Testy egzaminacyje - problem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Testy egzaminacyje - problem

Postprzez Belv » wtorek 05 marca 2013, 20:14

Witam.

Mam pewien problem. Robię sobie testy na prawo jazdy, aż natrafiłem na pytanie. Udzieliłem odpowiedzi "NIE" i zastanawiam się dlaczego jest błędna. Mamy przecież znak o drodze ekspresowej (wiem że na takiej też drodze jest ograniczenie do 100km/h, lecz jak widzimy na zdjęciu, jest to droga dwujezdniowa o dwóch pasach ruchu). Czym autorzy pytania się kierowali? Może po prostu czegoś nie zauważyłem?

Obrazek
Belv

Re: Testy egzaminacyje - problem

Postprzez Borys_q » wtorek 05 marca 2013, 20:19

Na pierwszy rzut oka wygląda na błąd w pytaniu, ale może ktoś coś wiecej zobaczy.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » wtorek 05 marca 2013, 21:11

Bariera U-14b
Obrazek

Na dwujezdniowych stosuje się raczej metalowe bariery ochronne znajdujące się na widocznym pasie dzielącym jezdnie np. pasie z zielenią <-- to akurat nie jest cytat, tylko moje streszczenie.

Czyli odp. TAK.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Belv » wtorek 05 marca 2013, 21:30

Co za szczegóły. O.o Niemniej jednak dziękuje za pokazanie błędu. Nie będę robił następnego tematu, a mam do Was jeszcze parę pytań. :) Jak widać na obrazku, udzieliłem odpowiedzi "TAK" co okazało się błędem. Dlaczego w pokazanej sytuacji, nie mamy obowiązku włączyć świateł awaryjnych? No przecież widzimy zakaz postoju.

Obrazek
Belv

Postprzez LeszkoII » wtorek 05 marca 2013, 22:22

Art. 50.1. Kierujący pojazdem jest obowiązany sygnalizować postój pojazdu silnikowego
lub przyczepy z powodu uszkodzenia lub wypadku(...) na obszarze zabudowanym – w razie postoju na jezdni w miejscu, w którym zatrzymanie jest zabronione.
Jezdnia nie jest chodnikiem ani chodnik jezdnią :D

Skoro się uczysz do egzaminu, to zadam Ci pytanie, które sam wymyśliłem:

Czy kierujący samochodem osobowym nie przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu osób niepełnosprawnych, podczas zatrzymania się w miejscu niedozwolonym znakiem B-36(zakaz zatrzymywania) w celu wysadzenia przewożonej osoby niepełnosprawnej obowiązany jest do użycia świateł awaryjnych?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Belv » wtorek 05 marca 2013, 22:41

Jeden mały szczegół i już źle. :D Jeśli chodzi o to Twoje pytanie.. Tak? :D
Belv

Postprzez LeszkoII » wtorek 05 marca 2013, 22:44

Art. 58.
1. Pojazd przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu osób niepełnosprawnych
oznacza się z przodu i z tyłu kwadratowymi tablicami barwy niebieskiej z międzynarodowym
symbolem wózka inwalidzkiego barwy białej. Tablice te powinny
być wykonane z materiału odblaskowego. Kierujący tym pojazdem jest obowiązany
włączyć światła awaryjne podczas wsiadania lub wysiadania osoby
niepełnosprawnej.

2. Kierujący pojazdem, omijając pojazd, o którym mowa w ust. 1, jest obowiązany
w czasie wsiadania lub wysiadania osoby niepełnosprawnej zachować szczególną
ostrożność i w razie potrzeby zatrzymać się.
LeszkoII

Postprzez jasper1 » wtorek 05 marca 2013, 22:53

A od kiedy to przewożący osoby niepełnosprawne "pojazdem przeznaczonym konstrukcyjnie..."(czy też nie) ma prawo niestosowania się do B-36? Skoro nie może się tam zatrzymywać w celu wysadzenia osób, to tym bardziej nie może mieć obowiazku włączenia awaryjnych w takiej sytuacji.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » wtorek 05 marca 2013, 23:23

Od nigdy :mrgreen: Takie pytanie postawiłem, odpowiedź poprawna = NIE
Co nie znaczy, że jeśli kierujący pojazdem konstrukcyjnie przeznaczonym do przewozu osób niepełnosprawnych zatrzymując się w miejscu niedozwolonym, w celu wysadzenia osoby niepełnosprawnej, nie musi włączyć świateł awaryjnych. Musi :) , bo wysadza.
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze