Problem z kierunkami

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Problem z kierunkami

Postprzez skax » wtorek 18 października 2011, 23:16

http://imageshack.us/photo/my-images/580/123go.jpg/

Dzis sobie stalem L - czerwony prostokacik. Instruktor kazal mi skrecic w lewo. No to tak sobie patrze, ze to lewo jakies takie dziwne, bo za wysepka ten skret jest za ostry. No ale zapalilo sie zielona wiec musialem jechac no i zglupialem, zaczalem skrecac od razu w lewo przed wysepka, instruktor powiedzial ze mialem jechac w ulice Kurnicka ( zielona kreska- oczywiscie nie przecinam tej wysepki, ale to jest pogladowy rysunek ). Dla mnie to bylo prosto takze do teraz nie za bardzo rozumiem. Pojechalem przed chwila tam z kolega jego autem, on w pierwszym momencie tez nie od razu ogarnal, ale potem powiedzial ze wedlug niego ulica Winogrady jest glowna, i jadac w Kurnickom skrecam w lewo. A teraz pytanie ... jakbym mial skrecac w ulice Winogrady tak jak zolta kreska to wlaczam prawy kierunkowskaz czy uznaje ze jade prosto ? .. Kolega dzis wjechal w ulice Winogrady i skrecil w lewo za wysepka i mowil ze zawrocil w tym momencie, a dla mnie zawrocenie to jest z powrotem wjechalem w ulica Za Cytadela, bo ona nie jest jednokierunkowa. Moglby mi ktos rozjasnic taka sytuacje? I jakies rady, co robic na skrzyzowaniach , kiedy otrzymamy komende ze mamy gdzies skrecic a mi nie jestesmy pewni o co chodzi egzaminatorowi ? Chodzi mi oczywiscie o takie niecodzienne skrzyzowania jak to ( chyba ze ono jest normalne ) ;)
Dziekuje, pozdrawiam
skax

Re: Problem z kierunkami

Postprzez maryann » środa 19 października 2011, 11:00

Witaj na forum!
Jak zobaczyć to skrzyżowanie z szerszej perspektywy pomogą Ci dwa odcinki:
http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 09/1496289
http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 10/1892131
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez skax » środa 19 października 2011, 14:55

Witam rowniez ;)

Po obejrzeniu 1 filmu stwierdzam ze instruktor powinien mi powiedziec ze jade prosto. MIalem 3 kierunki i wg filmu obieram lewy, prawy i prosto ;)

Co jeszcze o tym sadzicie?
skax

Postprzez maryann » środa 19 października 2011, 15:40

No, dokładnie tak. Pewne zawirowania może wprowadzać owa wysepka centralna- powinny być znaki, z której strony się ją objeżdża- a gdyby postawiono tam C12 i mamy rondo- to już całkiem co innego. Ale na razie- jedziemy prosto.
Tak w ogole instruktor, to nie egzaminator; przyjaciel a nie wróg, więc niech Cie nie (s)tresuje, tylko tłumaczy, tłumaczy, tłumaczy. A Ty pytaj, pytaj, pytaj!
maryann

Postprzez skax » środa 19 października 2011, 18:14

No tak, wczoraj to wlasnie byly ostatnie jazdy ;) ... instroktorzy mi juz powiedzieli ze zadnych problemow z moim egzaminem nie widza ! .. no ale to nieszczesne skrzyzowanie z wysepka, ktore w sumie wyszlo na moje... troche jednak wplynelo na moje poczucie pewnosci ... no nic, na egzaminie chyba moge spytac : "Czy chodzi Panu o tamten wjazd miedzy domki? " .. dzis bylem w Wordzie, egzamin 19.11 ;)
skax

Postprzez skax » czwartek 20 października 2011, 16:27

Jeszcze mam 1 watpliwosc ...

Obrazek

Tutaj skrecajac w prawo w podporzadkowana wlaczamy na pewno prawy migacz. A jadac dalej glowna musze wlaczyc lewy czy uznaje to za jazde prosto ? Ogolnie rzecz biorac, co zrobic kiedy mam 2 kierunki do wyboru przed soba a nie 3? A co zrobic gdy mam 4 ?
skax

Postprzez maryann » piątek 21 października 2011, 08:50

W podobnej jak na rysunklu sytuacji możesz nie włączyć kierunkowskazu tylko wtedy, kiedy jesteś na zakręcie(np. wcześniej mamy A1/A2). Trochę trzeba się pokierować tym, by sygnalizowanie było czytelne- nie budziło wątpliwości dokąd jedziesz.
A jak masz cztery- początek wątku. Środkowy zazwyczaj uznaję za "prosto".
maryann

Postprzez skax » piątek 21 października 2011, 13:57

No tam nie ma zadnego a1/a2. Czyli z tego wynika, ze powieniem wrzucic lewy kierunek jak dalej jade glowna ? A to nie zmyli kierowcowcow jadacych za mna, ktorzy moga pomyslec ze chce w ogole zjechac na lewo z jezdni ? Oczywiscie zakladajac ze moge to zrobic bo jest jakis wjazd do bramy itp.
skax

Postprzez maryann » piątek 21 października 2011, 14:05

A niech zmyli. Niewiele to zmienia.
maryann

Postprzez skax » piątek 21 października 2011, 14:07

A jak na egzaminie, Pan sie spyta dlaczego wlaczylem lewy migacz? Mam odpowiedzec, ze zmieniam kierunek jazdy ? Jednak nadal jade glowna ... i do obrania sa tylko 2 kierunki, wiec mozna obrac prosto i prawo lub prosto i lewo albo tez lewy i prawo ..
skax

Postprzez Drezyna » piątek 21 października 2011, 14:43

Odpowiesz, że zmiana kierunku jazdy nie jest nigdzie w przepisach zdefiniowana, a ty uznałeś swój manewr za zmianę kierunku, bo miałeś wybór: w prawo lub w lewo.
Drezyna

Postprzez szerszon » piątek 21 października 2011, 16:29

skax napisał(a):1. Mam odpowiedzec, ze zmieniam kierunek jazdy ?
2.Jednak nadal jade glowna .

1. A nie zmieniasz ?
2.I co z tego ?
szerszon

Postprzez maryann » sobota 22 października 2011, 08:29

Ad 2. Znak D1+T6x(itp.) reguluje tylko kolejność przejazdu. Nie zmienia kształtu skrzyżowania ani nie wpływa na sposób sygnalizowania.
maryann

Postprzez BOLEKlodz » sobota 22 października 2011, 11:09

skax napisał(a): [...]Pojechalem przed chwila tam z kolega jego autem, on w pierwszym momencie tez nie od razu ogarnal, ale potem powiedzial ze wedlug niego ulica Winogrady jest glowna, i jadac w Kurnickom skrecam w lewo[...], [...]Kolega dzis wjechal w ulice Winogrady i skrecil w lewo za wysepka i mowil ze zawrocil w tym momencie, a dla mnie zawrocenie to jest z powrotem wjechalem w ulica Za Cytadela, bo ona nie jest jednokierunkowa[...]

Czy twój kolega ma prawo jazdy? Co to znaczy "według niego" ? Pierwszeństwo na skrzyżowaniu ustalamy na podstawie znaków, lub ich braku.
Jak można zawrócić, wjeżdżając w inną ulicę. Co do tego, to oczywiście ty miałeś rację.

Co do drugiego obrazka, to skręcając w lewo masz obowiązek zjechać do lewej krawędzi i włączyć odpowiedni kierunkowskaz. Nie ma znaczenia to, czy jedziesz po drodze z pierwszeństwem, podporządkowanej, czy równorzędnej.
BOLEKlodz

Postprzez szerszon » sobota 22 października 2011, 14:24

Dlaczego do lewej krawędzi ?
ma jechac pod prąd ?
szerszon

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze