Zjezdzanie z drogi z pierwszenstwem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zjezdzanie z drogi z pierwszenstwem

Postprzez anchol » sobota 17 listopada 2012, 22:19

Witam! Od paru dni przemierzam i czytam forum i nie mogę znaleść sadysfakcjonującej mnie odpowiedzi na dreczace mnie pytanie... otoz kiedy zjezdzamy z drogi z pierwszenstwem ze znakiem D-1 (glownej) i zjezdzamy na droge podporzadkowana wczesniej znakiem A-7 i jedziemy caly czas prosto mamy pierwszenstwo? Niedaleko mnie istnieje skrzyzowanie ktore na pierwszy rzut oka nazywalbym skrzyzowaniem rownorzednym jednak zerkajac na droge po mojej prawej stronie znajduje sie znak A-7 a po lewej zas znak B-20(STOP) tutaj sie klania moje pytanie... Jak to jest zrobione i jak sobie z tym radzic? Przegladalem forum i istniejace rozne wypowiedzi na ten temat od art 25 do zasad nawet o szerszej powierzchni jezdni ;d. Dodam jeszcze, ze przed dojazdem do skrzyzowania nie widnieje zaden u nas znak oraz wczesniej nie bylo zadnego innego oprocz przejscia dla pieszych czy prog zwalniajacy (za 20m).

Chwilowo staram sie zerkac na poprzeczna droge, czy nie widnieje tam jakis znak, czy moze po konczacych sie pasach ruchu. Z gory dziekuje za dobra odpowiedz

Wyglada to identycznie jak zdjecie autora z postu viewtopic.php?f=3&t=28527

http://img200.imageshack.us/img200/8416/12182639.png
anchol

Re: Zjezdzanie z drogi z pierwszenstwem

Postprzez aguusia88 » niedziela 18 listopada 2012, 11:47

jesli po obu stronach drogi poprzednej stoja znaki do ustapienia pierwszenstwa to wychodzi na to ze ty i kierowca z naprzeciwka macie pierwszenstwo

zerknij czy slupki nie stoja przy skrzyzowaniu
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Postprzez Henq » środa 28 listopada 2012, 14:05

Przeciez to jest bardzo proste droga w którą skręcił samochód jest droga główną względem innych skrzyżowań widać ze znaków, natomiast jest podporządkowaną względem skrzyżowania które jest w tym przypadku za autem. To nie jest tak że auto skręciło w drogę na której na całej długości ona jest podporządkowaną, podporządkowaną jest jedynie tylko do drogi ze znakami D-1.
Na dobrą sprawę na przedstawionym rysunku brakuje trzech znaków. Na moim rysunku je dodałem i oznaczyłem je 1 i 2
Widzimy że obydwa znaki "1" są zbędne ponieważ drogi dochodzące maja swoje znaki ustąp pierwszeństwa.
Jednak znak nr "2" jest potrzebny i albo jest to przeoczenie autora postu i obrazka albo po prostu ktoś zajumał, bo przed tak oznakowaną drogą (D-1) musi być albo A-7 albo B-20
Załączniki
12182639.png
Na dobrą sprawę na przedstawionym rysunku brakuje trzech znaków.
12182639.png (11.2 KiB) Przeglądane 1495 razy
12182639.JPG
Na moim rysunku je dodałem i oznaczyłem je 1 i 2
Widzimy że obydwa znaki "1" są zbędne ponieważ drogi dochodzące maja swoje znaki ustąp pierwszeństwa.
Jednak znak nr "2" jest potrzebny i albo jest to przeoczenie autora postu i obrazka albo po prostu ktoś zajumał, bo przed tak oznakowaną drogą (D-1) musi być albo A-7 albo B-20
12182639.JPG (18.27 KiB) Przeglądane 1495 razy
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez lith » środa 28 listopada 2012, 17:17

Z tym czy 1 są zbędne to bym polemizował. Ale realia są takie, że bardzo często ich rzeczywiście nie ma.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze