Potrącenie osoby na pasach z sygnalizacją

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Potrącenie osoby na pasach z sygnalizacją

Postprzez Blablak » czwartek 16 sierpnia 2012, 23:50

Witam,

Mam takie pytanie, co się dzieje w przypadku gdy ktoś wejdzie na czerwonym świetle na pasy nie zwracając uwagi na jadący pojazd i ta osoba zostanie potrącona przez kierowcę? Jak do tego wtedy podchodzi policja? Takie coś to ewidentna wina nieogarniętej osoby, która przechodzi na czerwonym świetle przez pasy wpadając przez to pod samochód. Jednak chodzi mi o to, jak niby taki kierowca ma udowodnić policji, że miał zielone światło, a ktoś mu wszedł prosto pod koła??

Ktoś widział, bądź przeżył taką sytuacje lub jest w temacie?
Blablak

Re: Potrącenie osoby na pasach z syganlizacją

Postprzez lith » piątek 17 sierpnia 2012, 00:31

Za dużo nie napiszę, ale powiem tyle, że w zeszłym roku u mnie w mieście taki był. Samochód jadący 60/50 vs babcia włażąca na czerwonym pod koła. Nie przeżyła. Nie wiem jak z dowodami, ale kierowcy nikt nie obwiniał.
lith

Postprzez Rilch » piątek 17 sierpnia 2012, 03:50

Tylko zgaduję, ale podejrzewam że kierowcę i tak w większości przypadków obwiniano by za nieprzestrzeganie zasady ograniczonego zaufania - mimo wszystko, szczególną ostrożność należy zachować przy każdym przejściu dla pieszych, nawet jak się ma zielone światło.
Rilch

Postprzez Cyberix » piątek 17 sierpnia 2012, 08:26

Był nawet taki przypadek, opisywany w prasie, że kierujący został uznany współwinnym potrącenia pieszego. Sam wielokrotnie widziałem starsze osoby przechodzące na czerwonym, albo w byle jakim miejscu... (niekoniecznie osoby te wyglądały na inwalidów)...
Cyberix

Postprzez Moto » piątek 17 sierpnia 2012, 10:43

z tego co wiem to pasy to pasy, nawet jak masz zielone to musisz zachować ostrożność
Moto

Postprzez Blablak » piątek 17 sierpnia 2012, 20:21

A jest ktoś może zorientowany co grozi takiemu kierowcy? W przypadku gdy potrąci go śmiertelnie i nieśmiertelnie?
Blablak

Postprzez Cyberix » piątek 17 sierpnia 2012, 23:40

Zapewne wszystko zależy od okoliczności, jakie było to wtargnięcie, jaka widoczność, warunki, itd...
Cyberix

Postprzez lith » sobota 18 sierpnia 2012, 00:21

No właśnie pewnie zależy od okoliczności i od tego na kogo trafi. Kierowca z tego mi znanego przypadku z tego co wiem to był czysty i nic mu w końcu nie zarzucili.
lith

Postprzez xsqr » poniedziałek 20 sierpnia 2012, 13:42

Ja jeżdżę autem po mieście od miesiąca, ale już dwa razy zdarzyło mi się być w tego rodzaju sytuacji. Raz - dziadek wlazł mi prawie pod koła na czerwonym świetle dla pieszych - uratowała mnie uwaga i skupienie na drodze a za drugim razem dość młody człowiek przebiegał przez dwupasmową drogę za zakrętem (wieczorem) - przepłaciłem to stresem przez który przez kilkanaście minut miałem miękkie nogi i nie chciałem wsiąść z powrotem do auta :|
Uczyłem się w AutoSzkole Ola2 - Szczerze Polecam!
Egzamin zdawałem w WORD Warszawa - Okęcie
14.06.2012 - Teoria Zdana (18/18), Praktyka oblana na mieście (wymuszenie, punkty - 2, 4.2, 8.5.2, 11, 12)
05.07.2012 - Praktyka zdana
xsqr

