Rondo Łabiszyńska / koło WORD odlewnicza.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: WORD Warszawa - relacje z egzaminów, informacje i opinie

Postprzez mesuper » poniedziałek 04 czerwca 2012, 18:20

VladimirStupnitsky napisał(a):
Na egzaminie może Ci kazać zrobić 3 rzeczy w tym miejscu i tylko te 3 rzeczy:

Może Ci kazać zawrócić na rondzie, wtedy zajmujesz środkowy pas, jedziesz do samego końca, tak jak Cię ten pas będzie prowadził i na końcu zawracasz.

Może Ci kazać skręcić na rondzie, wtedy zajmujesz lewy pas i pod wiaduktem wrzucasz lewy kierunek i zjeżdzasz w lewo i po chwili znów w lewo pod wiadukt czołem do Pizzy Hut (idea jest ta sama-zawracanie, ale to się tak nie nazywa).

Czy jesteś pewny: zawrócić na rondzie ze środkowego pasa? Wydaje mi się że zawracając na rondzie należy ustawić się na lewym pasie. Ale oczywiście zjeżdżając z ronda należy skończyć na prawym pasie (czerwona kropka na rysunku).

Zaznaczyłem na rysunku trasy dla: zawracania na rondzie (czerwona), skręt w lewo lub jazda prosto (zielona), skręt w prawo.
Czerwona kropka to miejsce gdzie należy zająć prawy pas, zielona kropka to miejsce gdzie należy zająć prawy pas - gdy skręcamy w lewo.
Załączniki
rondo_basen.JPG
rondo_basen.JPG (145.32 KiB) Przeglądane 3062 razy
mesuper

Postprzez Tomasz2222 » poniedziałek 04 czerwca 2012, 22:42

odpiszę krótko zawsze na rondzie prosto jedzie się ze środkowego pasa w prawo z prawego zaś w lewo z lewego pasa czyli chcemy skręcić w lewo czy zawrócić włączamy lewy kierunek zajmujemy lewy pas i jedziemy aż do do interesującego nas zjazdu po czym włączamy prawy kierunek i kierujemy się na prawy pas zjazdowy ponieważ środkowy pas do jazdy na wprost i to tyle z mojej strony bo wiem że te posty i tak będą usunięte.
Tomasz2222

Postprzez mesuper » wtorek 05 czerwca 2012, 18:37

VladimirStupnitsky napisał(a):
Ty kolego mylisz zawracanie z ronda ze skręcaniem z ronda.

Powtórzę:

1. Skręcanie z ronda--> lewy pas
2. Skręcanie w prawo w stronę Statoila--> prawy pas
3. Zawracanie na rondzie--> środkowy pas

To co Ty nazywasz "zawracanie na rondzie" to nie jest zawracanie na rondzie. To jest jazda prosto przez rondo, następnie zawrócenie na skrzyżowaniu za rondem i znów jazda prosto. I faktycznie, należy to robić ze środkowego pasa. Ale nie jest to zawrócenie na rondzie.

To samo, skręcanie z ronda w lewo -- nie możesz robić tego z lewego pasa. PoRD zobowiązuje Cię do jazdy po prawej stronie -- zawsze! Tutaj chcąc skręcić w lewo zajmujesz pasz środkowy -- bo to jest skrajna prawa pozycja z której możesz skręcić -- i którą masz obowiązek jechać.
mesuper

Rondo Łabiszyńska / koło WORD odlewnicza.

Postprzez mesuper » wtorek 05 czerwca 2012, 18:40

Mam wątpliwości czy
wjeżdżając na rondo przy basenie od strony Łabiszyńskiej mogę zająć środkowy pas gdy chce jechać prosto? Z prawego też można jechać prosto, ale prawy się kończy za rondem w dziwny sposób.

To jest skrzyżowanie Łabiszyńska/Toruńska w Warszawie. Zaznaczyłem trzy możliwe trasy -- skręt w prawo, prosto i w lewo. Co o tym sądzicie, czy to jest poprawny sposób?
mesuper

Re: Rondo Łabiszyńska / koło WORD odlewnicza.

Postprzez Cyberix » wtorek 05 czerwca 2012, 20:56

Obrazek

Obrazek

Nie znam ronda, ale oznakowanie pasów jest raczej dokładne i wskazuje na to, z którego poza w którym kierunku można pojechać...
Cyberix

Re: Rondo Łabiszyńska / koło WORD odlewnicza.

Postprzez szymon1977 » wtorek 05 czerwca 2012, 23:34

Rysunek nr 1:
Z lewego pasa można także w lewo.

Rysunek nr 2:
A co z liniami P-3? Są jeszcze widoczne, czy już się zamazały? A może zakryli je nowym asfaltem?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Powrót do Sytuacje na drodze