Zamiana pasa ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zamiana pasa ruchu

Postprzez Eltanin » środa 05 października 2011, 20:41

Niedługo zdaje egzamin i zastanawiam się co zrobić w sytuacji, kiedy:
- jadę na prawym pasie drogi trzypasmowej
- zbliżam się do świateł i egzaminator każe skręcić w lewo
- jedyna możliwość skrętu w lewo jest z najbardziej skrajnego lewego pasa
- na drodze panuje duży ruch i pomimo włączenia lewego kierunkowskazu nie udaje mi się zmienić pasa ruchu, a prawie dojeżdżam już do świateł

Co mam zrobić ?
*Zatrzymać się kilkadziesiąt metrów przed światłami, czekając aż zwolni się miejsce na lewym pasie?
Wtedy pewnie obleje na tamowaniu ruchu.
*Przejechać prosto i nie wykonać polecenia egzaminatora?
To raczej też wiąże się z oblaniem.

:hmm:
Eltanin

Re: Zamiana pasa ruchu

Postprzez chuda » środa 05 października 2011, 20:58

Moim zdaniem najrozsądniej byłoby powiedzieć, że nie jesteś w stanie bezpiecznie wykonać tego manewru i jechać prosto.

Dodam jeszcze, że mnie na egzaminie odpowiednio wcześnie informowano o manewrach, które mam wykonać. Czasami egzaminator (właśnie na takich trzypasmówkach) mówił, że na tym skrzyżowaniu jedziemy prosto, ale na następnym będzie skręcać w lewo, więc spokojnie miałam czas na zmianę pasa.
chuda

Postprzez szymon1977 » środa 05 października 2011, 23:07

Jezeli np.: na terenie zabudowanym (ograniczenie do 50 km/h) srodkowym pasem, i lewym pewnie tez samochody jada 100 km/h (tak bywa) ja bym powiedzial cos w stylu :
poniewaz nie mam mozliwosci BEZPIECZNIE zmienic pasa ruchu celem wykonania skretu w lewo, to przez skrzyzowaniu przejade prosto, a jezeli bedzie mozliwosc za skrzyzowaniem to zawroce i skrece w prawo. Bezpieczenstwo ponad wszystko.

Bez rozpedzenia sie do 100 km/h czasem ciezko jest przejechac przez miasto, a ty tego zrobic nie mozesz.

Ja w podobny sposob na jednym z egzamin wytlumaczylem najechanei na podwojna ciagla, egzaminator powiedzial, ze dobrze.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Borys_q » czwartek 06 października 2011, 22:19

Egzaminatorzy generalnie odpowiednio wcześnie wydają polecenia zacznij od razu zmieniać pas to zdążysz, dużo osób czeka nie wiadomo na co potem płacze na forach.

Jeśli nie zdążysz to jedź prosto przypadkiem nie blokuj ruchu bo wydarzą się straszne sceny.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez michooo » sobota 08 października 2011, 21:13

Poza tym, raz możesz nie wykonać polecenia i egzamin nie zostanie przerwany. Oczywiście jak nie wiąże się to ze spowodowaniem zagrożenia.
michooo

Postprzez Olin » poniedziałek 10 października 2011, 02:46

michooo napisał(a):Poza tym, raz możesz nie wykonać polecenia i egzamin nie zostanie przerwany. Oczywiście jak nie wiąże się to ze spowodowaniem zagrożenia.

A niby jaka jest podstawa prawna do takiego stwierdzenia ? Jaki byłby powód "oblania" egzaminu jeżeli np. trzy razy nie wykonam polecenia ?
Olin

Postprzez Eltanin » poniedziałek 10 października 2011, 23:07

Dziwna sprawa, bo zapytałem o to mojego instruktora.

Po chwili zastanowienia stwierdził, że lepiej się zatrzymać i poczekać na wolne miejsce do zmiany pasa, nawet jeżeli będzie to środkowy pas trzypasmowej jezdni :shock:
Niewykonanie polecania instruktora to chyba od razu oblany egzamin.
Eltanin

Postprzez lith » wtorek 11 października 2011, 00:11

Nie ma oblanego od razu... najwyżej może się egzaminator wkurzyć :P
lith

Postprzez daghda » wtorek 11 października 2011, 00:20

Eltanin napisał(a):Dziwna sprawa, bo zapytałem o to mojego instruktora.

Po chwili zastanowienia stwierdził, że lepiej się zatrzymać i poczekać na wolne miejsce do zmiany pasa,

A po co? Lepiej pojechać w inne miejsce i np. wykonać manewr zawracania.

nawet jeżeli będzie to środkowy pas trzypasmowej jezdni :shock:

Zmień instruktora :eek2:

Niewykonanie polecania instruktora to chyba od razu oblany egzamin.

Nie, znam to z własnej autopsji - skończy się na opeer :mrgreen:
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez michooo » czwartek 13 października 2011, 00:17

Olin napisał(a):A niby jaka jest podstawa prawna do takiego stwierdzenia ? Jaki byłby powód "oblania" egzaminu jeżeli np. trzy razy nie wykonam polecenia ?

Wyciąg z przepisów dotyczących kat.B prawa jazdy
INSTRUKCJI PRZEPROWADZANIA EGZAMINÓW PAŃSTWOWYCH
na podstawie Rozporządzenia Min. Infr. z dnia 27.10.2005 r. Dz. Ust. nr 217 z 2005)

Kod: Zaznacz cały
§ 12. 1. Osoba egzaminowana uzyskuje:
1) pozytywny wynik egzaminu praktycznego, jeżeli poprawnie wykonała zadania, o których mowa w § 9;
2) negatywny wynik egzaminu praktycznego, jeżeli:
a) dwukrotnie nieprawidłowo wykonała to samo zadanie egzaminacyjne,
michooo

Postprzez Amos » czwartek 13 października 2011, 12:39

Jednak niewykonanie dajmy na to aż trzech poleceń nie jest równoznaczne z nieprawidłowym wykonaniem danego zadania...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Powrót do Sytuacje na drodze