Szybka pomoc przed egzaminem. :)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Szybka pomoc przed egzaminem. :)

Postprzez mpiwowski » poniedziałek 19 listopada 2012, 18:39

Mam mały dylemat, który wolę wyjaśnić teraz niż podłożyć się na egzaminie.

Zawracanie w tym miejscu jadąc z ulicy Bandurskiego:

https://maps.google.pl/maps?hl=pl&ll=51 ... 48,,0,6.15

PAMIĘTAJCIE, że teraz są wyznaczone w tym miejscu co przedstawia google maps 2 pasy przerywaną linią, na których zmieszczą się po 2 samochody na pas. Google niestety ma stare zdjęcia

Wiadomo, że z obu pasów wolno pojechać w lewo, ale tylko z tego najbardziej na lewo mogę zawrócić. To oczywiste.

Ale jedna osoba mi mówiła, że powinienem na tym lewym wyznaczonym pasie pojechać do prawej tego pasu, a druga do lewej strony tego pasu (jest miejsce na 2 samochody na tym lewym wyznaczonym pasie). Jak będzie poprawnie?

Czy przepisy mówią tak, że jak jest bardzo dużo miejsca na pasie to należy jak najbardziej do lewej jechać?

Czy mówią o wyznaczonym pasie i w myśl rozumienia powinienem jechać do prawej strony wyznaczonego pasa bo jak 2 osoby chciałyby zawrócić to pierwszeństwo będzie mieć samochód z prawej strony.
mpiwowski

Re: Szybka pomoc przed egzaminem. :)

Postprzez aguusia88 » poniedziałek 19 listopada 2012, 19:11

probuje sobie to wyobrazic ale chyba kiepsko mi idzie, nie wiem jak moga byc dwa auta na 1 pasie?
raczej jeden pas wyznacza ruch 1 auta

w kazdym razie sprobuje to wyjasnic jakos logicznie aby bylo ogolnie
musisz pojechac z tego pasa na ktorym bedziesz mogl konczyc manewr bez zmiany pasa i zatrzymywania sie wobec innego kierowcy tzn nie mozesz przeciac kierowcy toru/kierunku jego jazdy
nie znam twojego miasta wiec nie wiem jak wyglada to rondo.
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Postprzez lith » poniedziałek 19 listopada 2012, 19:28

Wszystko zależy co chcesz osiągnąć i co Ci pasuje, bo skoro możliwa jest jazda tylko w 1 kierunku to możesz jechać tam z każdego pasa. L'ką chyba po prostu najlepiej jak będziesz się trzymał prawej. Chyba, że np. zaraz masz skręcać w lewo... to sobie nie utrudniasz tylko się od razu lewej trzymasz itd.
lith

Postprzez mpiwowski » poniedziałek 19 listopada 2012, 19:50

Chyba jest tak jak myślałem czyli jakbym zawracał z Pienistej w Pienistą to do lewej części pasa do zawracania a jakbym zawracał z bandurskiego w bandurskiego to chyba do prawej części tego pasa.

Ten film wam może rozjaśni :P

http://www.youtube.com/watch?v=uojXiAeOxZY
mpiwowski

Postprzez mesta » poniedziałek 19 listopada 2012, 20:47

ja bym ten manewr wykonala w ten sposob:
puszczam tych z prawej bo jest znak ustap pierszenstwa zajmujac pas skrajnie lewy(czyli jak najblizej wyspy) i po skrecie w lewo jak mam mozliwosc(ustepujac znowu pierszenstwa tym co jada po prawym pasie) zmieniam pas na prawy i tym pasem opuszczam rondo.
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez mesta » poniedziałek 19 listopada 2012, 20:51

lith napisał(a):. Chyba, że np. zaraz masz skręcać w lewo... to sobie nie utrudniasz tylko się od razu lewej trzymasz itd.

Przecież napisał "zawracanie" :)
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez lith » poniedziałek 19 listopada 2012, 20:55

@mesta
Ale 'zawracanie z bandurskiego'. Czyli w miejscu, które wkleił jest już w połowie jeżeli dobrze patrzę i na egzaminie już może spokojnie do prawej uciekać w miarę możliwości. A jak nie ma możliwości (bo tam krótko jest) to równie dobrze można pojechać z lewego, a do prawej krawędzi pozmieniać pasy już po skrzyżowaniu. Najważniejsze to dopasować swoje zachowanie do obecnej sytuacji na skrzyżowaniu i wybrać takie rozwiązanie z mozliwych, które akurat będzie najłatwiejsze i najsensowniejsze.
lith

Postprzez dylek » poniedziałek 19 listopada 2012, 21:51

Na poczatku mojego posta mała prośba... nie powielajcie pleeeese za autorem filmiku nazwy "rondo" dla tego skrzyżowania z wyspą centralną, bo ja tu nigdzie C-12 nie widzę :D

Po drugie L-ka z filmiku jedzie wg mnie podręcznikowo.
Po trzecie - z Bandurskiego (na mapach to się chyba już Waltera-Janke nazywa ? ) to już na szczycie wyspy bym szukał prawego pasa (tak jakbym zamierzał skręcac w lewo i opuszczać prawym pasem) i z prawego wyskakiwał na skrajnie zewnętrzny.
Mozna tak jak lith napisał zostać przy wyspie na lewym i z lewego wyskoczyć na lewy pas Bandurskiego, a już po całkowitym opuszczeniu skrzyzowania zmienić na prawy.

A po czwarte to najciekawszego na tym skrzyżowaniu nie było...
Ulica Nowe Sady... pomyślcie jak to jest z zawracaniem na tym skrzyżowaniu przy dojechaniu do niego tą ulicą... Wszystko się zgadza ? Bułka z masłem ? :lol: Da się to zrobić, czy nie ? :twisted:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lith » poniedziałek 19 listopada 2012, 22:19

@dylek
jakoś tak? :D

sn.jpg
sn.jpg (180.22 KiB) Przeglądane 4912 razy

Powiedziałbym , że to takie 'zawracanie' jak i na.... ale dobra, nie powiem :mrgreen:
lith

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 19 listopada 2012, 22:34

Skrzyżowanie nie jest najlepiej oznaczone, tzn. niekonsekwentnie. Brakuje znaku D-1, po skręcie z podporządkowanej kierując się zapisem kamery z filmiku; znak A-7 z nakazem skrętu w lewo jednak był! A po co?
Zawracanie z Nowe Sady? Pewnie, że da się. Problem w tym, że trzeba sie domyślić, że znak w postaci koła umieszczony tyłem oznacza "zakaz wjazdu". Czyli do lewej krawędzi, ustępujemy ciągowi z pierwszeństwem a dalej tak jak napisał lith poniżej.

Terminologii ronda nie ma się co czepiać. Znak C-12 nic nie mówi o rondzie. Co znaczy rondo, to wynika ze znaczenia tego słowa a nie z przepisów ruchu drogowego.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 19 listopada 2012, 22:38 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 19 listopada 2012, 22:42

instruktor sam mówił o dwóch skrętach w lewo, co na tego typu skrzyżowaniu ma jak najbardziej sens. Po pierwszym skręcie w lewo możesz zająć dowolny pas, w tym również prawy. Później, jeśli chcesz jeszcze raz skręcić w lewo (suma sumarum = zawrócić) to znów kierujesz się do lewej krawędzi. Praktycznie nie ma sensu zjeżdżać na prawy pas tej krótkiej jezdni na przecince lub jak kto woli - części ronda(nie mylić ze skrzyżowaniem o ruchu okrężnym) ale jest to dozwolone. Mało sensowne, ale dozwolone.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » poniedziałek 19 listopada 2012, 22:46

No dobra...rozgrzaliście się, to przejdę do sedna :
Co z kierunkowskazami przy przejechaniu tego skrzyżowania "na wprost" z Pienistej w Nowe Sady ? :D
Do połowy skrzyzowania wyraźna sygnalizacja "w lewo", po czym jeszcze wyraźniejsza zmiana decyzji, że jednak " w prawo", a de facto "prosto" ? :mrgreen:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lith » poniedziałek 19 listopada 2012, 22:52

No dokładnie, najpierw zmiana kierunku w lewo, a potem w prawo... i to wszystko na 1 skrzyżowaniu :spoko: ... ale dla mnie najsensowniej.

Ale skoro zacząłeś to napiszę to czego nie napisałem :D
Właśnie dla mnie takie to i zawracanie jak na większym rondzie :twisted: ... ale to już jakiś czas temu doszedłem do tego, że to nie problem jest z rondami, a ze wszystkimi bardziej rozbudowanymi skrzyżowaniami jak traktować przejazd przez nie- kiedy to rozbijać na drobne manewry, a kiedy traktować jako całość.

Dopóki tyczy się to sygnalizacji to nie mia problemu, bo najwyżej jeden zasygnalizuje tak, drugi inaczej... gorzej jak zaczyna się pod tym kątem pierwszeństwo rozkminiać, a tu też potrafi się sporo zmienić w zależności od podejścia :D

edit:
@mpiwowski
Ogólnie Twój problem można uznać za rozwiązany, a to co tutaj będzie się działo to raczej grubsze rozkminy nie mające związku z egzaminem :)
lith

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 19 listopada 2012, 23:04

To żadna jazda na wprost! Najpierw skręt w lewo a później w prawo. Tutaj wychodzi właśnie błędna interpretacja zachowań na skrzyżowaniach. Jeśli to skrzyżowanie byłoby oznaczone C-12 to kolega Dylek pewnie nie włączałby kierunkowskazu. Póki co nie ma tam C-12.

Edit: niektórzy przyjmują do wiadomości, że skręt na skrzyżowaniu koniecznie oznacza wychylenie wskazówki kompasu o co najmniej 90 stopni. To błąd.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 19 listopada 2012, 23:08 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Postprzez lith » poniedziałek 19 listopada 2012, 23:08

Ale C-12 nic jeżeli chodzi o kierunki nie zmienia. A z C-12 czy bez jest to 1 skrzyżowanie przecież.
lith

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze