Kto ma pierszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierszeństwo?

Postprzez pawsonr » środa 09 listopada 2011, 12:05

Witam, spotkałem się niedawno z taką sytuacją jak na obrazku poniżęj, ja jechałem tym czerwonym pojazdem (B) a gość wyjechał mi centralnie pod maskę fioletowym (A)- poprostu ściął zakręt , na szczęście zdążyłem zahamować , ale było blisko BUM. Dlatego pojawia się moje pytanie: czy facet w fioletowym aucie nie powinien przypadkiem skręcić za moim samochodem, tzn. minąć mnie i dopiero wykonać manewr skrętu? :hmm: Dzięki za odpowiedzi.
Załączniki
Skrzyżowanie.png
Skrzyżowanie.png (10.16 KiB) Przeglądane 4350 razy
pawsonr

Re: Kto ma pierszeństwo?

Postprzez maryann » środa 09 listopada 2011, 13:38

Tu niewątpliwie wymijacie się lewymi bokami.
Problem jest tylko z rozstrzygnięciem pierwszeństwa, gdyby któryś wcześniej zatrzymał się na przecince; ale większość jest za rozwiązaniem tego jak prostego skrzyżowania- skręcający w lewo ustępuje.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Olin » piątek 11 listopada 2011, 07:54

Pojazd fioletowy ma pierwszeństwo. Czerwony miałby pierwszeństwo, gdyby wcześniej jechał drogą z pierwszeństwem i na tym skrzyżowaniu zawracał-w przypadku skrzyżowania bez sygnalizacji świetlnej.
Na "przecince", zgodnie z zasadą ruchu prawostronnego, pojazd czerwony powinien ustawić się bliżej prawej krawędzi tak, aby "fioletowego" miał ze swojej lewej strony.
Ostatnio zmieniony piątek 11 listopada 2011, 08:49 przez Olin, łącznie zmieniany 2 razy
Olin

Postprzez kopan » piątek 11 listopada 2011, 20:00

pawsonr napisał(a):Witam, spotkałem się niedawno z taką sytuacją jak na obrazku poniżęj, ja jechałem tym czerwonym pojazdem (B) a gość wyjechał mi centralnie pod maskę fioletowym (A)- poprostu ściął zakręt , na szczęście zdążyłem zahamować , ale było blisko BUM. Dlatego pojawia się moje pytanie: czy facet w fioletowym aucie nie powinien przypadkiem skręcić za moim samochodem, tzn. minąć mnie i dopiero wykonać manewr skrętu? :hmm: Dzięki za odpowiedzi.

Powinieneś się wyminąć prawym bokiem.
Nie zawsze da się to zrobić.
Do wymijania lewymi bokami nie ma przepisów regulujących pierwszeństwo więc wtedy wymijacie się na dziko.
kopan

Postprzez Drezyna » piątek 11 listopada 2011, 21:13

kopan napisał(a):Powinieneś się wyminąć prawym bokiem. Nie zawsze da się to zrobić.

Do wymijania lewymi bokami nie ma przepisów regulujących pierwszeństwo więc wtedy wymijacie się na dziko.

Nieprawda.
Nieprawda.
Drezyna

Postprzez kopan » piątek 11 listopada 2011, 21:20

Zamiast wystawiać język to zacytuj odpowiednie przepisy, bo twierdzisz że są.
Ciekawe gdzie ??
kopan

Postprzez maryann » sobota 12 listopada 2011, 12:59

art.22.2.2), wariant pierwszy.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » sobota 12 listopada 2011, 13:09

Jeżeli spotkają się przy górnej jezdni pierwszeństwo ma fioletowy, a jeżeli przy dolnej to czerwony. Bo przez górną fioletowy jedzie jeszcze prosto, a czerwony skręca w lewo, a przez dolną czerwony jedzie jeszcze prosto, a fioletowy skręca w lewo. Oczywiście wtedy kiedy pojazdy wykonuję lewoskręty kolizyjnie, bo wcale nie ma takiego przymusu. Nie może być jednak tak, że jeden kierowca wykonuje kolizyjnie, a drugi bezkolizyjnie, bo wyjdzie bardzo kolizyjnie :D
lith

Postprzez Drezyna » sobota 12 listopada 2011, 15:36

maryann napisał(a):art.22.2.2), wariant pierwszy.

A gdzie tam jest o prawym czy lewym boku?
Drezyna

Postprzez szerszon » sobota 12 listopada 2011, 21:07

kopan napisał(a):Zamiast wystawiać język to zacytuj odpowiednie przepisy, bo twierdzisz że są.
Ciekawe gdzie ??

To samo do Ciebie-dawaj przepisy na potwierdzenie.
szerszon

Postprzez kopan » sobota 12 listopada 2011, 21:28

Na prawym boku to maryann leży
Maryann ma swoje książeczki i wariantowe przepisy i je stosuje w zależności od tego co mu pasuje.
Ty stosuje przepis art. 22.2.2 o pozycji pojazdu do wykonania manewru zmiany kierunku jazdy w lewo.
I wychodzi muuuuuu że ma być śmiesznie.

Lith
Ale skąd konkretnie takie wnioski ??
Konkretny przepis zacytuj - proszę.
Bo z tego co wiem taki przepis nie istnieje.
kopan

Postprzez lith » niedziela 13 listopada 2011, 13:20

Obrazek
Ja widzę taki skręt w ten sposób. A przepisy już wiadomo wtedy jakie

Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Bo co nas obchodzi, że ktoś będzie jak się z nami wyminie skręcał. Ważne, że w momencie kiedy musimy rozstrzygnąć pierwszeństwo między sobą on jedzie na wprost (bo musi dojechać do jezdni, w którą będzie skręcał), a ja już dojechałem i skręcam.
lith

Postprzez kopan » niedziela 13 listopada 2011, 16:07

Ano obchodzi nas kto skąd jedzie i gdzie kto jedzie, obchodzi nas przed skrzyżowaniem.
Mówi o tym to podkreślone
Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Czyli o pierwszeństwie decyduje pozycja przed skrzyżowaniem a pierwszeństwo realizuje się na skrzyżowaniu.
Przepis nie obejmuje dziwnych manewrów na skrzyżowaniu jedziemy prosto a potem w lewo – bo to zgodnie z przepisem jest wyłącznie w lewo na skrzyżowaniu.
W naszym przypadku obydwa pojazdy skręcają w lewo na skrzyżowaniu i nie ma przepisu mówiącego kto ma pierwszeństwo z prostego powodu bo do kolizji nie powinno dojść bo to są niekolizyjne tory jazdy.
No chyba że ktoś je zrobi kolizyjnymi to mamy problem ale nierozwiązywalny naszymi przepisami.
kopan

Postprzez bac » niedziela 13 listopada 2011, 16:17

Art. 25. 1. napisał(a):Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa...

kopan napisał(a):Czyli o pierwszeństwie decyduje pozycja przed skrzyżowaniem a pierwszeństwo realizuje się na skrzyżowaniu

Jednocześnie na skrzyżowaniu kierujący nie jest już zobowiązany do zachowania szczególnej ostrożności - tak by wynikało z czytania tego przepisu w ten sposób.
bac

Postprzez kopan » niedziela 13 listopada 2011, 16:44

A jak można inaczej czytać ten przepis ??

Ustawodawca co innego myślał ale tylko mu się tak napisało ??

A tu co miał na myśli ??
Art. 28. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu kolejowego oraz przejeżdżając przez przejazd, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność.
kopan

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze