia
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez aczka » sobota 01 czerwca 2013, 19:44

Pytanie pochodzi z testów esk.pl
aczka

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze