Wjazd na rondo Dąbrowa Górnicza kierunkowskazy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wjazd na rondo Dąbrowa Górnicza kierunkowskazy

Postprzez melo » środa 22 lutego 2012, 13:19

Witam na ronda w DG wjeżdżamy z kierunkowskazem czy bez , ja byłem uczony bez ale przegladałem sobie dzisiaj taki filmik
http://www.youtube.com/watch?v=HILzdNGx ... re=related
i widze że daja lewy kierunek jak to jest , w tym tygodniu egzamin , czekam na info
melo

Re: Wjazd na rondo Dąbrowa Górnicza kierunkowskazy

Postprzez daghda » środa 22 lutego 2012, 14:38

Na Śląsku wszyscy jak jeden, wjeżdżamy na rondo bez kierunkowskazu. Chyba, że chcę na nim zjechać zaraz pierwszym zjazdem - to wtedy prawy kierunkowskaz i papa. Nawet jak chcesz zjechać z ronda na "ostatnim" zjeździe - tylko przy zmianie pasa migasz... tak to z grubsza wygląda... generalnie to nie ma jakieś zasady narzuconej odgórnie.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez szymon1977 » czwartek 23 lutego 2012, 00:16

melo napisał(a):...ja byłem uczony bez...
Na 100% byłeś uczony tak, żebyś zdał egzamin, więc jedź, tak jak Cię uczono. A co z przepisów wynika zapytaj, po zdanym egzaminie. Powodzenia!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez reassor » sobota 25 lutego 2012, 01:57

daghda napisał(a):... Chyba, że chcę na nim zjechać zaraz pierwszym zjazdem - to wtedy prawy kierunkowskaz i papa ...

i to rozumieją kierowcy z dużym stażem - inne zachowanie jest mylące. ale co do egzaminu to nigdy ni kazano mi wrzucać kierunku --- pakując się na rondo ---. (100% rond w Tychach ma prawo-skręt wyłączony z ronda. Więc moja odpowiedź raczej Ci nie pomaga.
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez daghda » poniedziałek 27 lutego 2012, 09:00

reassor napisał(a):
daghda napisał(a):... Chyba, że chcę na nim zjechać zaraz pierwszym zjazdem - to wtedy prawy kierunkowskaz i papa ...

i to rozumieją kierowcy z dużym stażem - inne zachowanie jest mylące. ale co do egzaminu to nigdy ni kazano mi wrzucać kierunku --- pakując się na rondo ---. (100% rond w Tychach ma prawo-skręt wyłączony z ronda. Więc moja odpowiedź raczej Ci nie pomaga.

Same przepisy tego nie regulują - mnie uczyli, że sygnalizuje się tylko zjazd z ronda i ewentualnie (przez bardzo duże "e"), chęć zawrócenia (ale nikt tego ode mnie nie wymagał - miałem zawracanie na rondzie podczas egzaminu).
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez maryann » poniedziałek 27 lutego 2012, 10:35

Sygnalizować powinno się, mimo oczywistości, np. C2. Bo np. można fizycznie go zignorować i pojechać w lewo lub prosto. Sygnalizujemy każdą zmianę kierunku, nawet jedyną możliwą.
Jeśli przenieść to na rondo, to też fizycznie mamy różne możliwości, a poprawna jest tylko jedna- wjazd na rondo. Ale sygnalizować trzeba faktyczną zmianę w tej sytuacji nie pasa, a kierunku. Mając dwa kierunkowkazy, możemy zasygnalizować trzy mozliwości:
-brak migacza- jazda prosto= wjazd na rondo(potem kolejne manewry odpowiednio zasygnalizujemy osobno);
-prawy- wjazd na rondo z zamiarem opuszczenia go pierwszym zjazdem(sygnalizować "zawczasu");
-lewy- wjazd na rondo 'pod prąd'(bo niby co innego??).
Sam oceń, jak sygnalizować.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kg1956 » poniedziałek 27 lutego 2012, 15:41

maryann napisał(a):(...) Sygnalizujemy każdą zmianę kierunku, nawet jedyną możliwą.(...)

Sprecyzuj proszę co masz na myśli.
kg1956

Postprzez maryann » poniedziałek 27 lutego 2012, 16:24

NP.:
Obrazek
maryann

Postprzez kg1956 » poniedziałek 27 lutego 2012, 23:40

Powiedziałbym raczej, że to jest jedyna dozwolona a nie jedyna możliwa... :) ale może się mylę?
kg1956

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 27 lutego 2012, 23:42

Masz rację. Pewnie właśnie dlatego żaden przepis w takiej sytuacji z obowiązku włączenia kierunkowskazu Cię nie zwalnia.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kg1956 » wtorek 28 lutego 2012, 00:06

kg1956 napisał(a):
maryann napisał(a):(...) Sygnalizujemy każdą zmianę kierunku, nawet jedyną możliwą.(...)

Sprecyzuj proszę co masz na myśli.

Ponawiam prośbę.
kg1956

Postprzez maryann » wtorek 28 lutego 2012, 09:33

No niech będzie- jedyna dozwolona. Idąc dalej: jedyna normalna, jedyna naturalna... ale myśle, że wszyscy poważni rozumieją. Bo nawet na prostej drodze w lesie można kierunek zmienić...
Co Ci tak zależy na sprecyzowaniu?
maryann

Postprzez szymon1977 » wtorek 28 lutego 2012, 10:42

Może o to, że pomimo nakazanego na rondzie kieruniu jazdy wokół wyspy centralnej niektórzy wjeżdżając na rondo skręcają w lewo i jadą pod prąd, i zamiar wykonania takiego niezgodnego z przepisami manewru powinni zgodnie z przepisami sygnalizować lewym kierunkowskazem?
szymon1977

Postprzez kg1956 » wtorek 28 lutego 2012, 12:58

Myślałem, że pisząc o jedynej możliwej zmianie kierunku jazdy myślisz o sygnalizowaniu zmiany kierunku jazdy np. na łuku drogi.
kg1956

Postprzez maryann » wtorek 28 lutego 2012, 13:06

Nie, nie sądzę, że tak myślałeś. Przecież na łuku drogi czy innym zakręcie kierunku nie zmieniamy.
maryann

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze