Pytanie odnośnie parkowania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie odnośnie parkowania

Postprzez Anfa » niedziela 10 marca 2013, 19:09

Najpierw opiszę sytuację a potem zapytam się o to co chcę :)
Sytuacja ma się tak zaparkowałam sobie, z daleka od wszystkich bo pewnie się nie czuję kręcąc kółkiem. Miejsce do parkowania z nie wyznaczonymi pasami także stanęłam 10m od jednego auta, i w zasadzie od mojej strony 20m do końca parkingu nikogo. Postawiłam tak samochód aby od lewej nie zastawiać bramy. Wracam z ciastkami i co widzę, mam całe 10cm aby wejść do samochodu ;/ ktoś zaparkował tak że nie miałam w zasadzie jak wejść i przeciskałam się przodem, już nie wspominając że wyjazdu z bramy brak. Musiałam złożyć lusterko aby go nie zachaczyć;/ Poty mnie zlały bo wyjazd był nie ciekawy bo nie dość że ostry spad, to jeszcze tak blisko że bałam się że zahaczę tą moją krową:(
Co w tej sytuacji zrobić? Czy jak mnie ktoś zastawia, mogę zadzwonić na policję? I taki człek dostanie mandat?

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Re: Pytanie odnośnie parkowania

Postprzez rocko19 » niedziela 10 marca 2013, 19:59

.Zabrania się postoju:

1) w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, w szczególności do i z bramy, garażu, parkingu lub wnęki postojowej,

2) w miejscu utrudniającym dostęp do innego prawidłowo zaparkowanego pojazdu lub wyjazd tego pojazdu,

Dzwoń, dostanie mandat i się nauczy poprawnego parkowania. Pozdrawiam.
rocko19

Postprzez Borys_q » niedziela 10 marca 2013, 20:33

Co w tej sytuacji zrobić? Czy jak mnie ktoś zastawia, mogę zadzwonić na policję? I taki człek dostanie mandat?

Jak możesz wyjechać to wyjedź i sobie gitary nie zawracaj, możesz podziękowć że dał ci możliwość ćwiczenia jazdy manewrowej. Jeśli nie da się wyjechać to wzywaj policje tylko to trochę potrwa.

PS: nie spodziewaj sie, że to auto odholują, może się okazać że tamten dostanie mandat a ty nadal będziesz zastawiona.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Anfa » niedziela 10 marca 2013, 20:49

Ale zawsze pana policjanta mogę poprosić aby mi wyjechał :mrgreen:
szkoda że zapomniałam o karnych :mrgreen: mąż mnie uświadomił ze są w schowku
Anfa

Postprzez LeszkoII » niedziela 10 marca 2013, 21:49

Art.49.2. Zabrania się postoju:
1) w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, w szczególności do i z bramy,
garażu, parkingu lub wnęki postojowej;
Zatem o ile zatrzymać się mógł przy zderzaku, to "zaparkować" nie mógł.

Konstytucja RP mówi tak:
Art 41.5 Każdy bezprawnie pozbawiony wolności ma prawo do odszkodowania.
Domagaj się odszkodowania ;) Prawnikiem nie jestem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez silvox » niedziela 10 marca 2013, 22:32

Sedno sprawy jest w wyrażeniu "prawidłowo zaparkowany" - jesli nie ma wyznaczonych miejsc to trudno to stwierdzić kto prawidłowo zaparkował. Ten "zastawiający" może się tłumaczyć, że Anfa przyjechała później od niego - co wtedy ??
silvox

Postprzez ks-rider » niedziela 10 marca 2013, 22:39

Zadzwonil bym po policje, pojechal do domu taryfa, a gosciowi wystawil rachunek za taryfe w dwie strony lub nawet za cyly dzien jej uzytkowania.

A frajerowi ktory mnie zastawil nakleil bym taka naklejke z duzym czlonkiem :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez Anfa » niedziela 10 marca 2013, 22:41

Ale to by było durne, bo jak bym wyszła z pojazdu? On oczywiscie miał jak wejść do samochodu bo dalej nic nie stało;/

w zasadzie nie mogłam się za wiele spodziewać miał rejestracje SGL u mnie w mieście to oznacza jedno, jestem z lasu.
Anfa

Postprzez LeszkoII » niedziela 10 marca 2013, 22:49

silvox napisał(a):Sedno sprawy jest w wyrażeniu "prawidłowo zaparkowany" - jesli nie ma wyznaczonych miejsc to trudno to stwierdzić kto prawidłowo zaparkował. Ten "zastawiający" może się tłumaczyć, że Anfa przyjechała później od niego - co wtedy ??
Parkuje się tak, żeby pozostawić sobie miejsce do wyjazdu, nie bacząc na możliwość cofania spowodowanego ustawieniem się zbyt blisko poprzedzającego pojazdu. To najbardziej zapobiegawcze postępowanie, ale eliminujące wiele możliwości prawidłowego wjazdu na postój i postoju.
Warunki ruchu mogą się zawsze zmienić, ale ktoś może chcieć się zemścić :lol: - no to tylko kamera/świadkowie rozwiążą problem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Anfa » niedziela 10 marca 2013, 23:04

Chodzi dokladnie o taką sytuację to różowe to ja to obok to ten wsiur.
Załączniki
sy.jpg
Chodzi dokladnie o taką sytuację to różowe to ja to obok to ten wsiur.
sy.jpg (23.54 KiB) Przeglądane 5490 razy
Anfa

Postprzez lith » niedziela 10 marca 2013, 23:16

O ja, gdyby każdy parkował równolegle tak, żeby wyjeżdżać bez cofania to już bym nigdzie miejsca nie znalazł :O
Co do wsiadania- zawsze można się ratować wsiadaniem od strony pasażera. Raz mi się zdarzyło. Często samochody parkują blisko siebie, ale raczej nie mam o to do ludzi pretensji, bo jak akurat tyle miejsca zostało to trudno.

Imo dobrą praktyką jak jest ciasno jest parkowanie prawym bokiem, do prawego boku pojazdy obok, bo pasażer zawsze może wsiąść już po wyjechaniu, a dzięki temu jest więcej miejsca po stronie kierowcy.
Załączniki
park1.jpg
park1.jpg (9.34 KiB) Przeglądane 5483 razy
lith

Postprzez Anfa » niedziela 10 marca 2013, 23:27

No wlazłam z 2 strony jak już pojazd z prawej odjechał, facet z prawej zostawił mi miejsce, ale byłam faktem debilizmu tak zaskoczona że wsumie nie wiedziałam co mam zrobić.
Mąż mi wytłumaczył to tym że koleś miał kompleks małego autka i mi na złość zrobił.
Myślę że dla ludzi którzy mają prawo jazdy od dawna nie problem, ale ja mam 3 tyg;p

Trudno chyba bedę karniaki za głupotę rozdawać, mnie uczyli że ma być metr :oops: kumpela oblala bo zaparkowała 82 cm od samochodu, egzaminator jej z metrem wystartował;/
Anfa

Postprzez lith » niedziela 10 marca 2013, 23:31

No akurat w szukaniu metra to życzę powodzenia :P Chyba, że rowerem będziesz parkowała na miejscach dla samochodów.
lith

Postprzez Anfa » niedziela 10 marca 2013, 23:40

jakoś zawsze znajduje sobie odpowiednie miejsca, nawet pod CH parkuje sobie na uboczu żeby sobie problemów nie robic, a ta sytuacja to normalnie we wsi była rozumiem że w mieście w centrum jest problem bo u mnie znaleść miejsce w centrum to jak w totolotka wygrać :mrgreen:

Czasami mam ochotę nakleić nalepkę TYM BMW JEZDZI BLONDYNKA szanuj swój samochód. 8)
Anfa

Postprzez ks-rider » niedziela 10 marca 2013, 23:49

W nieoznakowanym aucie mam pedaly, i czasem jak mnie ktos zablokuje z lewej, to wsiadam z prawej. Ostatnio pon McDonald'sem fajna reakcja ludzi, troche im szczeki poopadaly :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze