Kurs prawa jazdy kat.B a wpadka podczas jazdy rowerem pod wp

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kurs prawa jazdy kat.B a wpadka podczas jazdy rowerem pod wp

Postprzez Marcinus » poniedziałek 24 września 2012, 22:48

Witam wszystkich,

Jestem w trakcie kursu prawa jazdy kat. B i za ok miesiac bede mial egzamin praktyczny. Jednak nie tak dawno mialem niemila wpadke zwiazana z jazda na rowerze. Jechalem na grzyby rowerem i byla kontola Policji - kontrolowali wszystkich pod katem trzezwosci, fakt wypilem kilka piw dzien wczesniej, ale wsiadlem na rower nastepnego dnia dosc pozno i czulem sie bardzo dobrze i nie przypuszczalem ze alkomat moze cos wykazac. Dmuchnalem i stalo sie: 0,16, 0,12, 0,08. Policjanci spisali moje dane i poinformowali ze sprawa zostanie skierowana do Sadu jako wykroczenie. Bylem bardzo zaskoczony tymi wynikami. Powiedzcoe mi czy moje zdawanie na PJ jest teraz zagrozone? Z tego co wiem to przy takiej ilosci alkoholu na 90% dostane zakaz prowadzenia rowerow, bez zakazu prowadzenia pojazdow mechanicznych patrzac gdy Sady ludziom za 2 promila daja zakaz tylko na rowery. Nie bede ukrywal ze robie PJ pod katem pracy i gdybym dostal zakaz na mechaniczne byloby to nie sprawiedliwe
Marcinus

Re: Kurs prawa jazdy kat.B a wpadka podczas jazdy rowerem po

Postprzez Radhezz » poniedziałek 24 września 2012, 23:05

Fajnie że podałeś wyniki pomiarów, szkoda że nie wiemy czy to w mg czy promilach. To raz, a dwa, że jeśli faktycznie sprawa trafi do sądu, to kto będzie się bawił we wróżkę i zgadywał co sąd postanowi?
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Marcinus » wtorek 25 września 2012, 08:02

Wyniki podane sa w mg/l
Marcinus

Postprzez rusel » wtorek 25 września 2012, 21:39

pierwsze badanie ok 0.3 promila niezle jak na kilka piw dzien wczesniej. Nie ma to wplywu na przyszlą karierę kierowcy ale gosciu powinienes sobie przemyslec sprawe i nie mow ze nie miales zadnych watpliwosci co do stanu trzezwosci itp bo tak mowia wszyscy z lapanki... ci co nie trafili do garazu, ci co trafili w garaz i w dziecko na drodze
rusel

Postprzez Marcinus » środa 26 września 2012, 09:23

0,3 promila na rowerze to prawie tyle co nic. Chcialem im dac 200 zl aby zapomnieli o sprawie ale nie przyjeli i powiedzieli ze mnie oskarza o probe przekupstwa
Marcinus

Postprzez skov » czwartek 27 września 2012, 19:43

no próba przekupstwa to już przestępstwo, ale zakazu prowadzenia pojazdów za to nie będzie.
Te kilka piw to ile? Dziewięć? :D
skov

Postprzez rusel » czwartek 27 września 2012, 20:22

0,3 promila na rowerze to prawie tyle co nic

a moze ten rower nie jest na miare twoich mozliwosci?
rusel

Postprzez Mas74 » piątek 28 września 2012, 12:23

Marcinus napisał(a):0,3 promila na rowerze to prawie tyle co nic.

Dlatego zdajesz na B... :?:
Cztery koła pewniejsze niż dwa...
Jeździsz, nie pij.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Powrót do Sytuacje na drodze