CZY mogę w tej sytuacji wykonać ten manewr?:)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

CZY mogę w tej sytuacji wykonać ten manewr?:)

Postprzez strongman94 » wtorek 20 listopada 2012, 21:21

Witam czy w tej sytuacji mogę wykonać ten manewr?:) dlaczego nie jeśli nie mogę i w jakich sytuacjach ten manewr wyprzedzania z prawej strony mogę wykonać?:)
http://www.youtube.com/watch?v=dsTrBpxV ... ature=plcp
strongman94

Re: CZY mogę w tej sytuacji wykonać ten manewr?:)

Postprzez 9imar9 » wtorek 20 listopada 2012, 22:17

Wyprzedzać z prawej można tylko jeśli pojazd przed, sygnalizuje skręt w lewo. Na drogach z większą liczbą pasów z prawej nie można wyprzedzać przy dojezdzie do wzniesienia oraz zakrętach oznaczonych znakami ostrzegawczymi.
9imar9

Postprzez Cyberix » wtorek 20 listopada 2012, 23:43

A w tej sytuacji co na filmiku to można czy nie można?
Cyberix

Postprzez 9imar9 » środa 21 listopada 2012, 00:08

Można.
A masz jakieś wątpliwości?
9imar9

Postprzez Borys_q » środa 21 listopada 2012, 09:23

Zacznijmy od tego, że na filmiku nie było wyprzedzania tylko omijanie, a nawet jak by było wyprzedzanie to ze względu na lewy kierunek było by legalne (gorzej jak skręca w lewo bez kierunku).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez 9imar9 » środa 21 listopada 2012, 09:46

Nie inaczej. Bus wyraźnie lewy kierunkowskaz włączony ma.

Idąc dalej gdyby pas lewy był już zajęty do samego skrzyżowania przez samochody ty możesz je właśnie omijać bo to już zabronione nie jest.

Czekam na wypowiedź Cyberix bo najwyraźniej ma jakieś zastrzeżenia.
9imar9

Postprzez BOReK » środa 21 listopada 2012, 10:13

Może wcześniej ten autobus stał, ale gdy do niego dojechano to już wyraźnie się toczył, więc było wyprzedzanie. Miał on włączony lewy kierunkowskaz, więc jedyne dopuszczalne wyprzedzanie mogło być z prawej strony i takie było.
BOReK

Postprzez 9imar9 » środa 21 listopada 2012, 10:33

Ale czy to ma znaczenie czy on jeszcze stał czy już się toczył? W tym wypadku można i tak przejechać z prawej bo ma kierunek lewy, przynajmniej ja żyje w takim przekonaniu.
A ja mówię już o sytuacji gdyby ten bus stał bez kierunku, wtedy to właśnie omijanie z prawej można wykonać.;)
Jeśli sie mylę niech mądrzejsi mnie poprawia.
9imar9

Postprzez BOReK » środa 21 listopada 2012, 10:48

Ma znaczenie wyłącznie techniczne, żeby można było określić stan tego busa. W tym wypadku czy stał, czy się toczył z lewym kierunkowskazem to rybka, można go było spokojnie ominąć/wyprzedzić.
BOReK

Postprzez Borys_q » środa 21 listopada 2012, 12:15

A ja mówię już o sytuacji gdyby ten bus stał bez kierunku, wtedy to właśnie omijanie z prawej można wykonać.

Teoretycznie tak ale w praktyce jest to dość ryzykowne bo jak ruszy to z omijania robi się wyprzedzanie.
Druga sprawa, przy czytelności oznakowania poziomego w Polsce możemy łatwo zrobić omijanie pojazdu który zatrzymał się przed przejściem....., i stworzyć b duże zagrożenie radzę mimo wszystko przy takim omijaniu zmiejszyć prędkość i zachować szczególna ostrożność.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Cyberix » niedziela 25 listopada 2012, 12:51

9imar9 napisał(a):Czekam na wypowiedź Cyberix bo najwyraźniej ma jakieś zastrzeżenia.

No więc wyobraźmy sobie sytuacje, po drodze na której nie ma wyznaczonych pasów ruchu, jedzie pojazd przy osi z włączonym lewym kierunkowskazem. Pytanie brzmi, czy możemy go wyprzedzić z prawej strony?

Art 24. 3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5, 10 i 12.

5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
na jezdni jednokierunkowej;
na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Pytanie czy art 5. może być stosowany oddzielnie od art. 10. Czy jest jest tam LUB czy I ?
Cyberix

Postprzez dylek » niedziela 25 listopada 2012, 13:08

Cyberix napisał(a):Pytanie czy art 5. może być stosowany oddzielnie od art. 10. Czy jest jest tam LUB czy I ?

Art. 5 może być stosowany pod warunkiem, że nie łamie art. 10
A czy to LUB czy I ? A na co mi to wiedzieć :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez strongman94 » niedziela 25 listopada 2012, 16:56

to w końcu mogę w takiej sytuacji czy nie mogę ?:d
strongman94

Postprzez rusel » niedziela 25 listopada 2012, 17:13

a ta linia przerywana to co wyznacza? 2 pasy wyznaczone czy 4 pasy niewyznaczone a w ich obrebie 2 wyznaczone :wink:
rusel

Postprzez strongman94 » niedziela 25 listopada 2012, 21:36

czyli mogę?:D czy są czy nie ma to i tak mogę wyprzezić lub ominąć pojazd skręcający w lewo , z prawej strony ?:)
strongman94

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze