Kierunkowskaz na drodze z pierwszeñstwem.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kierunkowskaz na drodze z pierwszeñstwem.

Postprzez kecaj92 » piątek 31 sierpnia 2012, 18:29

Witam
Parę dni temu miałem taką sytuacje.

Obrazek

Ja jadący drogą podporządkowana tam gdzie stop. Staje sprawdzam czy coś jedzie z prawej, widzę że z naprzeciwka jedzie facet który będąc na pasach jeszcze nie ma kierunku, wiec ruszam a on na mnie trąbi i czy widziałem kto ma pierwszeństwo, odpowiedziałem mu "a gdzie kierunek d...", a on tylko że na drodze z pierwszeństwem nie musi mieć kierunku.
I moje pytanie jest teraz takie czy ten koleś powinien mieć włączony kierunek? Czy ma taki obowiązek?
Czy jest jakiś przepis konkretnie regulujący to?
Kogo by tu była wina gdyby doszło do stłuczki?
Pytam się ponieważ każdy mówi inaczej, a tutaj na forum na pewno znajdzie się ktoś bardziej obeznany.
Pozdrawiam
Jacek
kecaj92

Re: Kierunkowskaz na drodze z pierwszeñstwem.

Postprzez Cyberix » piątek 31 sierpnia 2012, 21:32

Kod: Zaznacz cały
Art. 22
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Wałkowane wielokrotnie. Ma obowiązek sygnalizować, a ty masz obowiązek ustąpić. Pewnie on by dostał mandat za to, że nie zasygnalizował, a Ty za to, że wymusiłeś.
Cyberix

Postprzez lith » piątek 31 sierpnia 2012, 22:30

On ma obowiązek sygnalizować, ale w razie stłuczki ciężko byłoby Ci udowodnić np. to, że on nie miał kierunku. Pewnie by szedł w zaparte, że sygnalizował, a dla policji pewne byłoby tylko to, że Ty jechałeś z podporządkowanej, a on miał pierwszeństwo. Do tego zawsze mogłaby dojść argumentacja, że jeżeli okoliczności wskazują, ze ktoś może zachować się niezgodnie z przepisami to nie można zakładać, że na pewno postąpi zgodnie z nimi. A niesygnalizowanie w takiej sytuacji jest nagminne i jak najbardziej można się tego spodziewać.

Więc można ruszyć, można otrąbić, czy w inny sposób dac do zrozumienia, ze coś zrobił nie tak, ale nie doprowadzić do stłuczki, bo ciężko będzie się wybronić.
lith

Postprzez oskbelfer » sobota 01 września 2012, 17:03

Dokładnie jak piszą koledzy powyżej...

"Maniera" jazdy bez kierunkowskazu nawet na tym forum była propagowana przez pewnych kolegów ( za co powinni zostać zbanowani - conajmniej na pół roku)

Lith z tego co wiem ma kamerkę i łatwiej byłoby się wówczas wybronić - jednak nie kamerki a obicie "durniowi" facjaty byłoby najlepszym rozwiązaniem - do czego oczywiście nie namawiam :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez scorpio44 » niedziela 09 września 2012, 17:02

scorpio44@o2.pl
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze