jak rozpoznać

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

jak rozpoznać

Postprzez rico14 » wtorek 06 września 2011, 19:38

Witam dziś na jaźnie spotkałem sie z dwoma sytuacjami nie jasnymi dla mnie
1 zamazana droga to jest droga gruntowa http://imageshack.us/photo/my-images/58 ... uuquk.png/
2 http://imageshack.us/photo/my-images/832/99554938.png/ to ja jestem samochodem czerwonym to zielone to około 3 metrowy żywopłot

i moje pytanie brzmi jak rozpoznać na takich drogach pierwszeństwo przejazdu moim zdaniem przed takim skrzyżowaniem powinien stać jakiś znak co do obrazka pierwszego to około 100 200m stał znak "droga z pierwszeństwem" przy innym skrzyżowaniu.
Takie sytuacje występują jedynie (przynajmniej tylko tam widziałem) na drogach o zmniejszonym ruchu np uliczki o zmniejszonym ruchu, czyli przed takim skrzyżowaniem powinienem sie zatrzymać jeśli nie jestem pewnie??
rico14

Re: jak rozpoznać

Postprzez karol199 » wtorek 06 września 2011, 23:20

jeśli nie było odwołania pierwszeństwa wcześniej, to je masz na swojej drodze
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez ks-rider » środa 07 września 2011, 09:05

karol199 napisał(a):jeśli nie było odwołania pierwszeństwa wcześniej, to je masz na swojej drodze

Naprawde wychodzisz z zalozenia, ze jezeli przed skrzyzowaniem nie masz zadnych znakow to masz pierszenstwo ? Owszem,mozesz je miec nie znaczy jednak, ze je masz zawsze, nie zdiw sie wiec kiedys.

Do auora

Jezeli przegapiles jadac swoja droga znak regulujacy pierszenstwo, to Twoja ostatnia szansa jest spojrzenie w prawo jaki znak maja ustawiony ci ktorzy jada z prawej strony. Niema znakow to jestes na skrzyzowaniu rownozednym - pierszenstwo z prawej.

:wink:
ks-rider

Postprzez Zonaimad » czwartek 08 września 2011, 00:46

ks-rider napisał(a):Naprawde wychodzisz z zalozenia, ze jezeli przed skrzyzowaniem nie masz zadnych znakow to masz pierszenstwo ? Owszem,mozesz je miec nie znaczy jednak, ze je masz zawsze, nie zdiw sie wiec kiedys.

Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych napisał(a):§ 43. 1. Znak D-1 „droga z pierwszeństwem” oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem.

2. Umieszczona pod znakiem D-1 tabliczka T-6a albo T-6b wskazuje odpowiednio rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie lub układ dróg podporządkowanych.

3. Znak D-2 „koniec drogi z pierwszeństwem” oznacza koniec drogi z pierwszeństwem.

Wychodzi więc na to, że w istocie - jeżeli przed wcześniejszym skrzyżowaniem stał D-1, a przed następnym nie stoi nic - masz prawo zakładać, że wciąż poruszasz się drogą z pierwszeństwem. Dopóki nie pojawi się D-2, tudzież cokolwiek innego, w stylu A-7.
Zonaimad

Postprzez jen20 » poniedziałek 12 września 2011, 15:02

Tak jak mówi ks-rider. Zobacz jakie jest oznakowanie na drodze którą przecinasz. Jeśli nic tam nie dostrzeżesz to zasada prawej ręki jest bezpieczna.
jen20

Powrót do Sytuacje na drodze