1. Na początek pytanie czy jest tak jak myślę. Mając znak B-25:
- mogę samochodem/motocyklem wyprzedzić rower,
- mogę samochodem/motocyklem wyprzedzić motocykl,
- nie mogę samochodem/motocyklem wyprzedzić samochodu.
Zgadza się?
2. Teraz mam taką sytuację jak na obrazku. Prawa jezdnia jednokierunkowa, lewa jezdnia też jednokierunkowa.
- Kod: Zaznacz cały
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file=1346245558.42.jpg
Legenda:
Przeszkoda - jest to taka tabliczka z czerwono-białymi strzałkami w lewo (stawiana na ostrych zakrętach, lub przy robotach drogowych, w tym przypadku roboty drogowe i trzeba zmienić pas, żeby ją ominąć)
TAM - jest to skrzyżowanie z sygnalizacją. z pasa prawego można jechać prosto, z pasa lewego można skręcić w lewo lub jechać prosto
I tak. Na światłach jadę prawym pasem prosto. Jadę, jadę, nagle mam samochód na lewym pasie, który się "wlecze" 20 km/h. Co mam zrobić? Mam zakaz wyprzedzania, czyli mój przód samochodu nie może wyjechać przed jego przód samochodu, tak? Muszę jechać jednocześnie z nim, tak?
3. Skoro tak, to: jadę na światłach lewym pasem prosto. Jadę, jadę, nagle mam samochód na prawym pasie, jedziemy równo przodami, jedziemy, aż on dojeżdżamy do przeszkody. Jeśli dalej pojadę swoim pasem, to tak jakbym go wyprzedził, prawda? Więc, nie mogę jechać, powinienem go puścić? Wtedy z kolei on wyprzedzi mnie.
Jak to powinno właściwie wyglądać? Niedługo zdaję na kat. A i muszę się upewnić jak to jest. Tutaj opisałem, że jadę samochodem, ale jadąc motocyklem jest tak samo, prawda?
Pozdrawiam