Skręt w lewo na skrzyżowaniu równorzędnym w pewnej sytuacji

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w lewo na skrzyżowaniu równorzędnym w pewnej sytuacji

Postprzez zabawnis » niedziela 23 września 2012, 18:32

Chodzi mi taką sytuację, gdy na skrzyżowaniu równorzędnym, chcąc skręcić w lewo, mamy po swojej lewej stronie kierowcę, a z kolei po jego lewej stronie znajduje się kolejny kierowca (czyli mamy kierowców po swojej lewej stronie i naprzeciwko nas).

W dodatku ten z naprzeciwka chce skręcić w prawo lub pojechać prosto (patrz załącznik).

Gdzie w takiej sytuacji się ustawić (myślałem, że zawsze ustawiamy się przed osią jezdni poprzecznej, ale w tym wypadku wygląda na to, że trzeba ustawić się za nią, żeby samochód z lewej strony mógł przejechać?)?

Szukałem w Internecie, więc proszę o nie kasowanie wątku - może użyłem złych słów. Liczę na rychłą pomoc - dziękuję.
Załączniki
rownorz-skr-w-lewo.png
Lewoskręt na skrzyżowaniu równorzędnym.
rownorz-skr-w-lewo.png (6.93 KiB) Przeglądane 3593 razy
zabawnis

Re: Skręt w lewo na skrzyżowaniu równorzędnym w pewnej sytua

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 23 września 2012, 19:54

Zgodnie z przepisami byłoby tak jak to rozrysowałeś. Jak nie ma miejsca, to można ewentualnie wjechać na sąsiedni pas, tak, żeby zrobić miejsce samochodowi z naszej lewej. W praktyce, to lepiej przepuścić ten pojazd. Chyba, że auto z naprzeciwka skręca w prawo, wtedy zjeżdża ze skrzyżowania od razu i nie ma problemu.
BOLEKlodz

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 23 września 2012, 21:16

ale w tym wypadku wygląda na to, że trzeba ustawić się za nią, żeby samochód z lewej strony mógł przejechać?

Według mnie (mogę się mylić) normalnie wjeżdżasz na skrzyżowanie i wyczekujesz aż opuści je samochód z naprzeciwka, ten po twojej lewej nie powinien wjeżdżać na skrzyżowanie widząc że nie ma miejsca oraz i tak musi Ci ustąpić pierwszeństwa, więc nim nie musisz się martwić.
RossoneriDevil

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 24 września 2012, 17:41

W sumie i ja mam pytanie odnośnie tego skrzyżowania które trochę edytowałem.
Jeżeli czerwony wjechał na skrzyżowanie celem skrętu w lewo i przepuszcza samochody z naprzeciwka to w momencie kiedy zbliża się samochód o kolorze czarnym to jego też musi przepuścić?
RossoneriDevil

Powrót do Sytuacje na drodze