Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Cyberix » wtorek 02 października 2012, 23:02
przez lith » wtorek 02 października 2012, 23:30
przez BOReK » wtorek 02 października 2012, 23:51
nie widzisz- nie jedziesz
przez lith » środa 03 października 2012, 00:01
przez LexiconAvenue » środa 03 października 2012, 00:25
przez Zonaimad » środa 03 października 2012, 00:48
przez szerszon » środa 03 października 2012, 06:17
przez daghda » środa 03 października 2012, 07:30
przez BOReK » środa 03 października 2012, 08:52
szerszon napisał(a):Ależ tu nie ma zastosowania przepis o wtargnięciu.
Pieszy był juz na jezdni. a że kierowca nadaje sie do pchania taczki, a nie prowadzenia samochodu...
przez karol199 » środa 03 października 2012, 12:56
lith napisał(a):A piesi standardowo totalny brak instynktu samozachowawczego, ale to może ja jestem dziwny, że nie zamierzam dać się rozjechać mając pierwszeństwo ;p
przez ks-rider » środa 03 października 2012, 13:36
lith napisał(a): A piesi standardowo totalny brak instynktu samozachowawczego, ale to może ja jestem dziwny, że nie zamierzam dać się rozjechać mając pierwszeństwo ;p
karol199 napisał(a):Dokładnie....
Zawsze uwaga skupia się tylko na sprawcy danego zdarzenia. Mnie natomiast "razi" w oczy czasem brak tego instynktu samozachowawczego u pieszego potrąconego na pasach. Nikt nie kwestionuje winy kierowcy, natomiast pozostaje pytanie - co pieszy zrobił w celu uniknięcia tego zdarzenia?
Obejrzałem reportaż i widać że przejście nie znajduje się gdzieś bezpośrednio za łukiem drogi, żeby zauważyć samochód w ostatniej chwili. Facet na filmiku dostrzega samochód praktycznie przed nosem, zero jakiejkolwiek uwagi/ostrożności przy przechodzeniu. Ludzie czasem aż sami się proszą o nieszczęście.
przez BOReK » środa 03 października 2012, 13:43
dla kierowcow pojazdow takie dokumenty sa, to oni sa szkolemi wiec .....
przez karol199 » środa 03 października 2012, 15:22
ks-rider napisał(a):
Misiu, to moze zrobimy experyment ? Wpuscimy Cie na przejscie dla pieszych i zobaczymy jek bedziesz reagowal bedac kompletnie nieprzygotowany ?
przez maryann » środa 03 października 2012, 15:51
Ty poważnie piszesz??ks-rider napisał(a):Pieszy ma prawo byc zajety rozmowa.
przez ks-rider » środa 03 października 2012, 15:56
karol199 napisał(a):Widzisz niedźwiadku, ja w przeciwieństwie do wielu pieszych przechodząc przez przejście zawsze obserwuje sytuacje w okół. W zasadzie nie powinienem bo jestem na pasach "świętą krową" ale tak mi nakazuje zdrowy rozsądek
BOReK napisał(a):Pieszy wchodząc na przejście też ma obowiązek zachować ostrożność i to obowiązek usankcjonowany prawnie, rozmawialiśmy już o tym. Nieznajomość prawa nie jest żadnym usprawiedliwieniem. Poza tym:
więc "ucz się Jasiu ucz, to będziesz dostawał w dupę"? Oooooo, kochaaaaany... Piesi też mają się uczyć i są uczeni już w przedszkolu. Nie zachowuj się jakby Cię to ominęło.
maryann napisał(a):Ty poważnie piszesz??