Skrzyżowanie Bandurskiego - wyszyńskiego - Bratysławska Łódź

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie Bandurskiego - wyszyńskiego - Bratysławska Łódź

Postprzez kurant007 » czwartek 06 grudnia 2012, 11:44

Witam,
Męczy mnie pytanie. Otóż jadąc Bandurskiego w stronę ŁKS skręcam w prawo w Bratysławską. Kto w tej sytuacji ma pierwszeństwo - tramwaj czy ja?? Zaznaczę, że dzisiaj przyjżałem się temu skrzyżowaniu po raz kolejny.
1.Tramwaj jadacy Bratysławską w stronę wyszyńskiego ma znak "Ustąp Pierwszeństwa" przed skrzyzowaniem nr I i II
2. Trmawaj jadacy Wyszyńskiego ma znak przed I skrzyżowaniem "Ustąp pierwszeństwa", ale przed II skrzyżowaniem znaku nie ma.
3. Samochód ma znak "Uwaga tramwaj"
Moim zdaniem tramwaj jadący z retkini ma pierwszeństwo przed samochodem, a tramwaj jadący na retkinię ustępuje pierwszeństwa.
Wiadmomym jest, że jadąc prosto przez to skrzyżowanie to samochód ma pierwszeństwo. Ale co w przypadku skrętu w prawo w Batysławską??Proszę o pomoc w interpretacji tego skrzyżowania.
kurant007

Re: Skrzyżowanie Bandurskiego - wyszyńskiego - Bratysławska

Postprzez lith » czwartek 06 grudnia 2012, 17:01

Myślę, że jakbyś wrzucił jakiś link do miejsca np. na google earth to ktoś by się pewnie znalazł.
lith

Postprzez BOReK » czwartek 06 grudnia 2012, 17:21

To jest TUTAJ. Tramwaj w tym wypadku ustępuje - jest co prawda "uwaga tramwaj", ale jest też wcześniej znak D-1, a tramwaj z każdej strony ma swoje osobne A-7.

Wielokrotnie zasuwałem na Retkinię tramwajem jak nie do wujostwa, to na kurs jazdy. W tym miejscu tramwaj od zawsze ma problemy z przebiciem się na druga stronę, bo zawsze coś jedzie na Bandurskiego. ;)
BOReK

Postprzez kurant007 » piątek 07 grudnia 2012, 14:37

Dzięki za linka z google. Ale sprawa wygląda trochę inaczej niż piszesz. Tramwaj jadący z lewej strony (od Wyszyńskiego) ma znak A-7 (ustąp pierwszeństwa przejazdu) tylko przed główną drogą (bandurskiego), ale nie ma powtórzenia przed tym zjazdem dla samochodów w prawo - czyli przed drugim skrzyżowaniem. Znak D-1 ustawiony jest przed zjazdem w prawo i dotyczy miom skromnym zdaniem drogi głównej. Zjeżdżając z drogi głównej w prawo nie ma żadnego znaku oprócz "Uwaga Tramwaj"
kurant007

Postprzez kurant007 » piątek 07 grudnia 2012, 14:55

Chociaż czytając kodeks drogowy to ta jezdnia w prawo mogłaby zaliczać się do owego skrzyżowania - przecieęcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łacznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia...
kurant007

Postprzez BOReK » piątek 07 grudnia 2012, 18:09

No właśnie się zalicza. ;)
BOReK

Powrót do Sytuacje na drodze