Pasy rozbiegowe, przeplatania a pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pasy rozbiegowe, przeplatania a pierwszeństwo

Postprzez zaglebiak » piątek 14 października 2011, 00:33

Jak wygląda sprawa z pierwszeństwem ?

1. Pas rozbiegowy - tu przynajmniej ja nie mam wątpliwości. Jadący pasem rozbiegowym ustępuje pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie, na który chce wjechać oraz temu co wjeżdża na niego z lewej strony.

2. Pas przeplatania (wjazdowy i wyjazdowy). Droga główna mająca 2 pasy ruchu, droga podporządkowana 1 pas + ustąp pierwszeństwa A-7. Droga główna i podporządkowana są po połączeniu przez jakiś czas oddzielone linią P-1c wydzielającą. Jak wygląda pierwszeństwo ? Moim zdaniem pojazd wjeżdżający z podporządkowanej na główną musi ustąpić pierwszeństwa i temu na środkowym pasie i temu wjeżdżającemu na niego z lewej strony. Pojazd zjeżdżający z głównej na podporządkowaną normalnie ustępuje pierwszeństwa temu z podporządkowanej. Tak to wygląda moim zdaniem na długości linii P-1c, potem jak są normalne linie, to normalna zasada zmiany pasa. No i czy pojazd zjeżdżający z drogi głównej na podporządkowaną i wracający na główną również ma ustępować pierwszeństwa jadącym drogą główną ? Oni wkońcu nie widzą znaku A-7

3. Pas przeplatania. Droga główna - 2 pasy, droga podporządkowana 1 pas + ustąp pierwszeństwa A-7. Po linii ciągłej od razu pojawia się linia P1 rozdzielająca pasy ruchu. Moim zdaniem w ogóle nie ma ustępowania pierwszeństwa (chyba że w zimie jak śnieg zasypie drogę, ale to wtedy w każdej z w/w sytuacji zmieniają się przepisy)

4. Pas przeplatania z linią zatrzymania na drodze podporządkowanej w miejscu zmiany linii ciągłej na linię wydzielającą lub rozdzielającą pasy. Ilość pasów na drodze głównej i podporządkowanej taka sama jak wyżej (podporządkowana ma również ustąp pierwszeństwa).

5. Sytuacja jak 4, tylko podporządkowana ma zamiast znaku ustąp pierwszeństwa A-7 - stop B-20.

6. Skrzyżowanie - 2 pasy do jazdy prosto i pas do skrętu w prawo oddzielony linią P1-c. Czy pojazd, który wjechał na pas do skrętu ale się rozmyślił i chce wrócić na pas do jazdy prosto musi ustąpić pierwszeństwa również temu wjeżdżającemu na tamten (środkowy) pas z lewej strony ?

Jak wy to interpretujecie ?
zaglebiak

Re: Pasy rozbiegowe, przeplatania a pierwszeństwo

Postprzez Drezyna » piątek 14 października 2011, 08:03

zaglebiak napisał(a):Jak wygląda sprawa z pierwszeństwem ?

1. Pas rozbiegowy - tu przynajmniej ja nie mam wątpliwości. Jadący pasem rozbiegowym ustępuje pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie, na który chce wjechać oraz temu co wjeżdża na niego z lewej strony.

Jak wy to interpretujecie ?

Zaczynając od punktu pierwszego, już tu mam wątpliwości. Jeśli nie ma innych uregulowań, stosujemy tu przepis o zmianie pasa, a więc sprawa pierwszeństwa wygląda nieco inaczej niż napisałeś. A jeśli są inne uregulowania, na przykład znaki, to stosujemy się do nich i nie bardzo to wszystko ma związek z pasami.
Drezyna

Postprzez Olin » piątek 14 października 2011, 08:06

zaglebiak napisał(a):(...)

Kolego widzę, żę powyzsze pytania wynikaja z nieznajomości zapisów art. 22, zwłaszacza ust. 4 ustawy.
Zalecam zapoznanie sie z tym artykułem, a wszystko stanie się jasne.

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 12)
Olin

Postprzez zaglebiak » piątek 14 października 2011, 17:27

W pierwszym pytaniu oczywiście jadący droga podporządkowaną również ma znak A-7.

Olin napisał(a):Kolego widzę, żę powyzsze pytania wynikaja z nieznajomości zapisów art. 22, zwłaszacza ust. 4 ustawy.
Zalecam zapoznanie sie z tym artykułem, a wszystko stanie się jasne.

Ja tam nieznajomość widzę u Ciebie. Bo o ile art. 22 ust. 4 zgadza się generalnie co do zmiany pasów, o tyle sprawa na pasach rozbiegowych i przeplatania ma się trochę inaczej. Właśnie po to jest tam znak A-7 i po to zawsze na rozbiegowych i często na przeplatania są linie P-1c oddzielające drogę podporządkowaną od drogi głównej. Zapraszam ludzi do dyskusji. Przepis ten jest do jazdy po drogach 3 pasmowych, a nie 2 pasmowej głównej i 1 podporządkowanej.

zaglebiak

Postprzez Drezyna » piątek 14 października 2011, 18:44

zaglebiak napisał(a):Przepis ten jest do jazdy po drogach 3 pasmowych, a nie 2 pasmowej głównej i 1 podporządkowanej.

A gdzie tak jest napisane??? Skąd masz takie wiadomości???
Art. 22 dotyczy każdej zmiany pasa, proponuję jednak opierać się na ustawie.
Drezyna

Postprzez zaglebiak » piątek 14 października 2011, 19:51

To po co znak A-7 oraz pogrubione linie bardziej przypominające krawędziowe niż zwykłe przerywane ?

zaglebiak

Postprzez cman » piątek 14 października 2011, 20:06

Ale to już było tyle razy poruszane na forum... Poszukaj.

Po co jest znak A-7?
viewtopic.php?p=271701#p271701

Po co są pogrubione linie?
Rozporządzenie napisał(a):§ 86. 2. Znak P-1 o podwójnej szerokości, w którym kreski i przerwy są równe, informuje ponadto, że wyznaczony pas ruchu jest pasem:
1) ruchu powolnego,
2) zanikającym albo
3) przeznaczonym wyłącznie dla pojazdów wyjeżdżających na inną drogę lub jezdnię.
cman

Postprzez zaglebiak » sobota 22 października 2011, 22:19

A może ktoś jeszcze się wypowie, a nie tylko Pan cman (który często "trochę dziwnie" rozumuje przepisy). Bo jakoś tamten temat a właściwie filmik z tamtego linka mnie nie przekonuje. Mogę dać linka, gdzie wypowiada się Pan z drogówki i ma trochę inne zdanie niż Pan z filmiku z tamtego tematu. Niech wypowiedzą się egzaminatorzy lub instruktorzy...
zaglebiak

Postprzez szerszon » sobota 22 października 2011, 23:22

Niestety, musze sie zgodzic z cmanem. :wink:
na upartego te A-7 mogli przeznaczyc w bardziej potrzebne miejsca.
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze