Czy strzałki P8 zabraniają zmiany pasa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy strzałki P8 zabraniają zmiany pasa?

Postprzez maryann » środa 26 września 2012, 08:59

Tak myślę o http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpieczn ... ch/8428999, że wielu kierowców na Kotlarskim tłumaczyło się "przecież tam jest linia przrywana". Często odległości na skrzyżowaniu są stosunkowo bardzo duże,a strzałki malowane setki metrów... Póki jest przerywana miedzy pasami w zasadzie wolno, ale...
O P8 czytamy "Oznacza, że jazda z pasa ruchu, na którym jest umieszczona, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką(...)" -no i gra, ale jeśli występują strzałki, to nie mogę takiego pasa zmienić, bo 'strzałka przestała mi sie podobać'? A jeśli tak, mogę- to do kiedy?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Re: Czy strzałki P8 zabraniają zmiany pasa?

Postprzez BOReK » środa 26 września 2012, 09:17

Na jakiej podstawie strzałki miałyby zabraniać zmiany pasa ruchu? Od tego jest linia ciągła i chyba nic poza tym.
BOReK

Postprzez dylek » środa 26 września 2012, 09:22

maryann - sprawa jest dość prosta...
Dojeżdżasz do skrzyżowania... masz strzałki informujące cię gdzie będziesz mógł pojechać z tego pasa... póki masz przerywaną linię - możesz pas zmienić jeśli chcesz jechać gdzie indziej niż strzałki pokazują... dalej - już na ciągłej nie wolno ci. To po pierwsze.
A po drugie - skoro już wjechałeś pasem do jazdy w lewo - to masz w lewo pojechać. Proste. Co ty dalej zrobisz - znaczy czy pojedziesz w lewo, zawrócisz, czy dokręcisz nawet o 1 więcej niż zawracanie, by wyjechać w stosunku do wjazdu na wprost (tyle, że z dodatkowym oberkiem wokół wyspy) to szczegół. Istotą jest to, że skoro ustawiłeś się do wjazdu na pozycji "w lewo" - to masz to wykonać.
Jeśli zrozumiałeś, to wytłumacz to jeszcze szymonowi, bo mi się nie udało i on uważa, że może sobie wjechać dowolnym na rondo i dowolnie skakać po pasach na rondzie, gdyż jego strzałki umieszczone przed skrzyżowaniem na samym skrzyżowaniu już nie obowiązują....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Mateusz1 » środa 26 września 2012, 09:38

W takiej sytuacji też bym nie przyjął mandatu - jest przerywana? Jest. Więc o co chodzi? Z drugiej strony - na drodze trzeba przewidywać gdzie się chce pojechać i stawać na właściwym pasie. Tak - zielona strzałka to chyba najczęściej łamany przepis... Ja sam się zatrzymuję, bo przecież te 5 sekund mnie nie zbawi a mandatu mogę nie dostać. Szczególnie w dużych miastach typu Kraków, Warszawa trzeba się stosować bezwzględnie do takich właśnie pierdół, bo jeden wypad może Nas kierowców sporo kosztować.
18.11.2011 Teoria (+) ; Plac manewrowy (+) ; Ruch miejski (+)
24.11.2011 Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
30.11.2011 Dokument do odbioru w Urzędzie
30.11.2011 Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
Mateusz1

Postprzez kg1956 » środa 26 września 2012, 09:42

Ciekawy temat do dyskusji. :) Z jednej strony przepis mówiący o obowiązkowej jeździe z danego pasa w kierunku oznaczonym strzałką, a z drugiej strony brak zakazu zmiany pasa. Jestem ciekaw czy ktoś się wybronił kiedyś w sądzie z takiego mandatu.
Co do strzałki warunkowej zgadzam się w 100%. Sam zawsze się zatrzymuję. Nie słyszałem i nie widziałem, by ktoś dostał mandat za niezatrzymanie. Dla mnie to skandal.
kg1956

Postprzez maryann » środa 26 września 2012, 10:28

dyLek poruszył nieprzewidzianą przeze mnie do dyskusji okoliczność - kiedy strzałki były i zniknęły - i to nieproporcjonalnie wcześniej, zanim pojawiła się możliwość ich wykorzystania. Przecież(już nie wiem, czy jest to gdzieś zapisane, pewnie w 220) powinny być malowane przed i tuż przed przecięciem dróg, a nie kończyć się 50 czy 100 m wcześniej, a potem przerwa.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyberix » środa 26 września 2012, 13:34

To może szanowni eksperci powiedzą w jaki sposób namalować linię ciągłą biegnącą przez skrzyżowanie tak aby zabraniała ona zmiany pasa ruchu a jednocześnie... pozwalała na ruch poprzeczny ???

Dziwne, że większość kierowców nie ma z tym problemu, natomiast problemy maja tylko CWANIACY, którzy wykorzystując pasy do jazdy w lewo/w prawo chcą pojechać prosto!
Za tego typu cwaniactwo (i np. jazdę bus pasem) powinny być mandaty po 500 zł i 8 pkt.
Cyberix

Postprzez kg1956 » środa 26 września 2012, 14:41

Ze słów p. Dworaka wywnioskowałem, że najbardziej zbulwersowało Go cwaniactwo kierowców. Kierowcom, którzy chcieli co prawda jechać w lewo ale na skrzyżowaniu zmienili zamiar - odpuszcza. Czyli mandat jest za co? Za cwaniactwo?
kg1956

Postprzez Xris » środa 26 września 2012, 17:12

Moim zdaniem mandat za takie coś to kompletna bzdura. Strzałki na jezdni dotyczą jazdy przez skrzyżowanie i nigdzie nie jest napisane, że zabraniają zmiany pasa ruchu. Na jakiej podstawi policja ma określać czy było to cwaniactwo (nie widzę kary za coś takiego) czy po prostu pomyłka (czasami nie ma oznakowania pionowego, a strzałki na jezdni są zasłonięte przez samochody)?
Mandat należy się tylko wtedy, gdy ktoś pojechał przez skrzyżowanie w kierunku innym niż wskazuje strzałka na tym pasie, wcześniej może dowolnie zmieniać pas (jeżeli nie ma linii ciągłej).

Jeżeli chodzi o strzałkę warunkową, to zatrzymuję się, chociaż kilka razy prawie skończyło się to strzałem w tył (zacząłem hamować odpowiednio wcześnie, ale kierowca za mną nie spodziewał się, że ktokolwiek może się zatrzymać na strzałce).
Xris

Postprzez rusel » środa 26 września 2012, 17:58

Z jednej strony przepis mówiący o obowiązkowej jeździe z danego pasa w kierunku oznaczonym strzałką, a z drugiej strony brak zakazu zmiany pasa

od stycznia egzamin w takiej sytuacji bedzie przerwany wiec nie mowmy ze jest to przepisowe
Ostatnio zmieniony środa 26 września 2012, 17:59 przez rusel, łącznie zmieniany 1 raz
rusel

Postprzez Mateusz1 » środa 26 września 2012, 17:59

No wiecie Panowie - skądś te wpływy do budżetu być muszą. A policjanci jak nie wiedzą co wymyślić to wymyślają jakieś swoje nowe przepisy, że nie wiadomo o co chodzi. A jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
18.11.2011 Teoria (+) ; Plac manewrowy (+) ; Ruch miejski (+)
24.11.2011 Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
30.11.2011 Dokument do odbioru w Urzędzie
30.11.2011 Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
Mateusz1

Postprzez rusel » środa 26 września 2012, 18:07

Ministerstwo infrastruktury tez sobie cos wymyslilo?

Egzamin przerwany

Niezastosowanie się do znaków:
9.1 „stop”,
9.2 „zakaz wjazdu”,
9.3 „zakaz skręcania w lewo”,
9.4 „zakaz skręcania w prawo”,
9.5 „nakaz jazdy...”*,
9.6 wskazujących dozwolone kierunki jazdy z pasa ruchu,
9.7 „linia podwójna ciągła”
rusel

Postprzez dylek » środa 26 września 2012, 20:30

http://goo.gl/maps/lkb4d
Tutaj w moim mieście też codziennie widuję takich, co to się rozmyślili na środku skrzyżowania i jednak zamiast w lewo decydują się zmienić pas i pojechać prosto... Bez komentarza... Cieszę się, że czasem zaraz za tym prosto stoi radiowóz i mandatologicznie tłumaczy tym myślicielom kiedy powinni myśleć...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Amos » środa 26 września 2012, 20:40

rusel napisał(a):Ministerstwo infrastruktury tez sobie cos wymyslilo?

Egzamin przerwany

Niezastosowanie się do znaków:
(...)
9.6 wskazujących dozwolone kierunki jazdy z pasa ruchu,
(...)

Czyli np. jazda w lewo z pasa oznakowanego strzałką na wprost, a nie zmiana pasa ruchu...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez rusel » środa 26 września 2012, 20:50

kazda forma niestosowania sie do takiego oznakowania, pas do skrętu w prawo moze nie miec mozliwosci jazdy na wprost a jedynie lewo/prawo

kursant czesto zbyt pozno decyduje sie na zmiane pasa ruchu i robi to w sytuacji kiedy dla innych uczestnikow ruchu wiadomo ze pojedzie zgodnie z oznakowaniem a tu niespodzianka bo zle przeczytal wskazany kierunek na tablicy przeddrogowskazowej i to jest bardzo niebezpieczne
rusel

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze