Zawracanie na 3 pytania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie na 3 pytania

Postprzez nostalgia » czwartek 30 sierpnia 2012, 15:45

Witam ;) Za niedługo mam egzamin mimo wyjeżdżenia 28 godzin ( zostały mi ostatnie 2h dzien przed egzaminem) nigdy nie wykonywałam zawracania na 3 ;/
I teraz moje pytanie wiem jak wyglada taki manewr ale mam kilka pytań .
1. Czy jadąc drogą i słysząc polecenie zawracanie na 3 to czy moge się zatrzymac na jezdni i ruszyc z 1 czy musze tak jakby od razu wykonać oczywiscie wyhamowując do odpowiedniej prędkosci .

2. Czy gdy zatrzymamy się i chcemy tak zawracać to co z pojazdami z tyłu mamy im ustąpić , pozwolić aby nas omineły ? I to samo pytanie gdy zawracamy i nie zatrzymujemy sie tylko od razu wykonujemy manewr ?
3. Czy możemy zjechać bliżej prawej krawędzi ejzdni by było więcej miejsca na ten manewr co wtedy z sygnalizatorem ? Mamy włączyć lewy mimo zjazdu do prawej czy prawy najpierw a potem lewy ?
nostalgia

Re: Zawracanie na 3 pytania

Postprzez rusel » czwartek 30 sierpnia 2012, 22:14

polecenie zawracanie na 3

nie bedzie takiego polecenia bo nie ma takiego zadania
rusel

Postprzez nostalgia » czwartek 30 sierpnia 2012, 23:46

Napisałam tak , gdyż większość mówi tak potocznie , ale wiadomo co co chodzi . jeśli Ci to przeszkadza to napisze poprawnie zawracanie z wykorzystaniem biegu wstecznego ;)
nostalgia

Postprzez bac » piątek 31 sierpnia 2012, 01:41

Przede wszystkim zabrania się zawracania "w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić" (Art. 22.6 PoRD), więc jeśli za Tobą jadą pojazdy, to powinnaś poczekać z zawracaniem. W takich okolicznościach możesz powiedzieć, że nie możesz zawracać i przytoczyć stosowny paragraf ;) To się zdarzy rzadko, bo egzaminator o tym wie i takie polecenie dostaniesz najpewniej na pustej, mało uczęszczanej drodze.
Ogólna zasada na zawsze: Kierunkowskaz zawsze przed hamulcem (bo po nim jest już bezwartościowy), więc najpierw włącz lewy kierunkowskaz (chcesz zmienić kierunek jazdy i pas ruchu), po chwili się zatrzymaj (możesz się zbliżyć do prawej krawędzi - patrz niżej) i skręć w lewo, prawy kierunkowskaz, wsteczny i w prawo, lewy kierunkowskaz, jedynka i w lewo... Sekwencji lewo-prawo możesz wykonać ile chcesz (nie muszą być trzy - wbrew potocznej nazwie "zawracanie na trzy"). Podczas tych manewrów możesz oprzeć się kołami o krawężnik, ale nie możesz na niego wjechać. Z tego powodu lepiej unikać spotkania z krawężnikami i dlatego na węższych drogach lepiej zrobić ten manewr na pięć albo nawet na siedem.

Czy możemy zjechać bliżej prawej krawędzi ejzdni by było więcej miejsca na ten manewr co wtedy z sygnalizatorem ? Mamy włączyć lewy mimo zjazdu do prawej czy prawy najpierw a potem lewy ?

Dopóki się poruszasz w obrębie swojego pasa ruchu nie musisz nic sygnalizować. Zjazd do prawej krawędzi na pewno mieści się wewnątrz Twojego pasa ruchu, więc nie sygnalizujesz prawym kierunkowskazem.
bac

Postprzez maryann » piątek 31 sierpnia 2012, 09:39

A teraz nie uczy się - często prostszego- zawracania "na dwa"? Zatrzymujemy się na swoim pasie jak nigdy nic, maksymalny skręt w lewo i wsteczny... i po chwili cud- jesteś na przeciwnym pasie we właściwymi kierunku! Przy węższej drodze można wykorzystać pobocze lub podjazd- i potem mamy tylko skręt w prawo, który jest łatwieszy przecież niż w lewo.(kierunkowskazy[zgodne z kierunkiem kręcenia kierownicą] pominąłem).
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez nostalgia » piątek 31 sierpnia 2012, 17:51

Dzięki za dokładne objaśnienie całego manewru ;)
Zastanawiam sie tylko dlaczego mój instruktor nigdy nie kazał mi tego przećwiczyć, może uznał,że w miescie gdzie zdaje nie ma odpowiedniego miejsca na taki manewr :?
nostalgia

Powrót do Sytuacje na drodze