Jak postąpić przy tym lewoskręcie na egzamienie.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak postąpić przy tym lewoskręcie na egzamienie.

Postprzez VST » poniedziałek 13 sierpnia 2012, 04:01

Obrazek

Normalnie bym o to nie pytał, bo na co dzień sytuacja wygląda tam tak, że auta stoją w rządku aż od środka skrzyżowania do pasów i przed pasami dalej ;) Bo z przeciwka przeważnie jedzie tyle samochodów, że i tak nie zdążą wszystkie na zielonym przejechać, więc lewoskręt przeważnie każdy wykonuje już na czerwonym i bez problemu te 3-4 samochody zdążą za nim tym po bokach zapali się zielone ;) Ale życie życiem a egzamin egzaminem, więc pytam jak w takim przypadku wykonać ten manewr.

Będąc samochodem A (czerwone kółko) i mając przed pasami zielone światło, i przed sobą jeden pojazd w punkcie B (niebieskie kółko), mam sobie dalej czekać przed pasami w miejscu "3" czy mogę na zielonym podjechać chociaż za pasy do miejsca "2", bo w miejscu "1" czyli zaraz za nim stanąć chyba w ogóle nie mogę ?

Na logikę by mi wychodziło, że mam czekać przed pasami, bo inaczej, raczej na pewno przejadę przez skrzyżowanie już na czerwonym świetle, a nawet jeśli nie, to przed nim tak zostanę nie wiedząc potem kiedy mam zielone i kiedy mogę wyjechać na środek skrzyżowania. Ale nie wiem czy dobrze myślę ?
VST

Re: Jak postąpić przy tym lewoskręcie na egzamienie.

Postprzez karol199 » poniedziałek 13 sierpnia 2012, 11:44

Jeżeli masz przed sobą 1 samochów, to oczywiście masz podciągnąć do przodu i stać za nim. Jak już będą 2 to nie powinieneń.
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez Cyberix » poniedziałek 13 sierpnia 2012, 11:59

Jeśli czekałbym jako 1 pojazd to w miejscu 1.
Jeżeli jako drugi to w miejscu 2. Przy czym to miejsce 2 musi być takie, aby nie zatamować ruchu poprzecznego jak zmieni się sekwencja świateł. Nie możesz z góry zakładać, że 1 zdąży pojechać. Może nie zdążyć i zostanie na środku skrzyżowanie. Wtedy ty nie możesz być bezpośrednio za 1 samochodem bo zablokujesz drogę poprzeczną.
Co do sygnalizatora, jak wjechałeś na zielonym i stoisz za sygnalizatorem i czekasz na możliwość skrętu to już cię nie obchodzi jakie światło wyświetla ten sygnalizator!
Gwoli dodatkowego komentarza. Na tego typu skrzyżowaniach, gdzie na środku mieści się tylko jedno auto to pewne WORDy dają błąd jeśli wjedziesz jako drugi... zamiast czekać przed skrzyżowaniem.
Cyberix

Postprzez VST » poniedziałek 13 sierpnia 2012, 18:27

No tak też właśnie się domyślałem, że to bardziej od zaistniałych okoliczności zależy i trochę od szczęścia, który akurat wjadę na to skrzyżowanie, ale teoretycznie wychodzi na to, że będąc pierwszy czy drugi, to chociaż te pasy mogę sobie przejechać skoro mam zielone, a jak przede mną będą już dwa auta to jako trzeci chyba lepiej poczekać przed pasami :wink: ?

No ale czyli zasadniczo chyba chodzi o to, że podjechać sobie mogę, tylko mam zostawić lukę, umożliwiającą przejazd tym co w razie czego ruszą z prawej ? I wtedy nawet jak będę za sobą miał czerwone, a ruch ustąpi to chyba mogę opuścić skrzyżowanie, czy mam czekać, aż Ci za mną dopiero ruszą, mając pewność, że jest już zielone :D ?
VST

Postprzez Cyberix » poniedziałek 13 sierpnia 2012, 22:18

Na skrzyżowanie możesz wjechać jako drugi jeśli skrzyżowanie będzie na tyle duże, że nie zablokuje to ruchu poprzecznego (z lewej i prawej strony).

Skrzyżowanie możesz opuścić niezależnie od wyświetlanego światła na sygnalizatorze jaki się pali od strony w której wjechałeś (jesteś już za nim i on cie nie dotyczy). Oczywiście ustępujesz pierwszeństwa tym co mają zielone na drodze poprzeczne, ale jak będzie luka lub nic nie będzie jechało to możesz jechać.
Cyberix

Postprzez VST » poniedziałek 13 sierpnia 2012, 22:29

Ok dzięki wielkie :)

Ale chodzi mi jeszcze o sytuację, co by się stało, jakbym został w punkcie 2, czyli ani nie blokuję ruchu, ani nie widzę świateł (tak jakbym się zatrzymał, przed linią warunkowego zatrzymania, której akurat tu nie widać ;) ), bo już jestem za pasami. Czy mogę w ogóle tak stanąć, czy jak tak zostanę to będzie to już błąd ?
VST

Powrót do Sytuacje na drodze