Postprzez Blablak » środa 22 sierpnia 2012, 22:11

Tym, że ktoś Ci przebiega przez ulicę to nie musisz się stresować, bo gdy go potrącisz to jego wina i jeszcze będzie musiał Ci zapłacić odszkodowanie za straty (o ile je wyrządzi, jak np wgniecenie maski) . Gorzej jest w takiej sytuacji jak ja napisałem, gdy potrącisz kogoś na pasach, ponieważ taki Ci wlazł pod koła na czerwonym, gdyż problemem będzie udowodnienie policji jak sytuacja wyglądała naprawdę, no i oczywiście doczepią się do Ciebie, że jechałeś za szybko itd. Szczerze powiem, to przed pasami z sygnalizacją gdzie stoi masa ludzi to trzeba zwalniać, nawet kosztem tego, że może nam się włączyć czerwone, a nie przyśpieszać tak jak większość osób żeby zdążyć przed czerwonym lub grzać bo pomarańczowe już się włączyło.
Blablak

Postprzez oskbelfer » środa 22 sierpnia 2012, 22:52

Blablak napisał(a):Tym, że ktoś Ci przebiega przez ulicę to nie musisz się stresować, bo gdy go potrącisz to jego wina i jeszcze będzie musiał Ci zapłacić odszkodowanie za straty (o ile je wyrządzi, jak np wgniecenie maski) . .

Bardzo ciekawa teoria --- chciłbyś być "trzepnięty" na drodze ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Blablak » czwartek 23 sierpnia 2012, 18:52

a co cie to obchodzi czy bym chcial byc trzepniety? ja pisze jakie jest prawo i tyle, a jak ktos jest taki tempy i wlazi pod samochod na ulicy to jego sprawa, dlaczego kierowca ma sie tym stresowac i ponosic straty
Blablak

Postprzez oskbelfer » czwartek 23 sierpnia 2012, 21:01

nikt tu nie broni pieszego ...........ale trzeba być faktycznie wyjątkowym tępakiem, aby w ten sposób podchodzić do sprawy --- pisząc -- co mnie obchodzi pieszy którego potrąciłem.

Skończyłem z Tobą dyskusję
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez rusel » czwartek 23 sierpnia 2012, 21:30

obowiazki kierujacego wzgledem pieszego są znacznie większe, pieszy nie musi miec takiej swiadomosci jaką ma kierujacy z perspektywy pojazdu, pieszy ma prawo zle ocenic odleglosc, predkosc nadjezdzajacych pojazdow bo jest tylko pieszym, kierujacy ktory ma uprawnienia do poruszania sie po drogach w roznych warunkach musi to uwzglednic i musi spodziewac sie tego ze pieszy wtargnie na jezdnie np w miejscach wyznaczonych przejsc, obowiazkiem kierujacego ktory zbliza sie do takiego przejscia jest zachowanie szczegolnej ostroznosci czyli wzmozonej uwagi jezeli w poblizu przejsc znajduja sie piesi i zmniejszyc predkosc by moc odpowiednio reagowac w razie zagrozenia

zdaniem niejednego SN w orzecznictwie nieprawidlowe zachowanie pieszych na przejsciach nie zwalnia z odpowiedzialnosci karnej kierujacych ktorzy w tych miejscach nie wypelnili swoich obowiazkow narzuconych przez ustawodawce
Ostatnio zmieniony czwartek 23 sierpnia 2012, 21:43 przez rusel, łącznie zmieniany 1 raz
rusel

Postprzez Blablak » wtorek 28 sierpnia 2012, 19:18

obchodzi mnie, ale dlaczego mialbym sie stresowac tym ze sobie jechalem i ktos mi wlazl prosto pod kola (nie na pasach) ??? no wytlumacz mi to ? ty nie bronisz pieszych? hahaha, przeciez to widac, najwyrazniej glownie tez jestes pieszym, a nie jezdzisz i dlatego tak piszesz
Blablak

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze