Parkowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkowanie

Postprzez kg1956 » wtorek 16 października 2012, 21:05

Zdjęcie zostało wykonane w parzysty dzień miesiąca. Wszyscy parkują nieprawidłowo. Jeśli zaparkuję prawidłowo po przeciwnej stronie to utrudnię ruch. Czy mogę zostać ukarany?
kg1956

Re: Parkowanie

Postprzez BOReK » wtorek 16 października 2012, 21:23

Chyba się zdjęcie nie wkleiło. Jeśli parkujesz prawidłowo, a stado baranów parkuje nieprawidłowo to pokusiłbym się o stwierdzenie, że to oni utrudniają ruch (tak w ciemno). :>
BOReK

Postprzez kg1956 » wtorek 16 października 2012, 21:27

Faktycznie się nie wkleiło. Za duży rozmiar a nie umiem przyciąć. Chodzi o znak zakaz postoju w dni parzyste.
kg1956

Postprzez mesta » wtorek 16 października 2012, 21:35

kg1956 napisał(a):Faktycznie się nie wkleiło. Za duży rozmiar a nie umiem przyciąć. Chodzi o znak zakaz postoju w dni parzyste.

zwykly paint- zmien rozmiar i wszytsko gra i np wrzuc na image schack. W ciemno jestem zdania jak kolega Borek powyzej jak ktos parkuje nieprawidlowo czyli nie stosuje sie do znaku a ty parkujesz prawidlowo to tylko kwestia twojego sumienia,ze np jakas lajze nieswiadoma przepisow badz tez, ktora nie zwrocila uwagi na znak zablokowales albo naklej mu "karnego ku..a za ch. e parkowanie" przepraszam za wyrazenia :oops: :oops: :oops: ale jakos tak mi sie skojarzylo, chyba ze ktos zaparkowal 3 i niestety do 4 nie zdazyl zabrac auta bo byl na zarabiaszczej imprezie i jeszcze nie wytrzezwial to zostaw mu swoj nr telefonu jak wytrzezwieje to go odblokujesz :P :P
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez kg1956 » wtorek 16 października 2012, 23:24

Ok.dzięki.
kg1956

Postprzez mesta » środa 17 października 2012, 00:19

w tym przypadku bo to chyba znak b 38 to jedynie nie dotyczy osoby niepelnosprawnej lub pojazdu, ktory taka osobe przewozi oczywiscie przy zachowaniu tak zwanej szczegolnej ostroznosci- jak ma znaczek czyli uprawnienia - to sobie stac moze nawet i w parzyste :wink: nie obowiazuje bodajze od 21 - 24 jakos tam tak ale z tego, co widze to zjecie jest robione podczas dnia no chyba ze to byl srodek lata to i o 21 jest widno :P z dugiej strony moze ktos przestawil znak :P :lol:- taki zart. Ogolnie do rzeczy mowiac moge sie myslic oczywiscie - moim zdaniem obowiazuje od strony ustawienia tego znaku wiec jak sobie zaparkujesz po przeciwnej str a wczesniej nie ma tam zadnego znaku zakazu parkowania- bynajmniej ja na tym zdjeciu nie widze to jest gitara(chociaz powinien byc znak zakaz parkowania w dni nieparzyste bo tak to chyba ogolnie dziala gdzie i tak jest taki znak rzadko spotykany), ruchu w tym momencie jakos specjalnie nie blokujesz, bo przejazd jest no chyba ze bylby korek w dwie strony ( bo nie widze znaku jednokierunkowa) ale to wtedy tamci blokuja a nie ty, a po przeciwnej str tez nikogo nie blokujesz ( chocby nawet tak to ich problem a nie twoj bo ty parkujesz zgodnie z przepisami) a Ci co sobie stoja w parzyste i nie maja do tego uprawnien prosza sie o mandat( no chyba ze Ci wszyscy co tam staja zaparkowali na nie dluzej niz 1 minuta :P ) ja jestem wredna i bym zadzwonila bo porzadek musi byc :twisted: :lol: 8) do odpowiednich sluzb :P hahaha a tak serio jak ktos chory i nie ma sily, co 24 godz zmieniac msc parkowania ... w ogole bez sensu ten znak co on takiego wnosi.....chyba bajzel dla tych co tam mieszkaja i tylko utrudnienie, taka swiadomosc ze miedzy 21 a 24 co drugi dzien musze przeparkowywac soje auto bo a noz a widelec ktos sie przyczepi a np leze z goraczka 40 st. i nie ma auta kto przestawic.... masakra moim zdnaiem powinni w ogole zlikwidowac znaki b 37 i b38 tylko bajzel robia :P
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:

2 egzamin 01.10.2012
mesta

Postprzez lith » środa 17 października 2012, 15:54

@mesta
1.Te znaki się przydają np. w celu odśnieżania ulicy.
2.To, że przyjechałaś z drugiej strony jak dostaniesz mandat żadnym wytłumaczeniem nie będzie :P Jak objedziesz zakaz ruchu trawnikiem to nie będzie Cię obowiązywał? :P Swoją drogą często nie ma znaku od drugiej strony po lewej, więc jak już się parkuje po lewej to trzeba na własną rękę to sprawdzić. W ogóle zatrzymanie po lewej stronie jest dozwolone na dwukierunkowych tylko w drodze wyjątku na drogach o małym ruchu:
Art. 49. 1.Zabrania się zatrzymania pojazdu:
na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu

Co do tematu to jeżeli parkując utrudnisz ruch to znaczy, że nie zaparkowałeś prawidłowo :P
Art. 46. 1.Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.

edit:
@maryann :spoko:
lith

Postprzez maryann » środa 17 października 2012, 15:59

Do odśnieżania? Takie okrągłe? To już lepsze D47! :mrgreen:
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez mesta » środa 17 października 2012, 23:58

lith napisał(a):@mesta
1.Te znaki się przydają np. w celu odśnieżania ulicy.

hmm jakis sens to moze i ma...

2.To, że przyjechałaś z drugiej strony jak dostaniesz mandat żadnym wytłumaczeniem nie będzie :P Jak objedziesz zakaz ruchu trawnikiem to nie będzie Cię obowiązywał? :P Swoją drogą często nie ma znaku od drugiej strony po lewej, więc jak już się parkuje po lewej to trzeba na własną rękę to sprawdzić.

nie napisalam nigdzie czegos takiego, tylko ze jezeli fizycznie nie ma tam znaku zakazu... no i w tym momencie oczywiscie zakadajac ze to nie jest droga o duzym natezeniu... a nie ze ma sie domyslac czy on tam stoi czy nie albo go omijac trawnikiem czy tez chodnikiem :roll: chyba lekka nadinterpretacja :wink: jednak czy nie jest tak, ze jak po jednej stronie drogi stoi znak b38 to po 2 powinien stac b37 dla jakiejs logiki? w ten sposob wykluczaloby to zakaz parkowania po lewej stronie i nie trzeba by sie bylo zastanawiac nad definicja "malego ruchu"

W ogóle zatrzymanie po lewej stronie jest dozwolone na dwukierunkowych tylko w drodze wyjątku na drogach o małym ruchu:
zgadzam sie poniekad.... jednak na autostrade to nie wyglada a raczej na teren zabudowany domkami - czyli nie wskazuje na duze natezenie ruchu choc tu juz mozna gdybac...

Art. 49. 1.Zabrania się zatrzymania pojazdu:
na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu

no wlasnie :roll: jednak nie wiem na jekiej zasadzie kierowca będący na takiej drodze ma wiedziec czy ona jest droga o duzym czy tez malym natezeniu ruchu jak nie z wlasnej obserwacji jednak to chyba nie stanowi dokladnego wyznacznika :roll: w ogole cos takiego jak "maly ruch" posiada jakas definicje?- na logike i wizualnie wydaje sie to byc droga o niskim natezeniu ale to bedzie interpretacja wlasna kierowcy( moze gdzies jest jakis przepis do tego), gdyz nie wyglada na jakas przelotowke itp. choc oczywiscie moge sie mylic ale ja ja zinterpretowalam wlasnie w ten sposob - jednak co to reguluje - zapewne przepustowosc, a chyba kierowca nie ma obowiazku wykazania sie wiedza na temat przepustowosci kazdej drogi, no chyba ze zanim zaparkuje bedzie przeprowadzal badania - tylko nie wiem ile musialby tam stac aby uwzglednic wszelkie czynniki typu kat nachylenia warunki pogodowe + inne zmienne :lol: :?: w sumie to calkiem ciekawe zagadnienie bo skad ja mam wiedziec czy fizycznie droga jest droga o duzym czy malym natezeniu ruchu?

Co do tematu to jeżeli parkując utrudnisz ruch to znaczy, że nie zaparkowałeś prawidłowo :P

jestem kobieta 8)... ok oczywiscie...ale w tym konkretnym przypadku zakladajac, ze jest to droga o malym natezeniu ruchu, nie ma zakazu postoju od lewej strony drogi i pojazdy po stronie prawej sa zaparkowane w dzien parzysty powiedzmy o 15 to mnie to g... obchodzi w tym momencie bo to nie ja zle parkuje tylko oni wg. przepisow... w tym momencie nie ja utrudniam ruch tylko pojazdy bedace nieprawidlowo zaparkowane i moga mnie w tym momencie pocalowac w nos :)

do tego zastanawia mnie, czy nie ma jakis konkretnych wytycznych na jakich drogach - konkretnie znak b37 i b38 powinien byc ustawiony - tych o malym czy duzym ruchu + do tego czy stawiajac b37 jest wymog postawienia b38 po drugiej stronie drogi? bo moze tu jest pies pogrzebany i wtedy byloby wszystko jasne - bynajmniej dla mnie, jak narazie jest to dla mnie nielogiczne.
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:

2 egzamin 01.10.2012
mesta

Postprzez kg1956 » czwartek 18 października 2012, 07:53

Po drugiej stronie jest oczywiście B37. Pisząc o parkowaniu po lewej mam na myśli stronę przeciwną do tej, po której nieprawidłowo parkują samochody. I nie musi to być parkowanie po lewej , bo jak jadę z kierunku przeciwnego, to będzie parkowanie po prawej. Zgadzacie się z sugestią, że w takiej sytuacji prawidłowe postawienie samochodu jest złamaniem przepisu PoRD?
kg1956

Postprzez lith » czwartek 18 października 2012, 16:24

Po prostu tłumaczenie- ja złamałem przepisy, bo oni też złamali raczej nie przejdzie :) Jeżeli przed Twoim zaparkowaniem droga była przejezdna, a po nim nie będzie to raczej pod utrudnianie ruchu podpada ;) Nie możesz zostawić samochodu tak, żeby blokował drogę.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze