Skrzyzowania z testów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyzowania z testów

Postprzez Colloportus » piątek 07 września 2012, 12:32

Mam problem z kilkoma pytaniami na egzamin teoretyczny dot. skrzyżowań:

pytanie 197:
po lewej motor jadący prosto, naprzeciwko (po prawej) samochód skręcający w lewo i na dole ja jadący prosto.

Normalnie muszę przepuścić osobę znajdującą się po mojej prawej i mam pierwszeństwo przed motorem (bo on ma mnie po prawej), ale co wtedy z tą zasadą, że skręcający w lewo musi przepuścić osobę z naprzeciwka jadącą w prawo lub prosto? Wychodziłoby na to, że najpierw powinienem przejechać ja, potem motor i na końcu ten skręcający w lewo.

pytanie 200:
Identyczna sytuacja, tylko, że w tym wypadku ja skręcam w lewo.

Może mi to ktoś wytłumaczyć?
Colloportus

Re: Skrzyzowania z testów

Postprzez lith » piątek 07 września 2012, 12:55

Ten skręcający w lewo nie musi czekać az motor przejedzie przed skrzyżowaniem. On wjeżdża na skrzyżowanie, przejeżdżasz Ty (za jego tyłem), przejeżdża motor, i na końcu zjeżdża on (mimo, że pierwszy na skrzyżowanie wjechał).

Poza ty pytanie jest chyba o pierwszeństwo, a nie kto po kim jedzie :P
lith

Postprzez Colloportus » piątek 07 września 2012, 13:07

lith napisał(a):Ten skręcający w lewo nie musi czekać az motor przejedzie przed skrzyżowaniem.

No ale dlaczego nie stosujemy tej zasady, w której osoba skręcająca w lewo przepuszcza osobę z naprzeciwka jadąca prosto lub prawo?

Poza ty pytanie jest chyba o pierwszeństwo, a nie kto po kim jedzie :P

Pytanie tak, ale jakby taka sytuacja wyszła w realu?
Colloportus

Postprzez lith » piątek 07 września 2012, 13:33

Przepuszcza jadącego z naprzeciwka, ale nie musi tego robić stojąc przed skrzyżowaniem. Staje tak, żeby 'motor' mógł przejechać przed nim, a 'ja' za nim.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze