brak waznych badań ,wybita tylna szyba,brak pasow

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

brak waznych badań ,wybita tylna szyba,brak pasow

Postprzez mesta » piątek 16 listopada 2012, 13:35

Wczoraj w nocy a w sumie juz dzisiaj bo ok 2 wracałam od kolezanki po malej imprezce w stanie lekko nietrzezwym(oczywiscie jako pasazer) zaleglam na tylnej kanapie i nie zapielam pasow. Dzien wczesniej ktos nam wybil tylna szybę :evil: wiec narazie zamiast szyby jest folia :roll: Zatrzymała nas policja w celu kontroli (zadnego wykroczenia nie bylo no ale ta piekna "szyba" rzuca sie w oczy) i dodatkowo okazalo sie, ze badania techniczne sa niewazne od miesiaca :twisted: :roll: Odziwo policjanci byli bardzo sympatyczni tak czy siak dowod rejestracyjny zabrali :( Nie zebym sie domagala :P ale dziwi mnie, ze nie wlepili zadnego mandatu, chociazby za brak pasow, tylko powiedzieli do mnie prosze zapiac pasy :eek2: :wow: ja oczywiscie grzecznie zapielam.Po 2 widzieli, ze ja bylam w stanie wskazujacym, pasażerka na przednim siedzeniu tez podpita i nawet nie sprawdzili kierowcy czy jest trzezwy :eek2: . Z tego co wiem jest 7 dni na zrobienie badan i dowod mozna odebrac. Moje pytanie czy to jest 7 dni roboczych czy kalendarzowych? 2 sprawa czy bez dowodu rejestracyjnego, z tym swistkiem od policji ja moge jezdzic tym autem, czy tylko osoba, na ktora swistek jest wystawiony? 3 sprawa czy tak legalnie mozna poruszac sie autem bez tylnej szyby a raczej z zastepujaca ja folia :roll: 4 pytanie czy na przednim siedzeniu moga sie znajdowac pasazerowie pod wplywem alkoholu :hmm: ? bo obilo mi sie o uszy, że nie.
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Re: brak waznych badań ,wybita tylna szyba,brak pasow

Postprzez mk61 » piątek 16 listopada 2012, 15:19

mesta napisał(a):dziwi mnie, ze nie wlepili zadnego mandatu, chociazby za brak pasow

Kodeks Karny:
Art. 41. W stosunku do sprawcy czynu można poprzestać na zastosowaniu pouczenia, zwróceniu uwagi, ostrzeżeniu lub na zastosowaniu innych środków oddziaływania wychowawczego.

mesta napisał(a):nawet nie sprawdzili kierowcy czy jest trzezwy

Może nie mieli "balonika". Nie ma obowiązku kontroli.
mesta napisał(a):czy bez dowodu rejestracyjnego, z tym swistkiem od policji ja moge jezdzic tym autem, czy tylko osoba, na ktora swistek jest wystawiony?

A na tym świstku jest napisane, kto może ten pojazd prowadzić? No raczej nie. :) Ważna jest data ważności tego pokwitowania.
mesta napisał(a):czy tak legalnie mozna poruszac sie autem bez tylnej szyby a raczej z zastepujaca ja folia

Raczej tak. Nie słyszałem, żeby ktoś miał z tego powodu problemy.
mesta napisał(a):czy na przednim siedzeniu moga sie znajdowac pasazerowie pod wplywem alkoholu ? bo obilo mi sie o uszy, że nie.

Mit. Bardzo często rozsiewany.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez BOLEKlodz » piątek 16 listopada 2012, 22:52

Bez szyby można jeździć. Uszkodzone auto może się poruszać po drogach, dopóki uszkodzenia nie zagrażają bezpieczeństwu ruchu (np. odstające kawałki blachy, ostre krawędzie), albo obowiązkowe elementy nie spełniają swojego zadania (np. rozbity klosz tylnego światła). Rozbita tylna szyba nie kwalifikuje się jako powyższe, więc można tak jeździć. Z przednimi nie byłoby tak łatwo (chyba, że bez folii, ale frontowa musi być cała)
BOLEKlodz

Postprzez mesta » sobota 17 listopada 2012, 14:00

dzieki za odpowiedzi bo przez weekend to sie w nos mozna pocalowac ze wstawieniem szyby dlatego wolalam sie upewnic bo dla mojego faceta to wszytsko mozna 8) :roll: :evil: wprawdzie ciezko jezdzi mi sie bez tylnej szyby ale jakos daje rade w warunkach ekstremalnych :P
Jeszcze jedno male pytanko, co sie stanie jak w ciagu tych 7 dni od zabrania dowodu nadal nie wiem czy roboczych czy kalendarzowych ktos sie nie wyrobi i np bedzie chcial dowod odebrac po 12 dniach ( pytam na zapas) rozumiem, ze w przypadku kontroli policji beda wyciagniete konsekwencje ale chodzi mi o to czy jezeli uda sie uniknac kontroli to po tych zalozmy 12 dniach wydadza dowod bez problemow?
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Powrót do Sytuacje na drodze