Zachowanie na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zachowanie na skrzyżowaniu

Postprzez opec » środa 14 grudnia 2011, 16:07

Czy ktoś wytłumaczy mi to, prosiłabym: )

Jest skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną, ale są też znaki po mojej znak pierwszeństwa. Mam zielone, skręcam w lewo. Auta z naprzeciwka też mają zielone i powiedzmy auto jedzie na wprost, ale widzę wyraźnie, że ma znak ustąp pierwszeństwa lub znak stopu. Sygnalizacja działa, więc czy tutaj stosuje się do zasady ustąpienia pierwszeństwa pojazdom z prawej? Jeśli tak, czy nie jest to niezastosowanie hierarchii znaków?
Jest jakiś przepis mówiący o tym? Bo rozumiem, że kiedy sygnalizacja nie działa to jedziemy zgodnie ze znakami, a jeżeli obydwa auta są na pierwszeństwie to działa reguła prawej strony. Proszę o odpowiedź.
opec

Re: Zachowanie na skrzyżowaniu

Postprzez Olin » środa 14 grudnia 2011, 16:21

W opisanej sytuacji Ty oraz pojazdy jadące na wprost i skręcające w prawo maja sygnał zielony. Wobec tego wasza sytuacja na skrzyżowaniu staje się równorzędną. Jeżeli dochodzi do takiej sytuacji należy zastosować ogólna zasadę ruchu drogowego: " pierwszeństwo ma zawsze ten, kto nadjeżdża z twojej prawej strony". Słusznie zauważasz, że działajaca sygnalizacja świetlna wyłancza zasoswoanie znaków dotyczących pierwszeństwa przejazdu.
Olin

Postprzez reassor » środa 14 grudnia 2011, 16:45

Zapewne mówisz o sygnalizacji kolizyjnej S-1 lub S-2 w tym wypadku korzystamy z zasady prawej ręki po wjechaniu na skrzyżowanie wobec jadących z przeciwnej strony. Czyli musimy puścić wszystkich przy lewoskręcie i tych jadących prosto i tych którzy skręcają w prawo oraz ustawić się tak aby "ich" lewoskręty też miały miejsce.

sygnalizacja świetlna > znaków które wyznaczają pierwszeństwo.
Są one na tych skrzyżowaniach tylko po to by działać jako zamiennik w sytuacji awarii sygnalizatorów.

Przecież jest regułka :
kierujący ruchem > sygnalizacja świetlna > znaki > reguła prawej ręki
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez opec » środa 14 grudnia 2011, 16:58

reassor napisał(a):sygnalizacja świetlna > znaków które wyznaczają pierwszeństwo.
Są one na tych skrzyżowaniach tylko po to by działać jako zamiennik w sytuacji awarii sygnalizatorów.

Przecież jest regułka :

Tak, wiem, że w tym celu są te znaki, ale tak jak ja zauważyłam i co potwierdził wcześniej Olin, sytuacja równorzędna na skrzyżowaniu "znosi" regułę, że znaki są przed regułą prawej ręki, jeśli działają światła :) a dokładnie cytując Olina "Słusznie zauważasz, że działajaca sygnalizacja świetlna wyłancza zasoswoanie znaków dotyczących pierwszeństwa przejazdu."
Ostatnio zmieniony środa 14 grudnia 2011, 17:02 przez opec, łącznie zmieniany 1 raz
opec

Postprzez lith » środa 14 grudnia 2011, 17:01

reassor napisał(a):Przecież jest regułka :

No właśnie myślę, że w ten sposób przedstawiona koledze opecowi regułka nieco namieszała... bo sam sobie zaprzeczasz z jednej strony piszesz o tej niby zasadzie prawej ręki, a potem wstawiasz regułkę z której wynika, co innego na dobrą sprawę- że z reguły prawej ręki korzystamy dopiero jak sygnalizacja i znaki nie rozstrzygają.

Jak widać nie tak do końca. Po prostu jak są działające światła to na znaki dot. pierwszeństwa sie nie patrzy, ale skręcając w lewo się samochód jadący z naprzeciwka już puszcza.
lith

Postprzez scorpio44 » sobota 17 grudnia 2011, 15:35

Gdybym był zielony w tym temacie, to z powyższych odpowiedzi również niewiele bym zrozumiał. :D

Spróbuję jeszcze inaczej.
Jest zasada, że sygnalizacja świetlna jest ważniejsza od znaków regulujących pierwszeństwo. W omawianej sytuacji jej zastosowanie polega na tym, że jeżeli ze świateł nie wynika, jak dalej postąpić, to znaki nas nie interesują, tylko schodzimy jeszcze niżej, do piętra przepisów ogólnych. I na ich mocy skręcając w lewo, ustępujemy pierwszeństwa jadącemu z przeciwka.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze