ciągła na światłach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

ciągła na światłach

Postprzez Naskier » piątek 02 listopada 2012, 17:40

Witam!
Mam pytanie odnośnie linii ciągłej na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną. Otóż gdy są światła a na skrzyżowaniu jest np. stop czy linia z trójkątów to nas to nie obchodzi, bo światła są ważniejsze i to na nie patrzymy. A jak jest linia ciągła to można ją przejechać. Chodzi mi w o linie, która jest już za przejściem dla pieszych. Jeśli ją respektujemy to jak to jest? Na linie ciągłą patrzymy a na tą z trójkątów tylko gdy światła są nieczynne?
Z góry thx
Obrazek
Naskier

Re: ciągła na światłach

Postprzez kg1956 » piątek 02 listopada 2012, 18:28

To nie jest linia ciągła w znaczeniu PoRDu. To jest linia zatrzymania do znaku B20. Światła włączone lub policjant -jedziesz. Gdy nie ma włączonej sygnalizacji ani policjanta - zatrzymujesz się.
kg1956

Postprzez Naskier » piątek 02 listopada 2012, 19:14

Coś się chyba nie zrozumieliśmy. Chodzi mi o podwójną linię ciągłą, która jest na obrazku obok litery A.
I tak jak dorysowałem znak STOP i linię z trójkątów to w takim przypadku byśmy ich nie uwzględniali (bo są światła).
A tak podwójna ciągła? Ją respektujemy? Jeśli tak (a domyślam się, że tak) to w czym jest ona ważniejsza od tej linii z trójkątów.
Oba przecież to znaki poziome przy takim samym skrzyżowaniu.
a1.jpg
a1.jpg (97.84 KiB) Przeglądane 2093 razy
Obrazek
Naskier

Postprzez lith » piątek 02 listopada 2012, 19:33

1. Podwójną oczywiście respektujesz.
2. Jak jest stop to nie ma trójkątów a 'ciągła'
3. Linia/trójkąty nie nakazują Ci niczego. Tylko pokazują miejsce gdzie masz się zatrzymać jeżeli to wynika ze znaku pionowego. A skoro przy włączonej sygnalizacji nic nie wynika to i te linie Ciebie nie obchodzą.
lith

Postprzez dylek » piątek 02 listopada 2012, 20:39

Naskier napisał(a):Oba przecież to znaki poziome przy takim samym skrzyżowaniu.

Art. 5.3.Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

Tak więc jak widzisz światła nie "anulują" ci wszystkich znaków, a tylko te, które określają pierwszeństwo.... STOP, ustąp pierwszeństwa wraz z liniami do nich tak, ale podwójnej ciągłej już nie. Teraz zrozumiane ? :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Naskier » sobota 03 listopada 2012, 11:18

Dzięki :D
Obrazek
Naskier

Powrót do Sytuacje na drodze