Zawracanie na przełączkach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie na przełączkach

Postprzez elisa1993 » niedziela 03 marca 2013, 14:21

Witam!
Może już były takie tematy - jeżeli tak to z góry przepraszam.
Mam pytanie. Jak poprawnie zachować się, jak ZAWRACAĆ na tzw. przełączkach? Jak na drodze jednokierunkowej, jak na drodze dwukierunkowej. Jak należy ustawić się na tej przełączce - po lewej stronie czy po prawej?
Instruktor tłumaczył mi, że jeżeli po boku przełączek jest skrzyżowanie, tak jak na tym rysunku:
Obrazek
to należy ustawić się na prawym pasie (tak, żeby auta jadące ze skrzyżowania na wprost - jak w przypadku zdjęcia auto koloru czerwonego - mogło zając swój pas a my nie jechaliśmy na niego pod prąd.) Natomiast jeżeli nie ma skrzyżowania to spokojnie możemy zając lewy pas i zawrócić.
Czy tak samo jest z drogami jednokierunkowymi jak i dwukierunkowymi?
Zdaje w Nowym Sączu, jeżeli to coś pomoże..
<egzamin jutro :/ >
elisa1993

Re: Zawracanie na przełączkach

Postprzez silvox » niedziela 03 marca 2013, 15:04

elisa1993 napisał(a): jeżeli po boku przełączek jest skrzyżowanie

Mylisz pojęcia - to co jest na rysunku to skrzyżowanie.. To nie jest przełączka..
silvox

Postprzez rsx » niedziela 03 marca 2013, 15:07

I dlaczego chcesz zawracać na jednokierunkowej bo mnie to intryguje? Chyba, że źle zrozumiałem problem. A może po prostu chodzi Ci o zawracanie na drodze dwujezdniowej?
Obrazek
rsx

Postprzez rocko19 » niedziela 03 marca 2013, 15:20

Generalnie na tym skrzyżowaniu które widac na zamieszczonym zdjęciu to ustawiasz się tak jak pojazd na zdjęciu stoi. Gdybyś się ustawiła przy lewej krawędzi to byłby to bład. A jak masz przełączkę bez skrzyżowania to śmiało przy jej lewej krawędzi.
rocko19

Postprzez rsx » niedziela 03 marca 2013, 15:51

W wersji obrazkowej:

zaw03.gif
zaw03.gif (12.04 KiB) Przeglądane 9103 razy
Co prawda brak wlotu z lewej strony, ale zasada ta sama.
Załączniki
zaw04.gif
zaw04.gif (10.71 KiB) Przeglądane 9103 razy
Obrazek
rsx

Postprzez elisa1993 » niedziela 03 marca 2013, 19:46

silvox a i owszem to jest skrzyżowanie pewnego rodzaju. jednak w Sączu wszyscy nazywają takie skrzyżowania przełączkami służącymi m.in do zawracania.
rsx w Sączu jest droga jednokierunkowa na której właśnie jest przełączka i można zawrócić. i chyba nie tylko tam sądząc ile jest tematów na temat przełączek na drogach jedno i dwukierunkowych. dziękuje bardzo za pomoc, o to mi właśnie chodziło. już wiem na czym to polega.

rocko19 Tobie również dziękuje za pomoc :) bardzo mi pomogło.
elisa1993

Postprzez szydlaczek » niedziela 03 marca 2013, 22:35

rocko19 napisał(a):Generalnie na tym skrzyżowaniu które widac na zamieszczonym zdjęciu to ustawiasz się tak jak pojazd na zdjęciu stoi. Gdybyś się ustawiła przy lewej krawędzi to byłby to bład. A jak masz przełączkę bez skrzyżowania to śmiało przy jej lewej krawędzi.

Ja tak zawracam z kursantami do lewej całkowicie nawet jak jest skrzyżowanie. Żaden przepis mi tego nie zabrania. U nas tak na egzaminach zawracają i jest to uznawane. Przynajmniej ten z podporządkowanej wie że zawracam.
szydlaczek

Postprzez Drezyna » poniedziałek 04 marca 2013, 10:43

szydlaczek napisał(a): Żaden przepis mi tego nie zabrania.

A 22.2.2?
Drezyna

Postprzez szydlaczek » poniedziałek 04 marca 2013, 11:09

Drezyna napisał(a):
szydlaczek napisał(a): Żaden przepis mi tego nie zabrania.

A 22.2.2?

Ok. To na jakiej podstawie twierdzisz że przełączka tam gdzie nie ma skrzyżowania jest jednokierunkowa? Masz tam jakiś znak?

Wojciech Pasieczny z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Stołecznej policji
http://moto.pl/MotoPL/10,94517,6083090,Jak_zawracac_na__przelaczkach__.html
szydlaczek

Postprzez Drezyna » poniedziałek 04 marca 2013, 11:13

szydlaczek napisał(a):
Ok. To na jakiej podstawie twierdzisz że przełączka tam gdzie nie ma skrzyżowania jest jednokierunkowa?

Przypomnij mi, gdzie tak stwierdziłem? Napisałem, że zabrania ci tego manewru art. 22.2.2.
Drezyna

Postprzez szydlaczek » poniedziałek 04 marca 2013, 11:18

Drezyna napisał(a):Przypomnij mi, gdzie tak stwierdziłem? Napisałem, że zabrania ci tego manewru art. 22.2.2.

No sory miałem na myśli ogólnie bo wyżej tak jest
szydlaczek

Postprzez rocko19 » poniedziałek 04 marca 2013, 12:09

Ja tak zawracam z kursantami do lewej całkowicie nawet jak jest skrzyżowanie

Twoja rzecz. Uważam ze źle robisz.
A ten co wyjeżdza z podporządkowanej i chce jechać prosto..
rocko19

Postprzez szydlaczek » poniedziałek 04 marca 2013, 12:14

rocko19 napisał(a):
Ja tak zawracam z kursantami do lewej całkowicie nawet jak jest skrzyżowanie

Twoja rzecz. Uważam ze źle robisz.
A ten co wyjeżdza z podporządkowanej i chce jechać prosto..

To ma mnie przepuścić tylko akurat w moim mieście jest taka konstrukcja że ta przełączka jest szersza od wlotu skrzyżowania więc w żaden sposób nie koliduje z tymi którzy jadą z podporządkowanej na wprost.

W jednym z postów załączyłem link w którym wypowiada się Pan z drogówki i zaleca żeby robić to całkowicie od lewej.
szydlaczek

Postprzez rocko19 » poniedziałek 04 marca 2013, 12:37

Policjant tak dośc ogólnie na ten temat się wypowiedział. Nie neguje tego co mówi. Ale jestem zdania ze jak jest skrzyżowanie to zalecam to wykonać od osi aby pojazd którzy wyjeżdza i jedzie na wprost mógł spokojnie sobie przejechać, chyba że tak jak mówisz jest dużo miejsca na przejazd i nie stoisz na drodze tym wyjeżdzającym z podporządkowanej to myśle że ok.
rocko19

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 04 marca 2013, 13:09

Za dobry zwyczaj przyjmuje się, że jeśli nie ma linii podwójnej ciągłej na przecince między jezdniami jednokierunkowymi(która stanowi przecinkę dwukierunkową) na skrzyżowaniu zawraca się szerszym łukiem(na zakładkę). Chyba, że wloty podporządkowane są przesunięte w stosunku do okrojenia przecinki a tym samym, znajduje się miejsce aby "schować się". Przy dłuższych przecinkach bez oznakowania poziomego traktuje się je tak, jakby była linia podwójnie ciągła. Dłuższych tj. 15-20 metrów, gdyż 20 metrów to graniczna liczba dla drogi twardej oraz graniczna liczba dla zaleceń
stosowania linii podwójcie ciągłej.

W Nowym Sączu dobrze przygotowany kandydat nie powinien oblać egzaminu, bo brakuje miejsc kontrowersyjnych.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze