Zawracanie na jezdni

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie na jezdni

Postprzez pppp » sobota 22 grudnia 2012, 04:36

Ostatnio odświeżałem swoją wiedzę na temat przepisów, ale w książkach, które posiadam wiele czynności opisanych jest bardzo nieszczegółowo, a w internecie znajdują się różne opinie na ten temat. Myślę jednak, że skorzystałbym z waszych informacji.

Droga jedno jezdniowa, dwukierunkowa (dwa pasy ruchu). Chcę na niej zawrócić, prawidłowe zachowanie to numer jeden czy dwa.
1. Zwolnienie lub zatrzymanie auta (jeżeli jadą z naprzeciwka) przy prawej krawędzi, włączenie lewego kierunku, umożliwienie przejazdu z mojej lewej strony pojazdom będącym za mną (prawdopodobnie nie przejadą bo mam lewy kierunek, ale czytałem, że należy zachować się jak włączający do ruchu).

2. Zwolnienie lub zatrzymanie auta, ustawienie się do osi jezdni, lewy kierunek (auta stoją za mną).

Myślę, że chyba rozumiecie o co mi chodzi, a jeśli nie to prosiłbym o przedstawienie prawidłowego zachowania podczas zawracania na drodze (jednojezdniowej, dwukierunkowej).
pppp

Re: Zawracanie na jezdni

Postprzez Drezyna » sobota 22 grudnia 2012, 14:21

Zabrania się zawracania jeśli mogłoby utrudnić ruch, więc nie ma mowy o zawracaniu, które powoduje zatrzymanie kolumny pojazdów za nami. Ustawić się należy jak do skrętu w lewo, choć oczywiście można na przykład wcześniej zjechać w prawo i stanąć, jeśli jest to dopuszczone innymi przepisami, ale potem włączamy się do ruchu.
Drezyna

Postprzez rusel » sobota 22 grudnia 2012, 15:32

ma mowy o zawracaniu, które powoduje zatrzymanie kolumny pojazdów za nami

jaknajbardziej jest to zgodne z przepisami i nie jest to kwalifikacja utrudniania ruchu

kazde zmniejszenie predkosci i zatrzymanie zmusza innych do podobnej reakcji bo na tym polega idea ruchu drogowego, musi to byc zamierzone, wyraznie sygnalizowane

powiedz kolego czy mozesz zawrocic na skrzyzowaniu korzystajac z pasa dzielącego jezdnie jezeli zmusisz pojazdy za sobą do oczekiwania na pasie do skretu w lewo...bezsens

Manewr ma sie odbyc tak jak przy zmianie kierunku jazdy w lewo, jezeli nie jest mozliwe i trzeba zawracac na 3, 4 lub 5 to wtedy nalezy szukac innego miejsca zeby pojazdy na przeciwnym pasie ruchu nie byly tym zaskoczone
rusel

Postprzez LeszkoII » sobota 22 grudnia 2012, 15:47

Drezyna ma rację. Na przykład spróbuj zawrócić na ruchliwej drodze. Jesteś zdany na łaskę tych z naprzeciwka, może przepuszczą a może nie. Co innego zawracać na skrzyżowaniu a co innego na samej drodze. Na skrzyżowaniu nawet nikt nie będzie wiedział czy zawracasz czy skręcasz w lewo. Nawet na skrzyżowaniu z dróżką wiejską, ale drogą. Nie jestem pewien czy taka interpretacja jest słuszna, bo przecież samochód jednak zawrócił a nie skręcił w lewo, choć do momentu sygnalizowania takiego manewru wszystko było okej.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » sobota 22 grudnia 2012, 16:14

Co innego zawracać na skrzyżowaniu a co innego na samej drodze.

no to zacytuje to co napisales "kto bedzie wiedzial czy zawracam czy wjezdzam do posesji?"

To kierujacy ma ocenic czy ten manewr bedzie czytelny i bezpieczny, w zadnym wypadku nie mozna twierdzic z reguly ze zatrzymanie ruchu za nami jest blednym zachowaniem
rusel

Postprzez LeszkoII » sobota 22 grudnia 2012, 16:42

Racja. Zamiast wjechać do posesji można stanąć przed bramą, cofnąć i suma sumarum zawrócić. Statystycznie na 1 wjazd do posesji, na skrzyżowaniu skręci w lewo 500 pojazdów. Zakładam, że autorowi chodziło o tzw. szczere pole, bez skrzyżowań i wjazdów do posesji.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Drezyna » sobota 22 grudnia 2012, 18:55

rusel napisał(a):jaknajbardziej jest to zgodne z przepisami i nie jest to kwalifikacja utrudniania ruchu

To czym jest utrudnianie ruchu, jeśli nie na przykład wymuszeniem zatrzymania? Trzeba wbić wsteczny? Bądźmy odrobinę poważni :hmm:
Drezyna

Postprzez LeszkoII » sobota 22 grudnia 2012, 20:21

Każdy uczestnik ruchu nie może utrudniać ruchu; to jeden z pierwszych artykułów. Więc po co później powielać zakaz utrudniania ruchu... :?:
Czy spotkaliście się ze znakiem zakaz zawracania nie ustawionym przed skrzyżowaniem?
LeszkoII

Postprzez Drezyna » sobota 22 grudnia 2012, 20:33

W art. 3 jest unikać, a przy zawracaniu jest zabronione. Tak czy siak nie wolno zawracaniem utrudniać ruchu. Jeśli jeden samochód zwolni to pół biedy, ale jeśli w mieście stanie cała kolumna to ewidentne utrudnianie.
Drezyna

Postprzez LeszkoII » sobota 22 grudnia 2012, 21:03

Podoba mi się precyzja, dlatego polubiłem to forum ;) Nie będę roztrząsał różnic pomiędzy słowem 'zabronić' a 'uniknąć', ale chciałby zapytać o jedną rzecz.

Czy nieustąpienie pierwszeństwa wszystkim innym uczestnikom ruchu stanowi utrudnienie ruchu?

Pytam, bo wiele osób się powołuje na ten zapis, w tym pan Dworak z Krakowa. Uważa on, że usunięcie poprzedniego zapisu "ustąpić pierwszeństwa" i zastąpienie go "nieutrudnianiem ruchu" nic nie zmienia w praktyce.
Mam odczucie, że nieutrudnianie ruchu jest pojęciem ogólniejszym, ale czy dotyczy pierwszeństwa przejazdu?
LeszkoII

Postprzez rusel » niedziela 23 grudnia 2012, 18:15

manewr zawracania rozni sie od innych manewrow tym ze moze odbyc sie w miejscu rowniez gdzie zmiana kierunku jazdy nie jest mozliwa. Jezeli wyznaczam kursantowi na egzaminie miejsce do zawrocenia a za nami jada pojazdy to fakt ze sie za nami zatrzymuja nie stanowi zadnej podstawy do twierdzenia ze utrudniamy komukolwiek ruch

Czy nieustąpienie pierwszeństwa wszystkim innym uczestnikom ruchu stanowi utrudnienie ruchu?

nieustapienie pierwszenstwa to zawsze utrudnienie ruchu, utrudnienie ruchu to nie zawsze nieustapienie pierwszenstwa
rusel

Postprzez Drezyna » niedziela 23 grudnia 2012, 20:59

rusel napisał(a):... to fakt ze sie za nami zatrzymuja nie stanowi zadnej podstawy do twierdzenia ze utrudniamy komukolwiek ruch

Jak nie stanowi, skoro stanowi. Co jest utrudnianiem ruchu, jeśli wymuszenie zatrzymania nie? Ostrzał z moździerza??? Odrobinę powagi, Proszę Państwa!
Drezyna

Postprzez rusel » niedziela 23 grudnia 2012, 21:30

to jedzmy, jedzmy, zawrocimy sobie w innej miejscowosci, jak kto woli

Tym ktorzy nie chca utrudniac ruchu polecam wylaczyc sie z ruchu i zatrzymac na jezdni, jak wszyscy zwolnia, zatrzymaja sie itp w efekcie nas omina wtedy mozemy sobie wykonac zawrocenie :wink: no chyba ze zatrzymanie na jezdni tez nie moze powodowac utrudnienia ruchu :)
rusel

Postprzez Drezyna » niedziela 23 grudnia 2012, 22:14

rusel - chcesz jeździć niezgodnie z przepisami - twoja sprawa. Ale innych w to wciągać - wstyd...
Drezyna

Postprzez szerszon » niedziela 23 grudnia 2012, 23:18

Warunki ruchu są utrudnieniem ruchu ?
Czyli wykonanie legalnego manewru ?
A czym jest to utrudnienie ruchu przy zawracaniu ?
Zrobienie na tzw 3, czy 15 ?
szerszon

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze