Rowerzyści na całej szerokości pasa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rowerzyści na całej szerokości pasa

Postprzez Rilch » piątek 17 sierpnia 2012, 01:07

Powie mi ktoś jak to w końcu obecnie jest - gdy rowerzyści jadą w grupie, wolno im zajmować cały pas, tzn. nie jechać gęsiego jeden za drugim przy prawej krawędzi? Z tego co wiem to jakiś czas temu coś zmieniali w przepisach w tej kwestii i chyba dotyczyło to również motocyklistów?
Rilch

Re: Rowerzyści na całej szerokości pasa

Postprzez Cyberix » piątek 17 sierpnia 2012, 08:30

Jazda gęsiego jest niebezpieczna. Oglądałem kiedyś program w TV na ten temat, otóż jadąc gęsiego kierowca jadący z tyłu, ma problemy z określeniem ilości jadących jednośladów. Jeden zasłania drugiego. Dodatkowo kiedy pojazdy jednośladowe jadą naprzemiennie to wtedy dla każdego z tych pojazdów wydłuża się x2 ewentualna droga zatrzymania/hamowania i maleje ryzyko najechania jeden na drugiego. Jadąc naprzemiennie są lepiej widoczni i dodatkowo wymusza to konieczność wyprzedzania poprzez całkowite zjechanie na lewy pas, nie da się wyprzedzać tak, że pojazd z naprzeciwka jedzie, ktoś wyprzedza i jeszcze jednoślady.
Cyberix

Postprzez lith » piątek 17 sierpnia 2012, 09:38

Cyberix napisał(a): i dodatkowo wymusza to konieczność wyprzedzania poprzez całkowite zjechanie na lewy pas, nie da się wyprzedzać tak, że pojazd z naprzeciwka jedzie, ktoś wyprzedza i jeszcze jednoślady.

Na to bym nie liczył. Skoro można mimo jadących z naprzeciwka wyprzedzić traktor, czy kombajn to można i takich rowerzystów. Tylko wtedy bym już nie liczył na luksusy typu metr zapasu, więc jak dla mnie akurat utrudnianie wyprzedzenia siebie to tylko zwiększanie ryzyka.
lith

Postprzez Moto » piątek 17 sierpnia 2012, 10:38

ja wolę ominąć taką grupę, jakość łatwiej jest bo w zasadzie jak innym samochód
Moto

Postprzez garrik » piątek 17 sierpnia 2012, 13:23

Gorzej jeśli grupa jedzie sobie po lokalnej dróżce na której ledwo się dwa samochody mieszczą. To chyba ewidentnie będzie przykład na "wolno w grupie o ile nie utrudnia to ruchu innym" bo ciężko zachować 1m odstępu nie ryjąc lewą stroną pobocza.
Ale co jeszcze podpada pod ten katalog "utrudniania ruchu"?
garrik

Postprzez karol199 » sobota 18 sierpnia 2012, 23:27

A motocykliści to jak mają jeździć?

Blisko prawej krawędzi, to samo się tyczy rowerzystów. Jak jedzie jakaś niedzielna wycieczka i jedzie jeden obok drugiego zawsze "obtrąbiami" i przywołuje do porządku.
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez maryann » środa 22 sierpnia 2012, 09:08

Czyli nowe art16.7 i art.33.3a. Wszyscy mamy nakaz jechać jak najbliżej prawej krawędzi, ale jednoślad ma w szczególnych okolicznościach dozwolenie poruszania się środkiem pasa- gdy skutkuje to zwiększeniem jego bezpieczeństwa i/albo nie utrudnia ruchu innym. Gdzie jest granica stosowania jednego i drugiego przepisu? Kiedyś, zaraz po wprowadzeniu przepisu otrąbiłem tak jadących obok siebie, bo na prostym odcinku drogi, środkiem przerywana, niezabudowany trzeba było ich wyprzedzić, a droga niezbyt szeroka, nawet bez pobocza i linii bocznych. Przecież jak przejadę obok takiego roweru 90/h czy 100, to może mu wiatr coś urwać. No więc musze hamować, bo taka jazda nie pozwala mi zachować "jak największego odstępu", bo metrowy przy tej prędkości jest niewystarczający na pewno, a na większy nie mam miejsca. To dlatego, że umyślało im się jechać całą szerokością pasa, ja mam hamować prędkość do 40, 50 zamiast puścić nogę z gazu do 70, 80? No tak by wypadało. A co Wy byście zrobili?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyberix » środa 22 sierpnia 2012, 10:40

Wyłuskałem trochę interesujących art odnośnie tematu:

Art. 16.
5. Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, wózkiem rowerowym, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem są obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych.

7. Na skrzyżowaniu i bezpośrednio przed nim kierujący rowerem, motorowerem lub motocyklem może poruszać się środkiem pasa ruchu, jeśli pas ten umożliwia opuszczenie skrzyżowania w więcej niż jednym kierunku, z zastrzeżeniem art. 33 ust. 1.

Art. 24.
12. Kierujący rowerem może wyprzedzać inne niż rower powoli jadące pojazdy z ich prawej strony.

Art. 32. 1. Liczba pojazdów jadących w zorganizowanej kolumnie nie może przekraczać:
- rowerów jednośladowych - 15;

6. Zabrania się wjeżdżania między jadące w kolumnie rowery lub wózki rowerowe oraz pojazdy, o których mowa w ust. 5.

Art. 33
3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:
- jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu, z zastrzeżeniem ust. 3a;
- jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach;

3a. Dopuszcza się wyjątkowo jazdę po jezdni kierującego rowerem obok innego roweru lub motoroweru, jeżeli nie utrudnia to poruszania się innym uczestnikom ruchu albo w inny sposób nie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego.
- czepiania się pojazdów.

7. Kierujący rowerem może jechać lewą stroną jezdni na zasadach określonych dla ruchu pieszych w przepisach art. 11 ust. 1-3, jeżeli opiekuje się on osobą kierującą rowerem w wieku do lat 10.

Kiedyś był przepis, że rowerzysta musi ustąpić miejsca pojazdowi jeżeli na drodze by się te dwa pojazdy nie mieściły (czy coś w tym stylu) ale teraz jakoś nie mogę go odszukać? Pytanie czy jest czy został zniesiony?
Cyberix

Postprzez rusel » środa 22 sierpnia 2012, 21:08

Jako rowerzysta (też) nie polecam jazdy ulicą, bo to zbyt niebezpieczne. Lepiej jeździć wyznaczonymi ścieżkami

jezdnia jest ostatnim miejscem dla rowerzysty, co do sciezki to jezeli jest i przeznaczona jest do poruszania sie w kierunku w jakim sie udajemy to mamy obowiazek z niej korzystac, oczywiscie jestem zwolennikiem korzystania z najbardziej ruchliwej jezdni niz z chodnika....jezeli brak innego miejsca do poruszania sie rowerzysty ale jak obserwuje 1 na 10 tak jezdzi i przyzwyczaja kierowcow do swojej obecnosci, swoich praw i obowiazkow..ogolnie jazda rowerem w polsce to dziki zachod
rusel

Postprzez garrik » środa 22 sierpnia 2012, 23:10

Raczej dziki wschód.

Śmieszki rowerowe to degradacja roweru z funkcji środka transportu do przyrządu rekreacyjnego. Nie rozumiem tej idei i mam nadzieję, że w moim mieście więcej ich nie powstanie.
garrik

Postprzez karol199 » czwartek 23 sierpnia 2012, 10:38

rusel napisał(a):czywiscie jestem zwolennikiem korzystania z najbardziej ruchliwej jezdni niz z chodnika....

Czyli wg Ciebie lepiej jechać po jezdni, która jest "przelotówką" gdzie co chwile leci tir, a jezdnia jest na szerokość dosłownie 2 samochodów niż jechać po chodniku?
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez scorpio44 » sobota 08 września 2012, 16:53

Cyberix napisał(a):Kiedyś był przepis, że rowerzysta musi ustąpić miejsca pojazdowi jeżeli na drodze by się te dwa pojazdy nie mieściły (czy coś w tym stylu) ale teraz jakoś nie mogę go odszukać? Pytanie czy jest czy został zniesiony?

Chodzi Ci może o:
PoRD napisał(a):Art. 24.6. (...) Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo w celu ułatwienia wyprzedzania.

?
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze