SKRZYŻOWANIE RÓWNORZĘDNE CZY Z PIERWSZEŃŚTWEM??

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

SKRZYŻOWANIE RÓWNORZĘDNE CZY Z PIERWSZEŃŚTWEM??

Postprzez strongman94 » wtorek 30 października 2012, 20:39

Witam może mi ktośto wytłumaczyć jak to jest?:) jeśli jadę sobiee normalnie mam przed najbliższym skrzyżowaniem znak dorga z pierwszeńśtwem jadę przez to skrzyżowanie i za jakieś np 200 m jest następne skrzyżowanie i tam ani przed tym skrzyżowaniem ani nic nie ma żadnego znaku to jest to wtedy skrzyżowanie równorzędne i ustępuje tym których mam z prawej jeśli jadę prosto , a jeśli jadę w lewo to ustępujętym z prawej i prosto?:) jak wgl mam siępoznać że jest to skrzyżowanie równorzędne i ustępuję ?:)
strongman94

Re: SKRZYŻOWANIE RÓWNORZĘDNE CZY Z PIERWSZEŃŚTWEM??

Postprzez rusel » wtorek 30 października 2012, 21:32

jezeli w przeciagu 200metrow nie pojawila sie strefa ograniczonej predkosci i nadal podązamy drogą tej samej klasy to reorganizacja ruchu wymaga znaku ostrzegawczego "zmiana pierwszenstwa", jezeli go nie ma to nalezy zkladac ze obowiazują nadal znaki pionowe ustalajace pierwszenstwo przejazdu, dla pewnosci prawidlowego oznakowania nalezy spojrzec w drogę poprzeczną czy są tam jakiekolwiek znaki
rusel

Postprzez mesta » wtorek 30 października 2012, 21:59

Jak nie ma znakow lub stoi znak A5 to jest skrzyzowanie rownorzedne, jak jedziesz droga i nie jestes pewny czy to droga z pierszenstwem zawsze spojrz na drogi poprzeczne jak maja znaki ustap pierszenstwa to znaczy ze ty jestes na drodze z pierszenstwem a przed wjazdem na droge z pierszenstwem musi byc znak stop lub ustap pierszenstwa, skrzyzowanie nie odwoluje znaku D1
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez Borys_q » wtorek 30 października 2012, 22:06

Jak nie ma znaków lub stoi znak A5 to jest skrzyżowanie równorzędne,

Nie koniecznie.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez mesta » wtorek 30 października 2012, 22:15

Borys_q napisał(a):Nie koniecznie.

a mozesz rozwinac swoja wypowiedź :?: :D
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez strongman94 » wtorek 30 października 2012, 22:35

rusel , czyli jeśłi nie ma żadnych znaków na drogach poprzecznych i ja również ich nie mam to ustępuję pierwszeńśtwa prawym i gdy skręcam w lewo to prawym i z na przeciwka , tak?:) hmm strefa zmienionej prędkości czyli co masz na myśli proszę rozwiń to, czy chodzi Ci o to że np jak mam 50 to jest to droga z pierwszeńśtwem a jak 30 to równorzędne ?:) jak mogę jeszcze sprawdzić czy jest to równorzędne czy nie , po liniach a jeśli nie ma linii ani nic wgl a znak stoi przed poprzednim skrzyżowaniem droga z pierwszeńśtwem a na kolejnym skrzyżowaniu nie ma żadnych znaków to co wtedy?dalej mam pierwszeńśtwo?:)
strongman94

Postprzez rusel » wtorek 30 października 2012, 22:51

jezeli jadac drogą ze znakami ustalajacymi pierwszenstwo przejazdu o dop predkosci np 50km/h wjezdzam w obszar czyli strefe ograniczonej predkosci to organizator ruchu moze i tak w wiekszosci przypadkow przy nowobudowanych drogach wyglada zrezygnowac ze znakow i wtedy wjezdzamy w strefe skrzyzowan rownorzędnych w obrebie calego obszaru objetego strefą ograniczenia predkosci w miejscach zagęszczenia terenu np osiedli mieszkaniowych.

Przy organizacji ruchu znakami pionowymi na skrzyzowaniach na ktorych znaki te nie są powtarzane za kazdym razem np znakiem d1 nie mozna nagle zdezorganizowac pierwszenstwa przejazdu bez uprzedniej informacji jadąc tą samą drogą....innymi slowy nie ma podstaw zeby twierdzic ze na danej drodze bedziemy ustalali zmienne pierwszenstwo typu droga z pierwszenstwem d1, rownorzędne, d1, rownorzędne itp.

skrzyzowania rownorzędne organizuje się w "obszarach", nie stanowią one pojedynczych "niespodzianek"
rusel

Postprzez karol199 » wtorek 30 października 2012, 22:56

rusel napisał(a):pewnosci prawidlowego oznakowania nalezy spojrzec w drogę poprzeczną czy są tam jakiekolwiek znaki

Dlaczego na poprzecznej będą a na naszej już nie?

Prawidłowe oznakowanie jak nic na naszych drogach :|
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez Borys_q » środa 31 października 2012, 11:25

a mozesz rozwinac swoja wypowiedź

Nie mogę, rozwijałem ją już z 5 razy poszukaj, proszę na tym forum temat wałkowany już z 40 razy.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez lith » środa 31 października 2012, 12:02

@rusel
Ja tam się spotkałem z 'samotnymi niespodziankami'.

Jedno z imo niebezpieczniejszych, które często pokonuję: http://goo.gl/maps/7qlLr
lith

Postprzez rusel » środa 31 października 2012, 12:14

ale przynajmniej jest to zespol skrzyzowan na drodze niskiej klasy L lub D w okolicy osiedla, a ja tu mam na mysli drogę wyzszej klasy i pojedyncze wloty po prawej stronie
rusel

Postprzez strongman94 » piątek 02 listopada 2012, 12:15

czyli mam uznać że na głownych drogach po mieście znikome jest spotkanie skrzyżowania równorzędnego?:) spotkam je tylko na parkingach , w strefie zamieszkania i chyba tyle prawda?:) jeśli stoi znak d1 i nie jest powtarzany przez sługą drogę i także nei jest odwołany żadnym innym znakiem tzn że jestem ciągle na drodze z pierwszeńśtwem , a jeśli jadę i nie ma żadnego znaku dalej ani odwołującego ani nic na mojej drodze ani na drodze poprzecznej to jest to skrzyżowanie równorzędne i ustępuje pojazdom nadjeżdzającym z mojej prawej :)?

PS: gdzie z waszego doswiadczenia występują skrzyzowania równorzędne?:)
strongman94

Postprzez rusel » piątek 02 listopada 2012, 13:09

"Zasadę nienadawania pierwszenstwa na skrzyzowaniu stosuje sie w szczegolnosci na drogach klas L i D jezeli natezenia ruchu w szczegolnosci na wlotach sa duzo mniejsze niz ich przepustowosc i zapewniony jest dostateczny poziom swobody ruchu. Rozwiazanie takie stanowi naturalny element uspokojenia ruchu

Droga lokalna; Dla klasy L dopuszcza się dwie prędkości projektowe na obszarze zabudowanym: 30 i 40 km/h oraz dwie prędkości projektowe poza obszarem zabudowanym: 40 i 50 km/h

Droga gminna; Dla klasy D dopuszcza się jedną prędkość projektową na obszarze zabudowanym: 30 km/h oraz dwie prędkości projektowe poza obszarem zabudowanym: 30 i 40 km/h
rusel

Postprzez szerszon » piątek 02 listopada 2012, 14:38

strongman94 napisał(a):
PS: gdzie z waszego doswiadczenia występują skrzyzowania równorzędne?:)

Strefa 30 i na drogach o obnizonej prędkości
szerszon

Postprzez lith » piątek 02 listopada 2012, 15:19

Albo tam gdzie oznakowanie robili niedawno, na rożnego rodzaju osiedlach, centrach miast, ale tam ładnie na wjeździe stoi tablica, ze wjeżdżasz do strefy skrzyżowań równorzędnych. Albo jakieś pojedyncze, zapomniane skrzyżowania bardziej na uboczu, gdzie 90% ludzi w ogóle nie orientuje się, że przejechała przez równorzędne skrzyżowanie, a do tego najczęściej jedna z dróg 'wygląda' jakby była podporządkowana, ale po prostu nigdy tam nikt nie dotarł, żeby znak postawić :P
lith

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze