Janka Wiśniewskiego w Gdyni

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Janka Wiśniewskiego w Gdyni

Postprzez canis » poniedziałek 12 września 2011, 09:20

Pisze tutaj bo sam już nie wiem jak to jest. Prosiłbym aby się wypowiedzieli Ci co znają tę trasę a raczej odcinek trasy.

Powszechnie kierowcy uważają pas z Gdyni Głównej do mostu przy skm stocznia za jednopasmowy w stronę Stoczni jadac. Ale na kursie prawa jazdy uczą że tam są dwa pasy jak się jedzie w kierunku stoczni. Nie wiem teraz jak to według was jest??? Wiadomo ulica dwukierunkowa...ale czy w jednym kierunku jest jeden pas czy dwa...zaznaczam że linia jest tylko rozgraniczająca pasy jak na ulicy dwukierunkowej. Ale zaznaczam że chodzi mi o ilość pasów w danym kierunku.
canis

Re: Janka Wiśniewskiego w Gdyni

Postprzez BOLEKlodz » środa 14 września 2011, 08:28

Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że są tam niewyznaczone pasy ruchu. Więc to, ile aut może jechać, zależy w małym stopniu od ich szerokości i w wielkim, od uprzejmości kierowców. W Łodzi podobnie jesr z wiaduktem na ul. Pomorskiej. Bez problemu przejadą 2 auta, ale uparci jadą zawsze środkiem pasa, więc przy wyprzedzaniu trzeba wyjeżdżać na pas dla jadących z naprzeciwka.
BOLEKlodz

Postprzez Borys_q » środa 14 września 2011, 22:01

Dylemat stary jak świat, czy w obrębie wyznaczonych pasów ruchu (oznaczonej osi jezdni i możliwe, że linii krawędziowej) mogą istnieć niewyznaczone pasy ruchu? Nie odpowiesz na to pytanie, ale generalnie na kursie cie to nie powinno interesować. Jedziesz prosto jedziesz prawą stroną skręcasz w lewo jedziesz przy osi przejście do osi sygnalizujesz kierunkowskazem,przy przejściu ustępujesz pierwszeństwa, z prawej niewolno ci wyprzedzać, z lewej jak się zmieścisz i nie przekraczasz żadnej ciągłej możesz wyprzedzać, więc czy to ważne czy tam są dwa pasy czy jeden??
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez canis » sobota 17 września 2011, 13:11

Tak ulica jest dwukierunkowa a linia przerywana jest tylko oddzielajaca jadących w jednym i w drugim kierunku. Ulica jest szeroka, dwa auta obok siebie moga jechać, ale 2 tiry czy autobusy się nie zmieszczą, a osobowy i bus tak:D

Nie ma pasów dodatkowych ktore wskazywalyby że sa dwa pasy w jednym kierunku a nie jeden. Mimo to jak chodziłem na kurs prawa jazdy instruktorka mówiła że tam sa dwa pasy bo dwa auta zmieszcza się. Jechałem tam elką z nia i fakt dwa auta mogą jechać. Ale po obserwacji kierowcow widać ze traktuja to jak jeden pas i jada środkiem, a trabia na tych co jadą lewą strona pasa.
Dlatego nie wiem jak traktować ten odcinej ulicy. Inaczej ucza a inaczej większosć tam jeździ i powstaje pytania jak powinno być.
canis

Postprzez lechB » sobota 17 września 2011, 13:52

Witam
Takie pytanie najlepiej zadać odpowiedzialnych za tą ulice władzą miasta.
Moim zdaniem ta ulica ma dwa pasy ruchu oznaczone, gdyby jezdnia była szersza drogowcy by oznaczyli dwa pasy w jednym kierunku.
Szerokość pasa ruchu zależy od klasy drogi a nie od szerokości pojazdów wielośladowych.
Minimum szerokości pasa ruchu to 2,5m.
lechB

Postprzez szerszon » sobota 17 września 2011, 23:26

lechB napisał(a):Minimum szerokości pasa ruchu to 2,5m.

To ja sie zapytam co ustawodawca miał na myśli pisząc w Dz.U 220
2.2.1
....Na jezdniach dwukierunkowych o szerokości jezdni mniejszej niż 5,80m linii segregacyjnych nie stosuje się...
To co to jest za twór, gdzie jest jezdnia, a nie ma pasów ruchu( skoro minimalnie ma mieć 2,5m ?)
szerszon

Postprzez lechB » niedziela 18 września 2011, 15:28

Witam
Skąd napisałem że pas ruchu ma mieć minimum 2,5 m z rozporządzenia MTiGM z dn. 2 marca 1999 r. nr. 43 poz. 430
lechB

Postprzez szerszon » niedziela 18 września 2011, 19:23

lechB napisał(a):Witam
Skąd napisałem że pas ruchu ma mieć minimum 2,5 m z rozporządzenia MTiGM z dn. 2 marca 1999 r. nr. 43 poz. 430

No dobra, masz rację. Ale jak nie ma to co ?
szerszon

Postprzez Drezyna » niedziela 18 września 2011, 19:44

Ustawa mówi co to jest pas ruchu, i rozporządzenie oczywiście nie może tego zmienić, więc jeśli tylko w danym kierunku są dwa podłużne pasy jezdni wystarczające do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych każdy, to są dwa pasy ruchu. Szerokość tu nie ma znaczenia.
Drezyna

Postprzez maryann » poniedziałek 19 września 2011, 09:54

lechB napisał(a):napisałem że pas ruchu ma mieć minimum 2,5 m
Zapomniałeś dodać 'wyznaczony'.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Sytuacje na drodze