prosze o pomoc w rozgryzieniu sytuacji (pierwszeństwo)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

prosze o pomoc w rozgryzieniu sytuacji (pierwszeństwo)

Postprzez frehar » czwartek 15 marca 2012, 23:16

Witam

proszę o pomoc w rozwikłaniu sytuacji na drodze poniżej.

pytanie brzmi - czy kierowca jadący ul. zielonej gęsi ma pierwszeństwo przed pojazdami jadącymi ulicą przejazdową.
ul. zielonej gęsi jest w części nieutwardzona tzn - jedzie się nią na początku po asfalcie następnie wjeżdża się na część nieutwardzoną (kolor zielony) jedzie się ok 40 metrów po czym wjeżdża się na 3 metrowy kawałek asfaltu który bezpośrednio wchodzi na ulice przejazdową.
znaki umieściłem tak jak są w rzeczywistości - przed samym szlabanem jest oczywiście znak STOP.
proszę o opinie :)

pozdr.
Załączniki
pytanie.jpg
pytanie.jpg (254.32 KiB) Przeglądane 1925 razy
frehar

Re: prosze o pomoc w rozgryzieniu sytulacji na drodze

Postprzez lith » piątek 16 marca 2012, 02:27

@frehar
Zielonej Gęsi podpada pod drogę gruntową, więc miejsce to nie łapię się pod skrzyżowanie, a pojazd z niej wyjeżdżający włącza się do ruchu, więc ustępuje wszystkim.
lith

Postprzez polex » piątek 16 marca 2012, 09:36

W mojej ocenie jest tu złe oznakowanie.
Widzę, że jezdnia Zielonej Gęsi jest na pewnym odcinku świeżo oznakowana znakami poziomymi, natomiast z jednej strony tego odcinka jest ten odcinek nieutwardzony, a z drugiej... jezdnia kończy się! :shock:
Być może kiedyś, docelowo, ul. Zielonej Gęsi uzyska jakiś docelowy kształt i będzie ulicą o większym znaczeniu. Wówczas, być może, znaki dot. pierwszeństwa na ul. Przejazdowej nabiorą sensu. Ale w obecnej sytuacji ich ustawienie uważam za błędne, gdyż wskazują na skrzyżowanie o określonym pierwszeństwie. Póki co ul. Zielonej Gęsi, wg mnie, powinna być traktowana jako gruntowa.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez szerszon » piątek 16 marca 2012, 10:12

hmm... :hmm:
Dz.U 170
Paragraf 5.6
Przepis ustępu 5 stosuje sie odpowiednio do znaku A-7 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych lub w innych miejscach przecinania sie kierunków ruchu

Znak A-9
Znaki G
Niemozność odróznienia drogi gruntowej ? Wyjazdu itp... ???

taaa....
szerszon

Postprzez frehar » piątek 16 marca 2012, 13:21

www.ursus.warszawa.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=910

To znalazłem przed chwila. Ostatni wpis mówi że jest to skrzyżowanie rownorzedne.
Jesli tak jest to kierowcy powinni mieć znak ustąpić pierwszeństwa dosłownie przed samą ul. Zielonej gęsi

Według mnie jeśli jadę ul. Zielonej gęsi i zatrzymuje się przed ul. Przejazdowa i stoje na asfalcie to mam pierwszeństwo.

Pozdrawiam
frehar

Postprzez szerszon » piątek 16 marca 2012, 14:49

Tylko aby to skrzyżowanie było równorzędne .. a w ogóle to to było skrzyzowaniem, to sa potrzebne dwie drogi posiadajace jezdnie- a ta gruntówka nie ma co najmniej 20m...

jak nie mozna sie kapnąć, ze przejazd kolejowy na nosie... :eek2:
szerszon

Postprzez Baranek » piątek 16 marca 2012, 16:41

A to sytuacja z Warszawy. Skrzyżowanie Baletowej z Kórnicką. Baletowa wygląda "porządnie" jest wyasfaltowana ma linie poziome. Kórnicka jest z kostki i ma progi zwalniające. Na skrzyżowaniu nie ma znaków - ani od Baletowej ani od Kórnickiej. Nie ma także znaku D-40 strefa zamieszkania. Wiec to jest zwykłe skrzyżowanie. A skoro tak to pierwszeństwo z prawej. Jak się domyślacie Baletową wszyscy jada "na pewniaka". To tylko kwestia czasu kiedy dojdzie tam do wypadku. Zgłosiłbym to nawet komuś, ale do końca nie wiem komu - żeby jednak tam znak postawiono.
Załączniki
kornicka.jpg
kornicka.jpg (73.63 KiB) Przeglądane 1847 razy
Baranek

Powrót do Sytuacje na drodze