Rondo sześciozjazdowe - jak poprawnie poruszać się?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo sześciozjazdowe - jak poprawnie poruszać się?

Postprzez Nowicjusz » wtorek 20 września 2011, 16:42

Przychodzę z pytaniem, mam nadzieję, że uzyskam fachową pomoc. Jak poruszać się na tym rondzie (brak wyznaczonych pasów ruchu) - http://imageshack.us/photo/my-images/854/zapytanie.jpg/ jadąc z punktu 1 do punktu 2? Wg czerwonej linii czy białej, czy też jeszcze inaczej?
Na kursie uczyli, że jak się skręca w prawo i jedzie prosto to trzymamy się prawej strony. No to można byłoby tę zasadę zastosować w tym przypadku, tylko, że jadąc zewnętrznym pasem utrudniam trochę jazdę samochodom z dwóch poprzedzających skręt do punktu 2 wyjazdów.
Niedawno zdałem prawo jazdy i jak dotąd przy jeździe do punktu 2 jak na zdjęciu poruszałem się wg opcji czerwonej, tj. cały czas pasem zewnętrznym. Nie wiem jednak czy jest to na pewno prawidłowe, a jeszcze większe mam wątpliwości gdy ktoś z kim się poruszam dziwi się mojej jeździe w ten sposób.
Proszę, powiedźcie mi, jak powinno się prawidłowo tutaj poruszać?
Nowicjusz

Re: Rondo sześciozjazdowe - jak poprawnie poruszać się?

Postprzez szymon1977 » środa 21 września 2011, 01:40

Nowicjusz napisał(a):brak wyznaczonych pasów ruchu
W uproszczeniu: jzezeli sie mieszcza bezproblemowo dwa pojazdy obok siebie to mamy dwa niewyznaczone pasy ruchu

Nowicjusz napisał(a):Na kursie uczyli, że jak się skręca w prawo i jedzie prosto to trzymamy się prawej strony.
Dobra niepisana zasada dla poczatkujacych kierowcow. Unikasz zmiany pasa ruchu bedac na rondzie.

Nowicjusz napisał(a):...utrudniam trochę jazdę samochodom...
Nie utrudniasz. Oni Ci ustepuja pierwszenstwa.

Nowicjusz napisał(a):Proszę, powiedźcie mi, jak powinno się prawidłowo tutaj poruszać?
Przejazd z pkt A do pkt B wyglada na jazde prosto przez skrzyzowanie, czyli:
- wjechac na rondo mozesz z dowolnego pasa,
- po wjechaniu na rondo mozesz zmieniac pasy do woli,
- wyjechac z ronda mozesz tylko... ja bym wyjechal z zewnetrznego.
Obie drogi zaznaczone przez Ciebie sa prawidlowe.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Powrót do Sytuacje na drodze