skrzyzowanie czy nie..

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

skrzyzowanie czy nie..

Postprzez rocko19 » środa 13 marca 2013, 15:17

Witam. Nurtuje mnie pewna sprawa czy można nazwać to skrzyżowaniem czy też zwykłym dojazdem do obiektu przydrożnego. Nie potrafię rysować dlatego postaram się to napisac.
Droga jednojezdniowa o 2 pasach ruchu. Przy drodze stoi stacja benzynowa a za nią z tyłu jest dalej droga twarda publiczna. Czy będzie to skrzyzowanie czy nie? A dokładniej rzecz ujmując chodzi mi o odwołanie znaku B33 bo dalej za tą stacją juz mamy las i żadnych skrzyzowan czy tam przecięc sie kierunkow jazdy. Znak ogranicza nam predkosc do 50 km/h poza obszarem zabudowanym.
Mnie więcej: http://www.google.pl/mapmaker?ll=50.454 ... ton_normal
rocko19

Re: skrzyzowanie czy nie..

Postprzez LeszkoII » czwartek 14 marca 2013, 08:33

A czy są tam jakieś znaki drogowe pionowe regulujące pierwszeństwo? Bo jeśli nie ma, to uznałbym że w tym miejscu jedziemy drogą wojewódzką i nieoznaczone drogi dojazdowe do niej, są wewnętrznymi.
Po lewej widać taki niby placyk(to chyba wymieniona stacja paliw) - to bym uznał za dojazd do obiektu przydrożnego. Natomiast droga po lewej od "placyku", oddzielona pasem drzew w zależności czy na 908-emce przed punktem kolizyjnym znajduje się D-1 lub A-6 - albo jako wewnętrzną, albo jako gruntową(widać jakieś zaciemnienie na Google). Skrzyżowań równorzędnych tam na bank nie ma :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rocko19 » czwartek 14 marca 2013, 11:07

A czy są tam jakieś znaki drogowe pionowe regulujące pierwszeństwo?

Przy wyjeździe ze stacji paliw niema znaków regulujących pierszeństwo.

Po lewej widać taki niby placyk(to chyba wymieniona stacja paliw) - to bym uznał za dojazd do obiektu przydrożnego

Dokładnie tak jak piszesz ten placyk to stacja paliw, również uznaję to za dojazd do obiektu przydrożnego.

albo jako gruntową(widać jakieś zaciemnienie na Google).

Tam jest droga twarda.

Więc dalej mamy problem. A czemu założyłem ten temat, a bo ostatnio jadę sobie spokojnie była 50tka ustawiona jakieś 50 metrów przed drogą obok której znajduje się owa stacja no i minelismy te stacje to jade te 50-60 km/h i nagle mnie wyprzedza samochód nauki jazdy z kursantem za kierownicą, i tak mnie naszło czy aby napewno dalej za tą stacją obowiązuje ta 50 czy nie, ciągle byłem pewien ze tak. Chyba że tak instruktor uczy:)
rocko19

Postprzez rocko19 » piątek 15 marca 2013, 10:32

Przyjrzałem się temu miejscu dokładnie i chyba można tutaj mówić o skrzyżowaniu, bo droga która jest za stacją łączy się z drogą główną. Można nią dojechać do obiektu przydrożnego ale nie tylko, także nie powiem że na 100% jestem pewien ale tak 85-90%. Pozdrawiam.
rocko19

Postprzez LeszkoII » piątek 15 marca 2013, 15:05

rocko19 napisał(a):Przyjrzałem się temu miejscu dokładnie i chyba można tutaj mówić o skrzyżowaniu, bo droga która jest za stacją łączy się z drogą główną. Można nią dojechać do obiektu przydrożnego ale nie tylko, także nie powiem że na 100% jestem pewien ale tak 85-90%. Pozdrawiam.
A jakiś A-7 lub B-20 tak stoi? Całkiem możliwe, że to jest skrzyżowanie, ale kierowca miałby 100% pewności widząc znak A-6. (zakładam dodatkowo, że omawiane miejsce znajduje się na obszarze zabudowanym).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rocko19 » piątek 15 marca 2013, 19:11

Niema A7 i B20
rocko19

Postprzez LeszkoII » piątek 15 marca 2013, 20:46

W takim razie droga za drzewami nie tworzy z drogą wojewódzką skrzyżowania - "skrzyżowania równorzędnego" tam na pewno nie ma.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » piątek 15 marca 2013, 21:08

Skrzyżowanie czy nie... co za różnica. I tak wyjeżdżający z tego czegoś ma ustąpić pierwszeństwa przejazdu. Gdyby to było skrzyżowanie na 100% byłaby to podporządkowana, jeżeli to nie jest skrzyżowanie to włącza się do ruchu. Właściwie to na jedno wychodzi.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez superosk » piątek 15 marca 2013, 22:59

Nie do końca na jedno wychodzi...
Problem nie leży w tym czy ustępuje pierwszeństwa czy nie ustępuje, ale czy odwołuje znak ograniczenia prędkości, czy nie odwołuje.
superosk

Postprzez szymon1977 » piątek 15 marca 2013, 23:13

Gdyby odwoływało ta także nic by się nie zmieniło, za skrzyżowaniem byłby stosowny znak, a tak to go nie ma. Nie ma oznakowania charakterystycznego dla skrzyżowania to nie ma także powtórzenia ograniczenia prędkości.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez superosk » piątek 15 marca 2013, 23:29

szymon1977 napisał(a):Nie ma oznakowania charakterystycznego dla skrzyżowania

Byłbym ostrożny z takimi spostrzeżeniami, bo jeszcze ktoś stwierdzi, że jest to skrzyżowanie równorzędne. A może to jest skrzyżowanie równorzędne?
superosk

Postprzez szymon1977 » piątek 15 marca 2013, 23:43

Skrzyżowanie równorzędne na obwodnicy bez znaku A-5? Eee... Czy to w ogóle możliwe?
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 15 marca 2013, 23:54

Nawet z A-5 to niemożliwe : :mrgreen:
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 16 marca 2013, 00:21

Dlaczego? Proszę o podstawę prawną.
szymon1977

Postprzez rocko19 » sobota 16 marca 2013, 16:13

Panowie to nie jest równorzędne skrzyżowanie. Droga główna jest drogą z pierszeństwem tamta co leci kawałek przez las dochodzi do głównej i tyle. Myśle ze mozna uznać to za skrzyzowanie i znak B33 (50km/h) zostaje anulowany po minięciu "skrzyzowania".
Jak instruktor kazał kursantowi mie wyprzedzić za minięciem tego "skrzyzowania" to pewnie był zdania ze to skrzyzowanie i 50 własnie zostala anulowana i moża sie rozpedzic do 90 km/h. No ale skoro on to ustalił to czemu ja mam wątpliwosci.. :oops:
rocko19

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze