Zmiana pasa - zatrzymanie się

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zmiana pasa - zatrzymanie się

Postprzez Naskier » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 10:05

Witam!
Czy jadą na drodze (z wieloma pasami) pasem prawym a chcąc zawrócić (czyli zmienić pas na lewy) mogę bardzo zwolnić/zatrzymać się jeżeli nie ma możliwości zmiany pasa ( bo np. jest wielki ruch), czy też muszę darować sobie ten manewr i jechać dalej pomimo tego, że chciałem zawrócić.
Obrazek
Naskier

Re: Zmiana pasa - zatrzymanie się

Postprzez rocko19 » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 12:19

Jeżeli będzie bardzo duży ruch na tej drodze a będziesz chcial zmienic pas ze skrajnego prawego na lewy i z lewego zawrocic to zatrzymac się nie możesz bo ruch na drodze utrudnisz, zwolnic mozesz i wolniej jechać moze się ktoś zlituje i cię puści.
rocko19

Postprzez maryann » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 12:30

Ale jeśli nie... to jedziemy do innej okazji zawrócenia(np. do skrzyżowania) gdzie utrudnieniem dla innych już to nie będzie.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez rusel » poniedziałek 27 sierpnia 2012, 14:24

Czy jadą na drodze (z wieloma pasami) pasem prawym a chcąc zawrócić (czyli zmienić pas na lewy) mogę bardzo zwolnić/zatrzymać się jeżeli nie ma możliwości zmiany pasa ( bo np. jest wielki ruch)

mozesz sie zatrzymac ale nie kosztem dlugiego oczekiwania, jezeli nadal nie bedzie mozliwosci zmiany pasa ruchu to nalezy probowac zmienic pas jak najszybciej bedac w ruchu w dalszym miejscu.
rusel

Powrót do Sytuacje na drodze