Przekroczenie osi jezdni przy parkowaniu po prawej (SPÓR)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przekroczenie osi jezdni przy parkowaniu po prawej (SPÓR)

Postprzez Intermiv » środa 31 sierpnia 2011, 15:41

Witam Was serdecznie!

Chciałbym dowiedzieć się co myślicie o sytuacji, która dzisiaj przydarzyła mi się na drodze.

Jadąc ulicą dwukierunkową (czyli taką standardową) chciałem zjechać na parking po prawej stronie.

Jako, że było tylko 1 wolne miejsce między samochodami, musiałem wziąć nieco większy łuk, żeby wjechać tak bardziej prostopadle do jezdni, bo jakbym wjechał pod mniejszym kątem, czyli tak jakby bardziej ścinając, to bym się nie zmieścił i nie wyprostował pomiędzy dwoma stojącymi na parkingu pojazdami

Sytuację postarałem się zobrazować na poniższym rysunku

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Ja jestem zielonym samochodzikiem, a inny koleś niebieskim.

Podczas mojego skrętu w prawo (miałem wrzucony prawy kierunkowskaz) koleś próbował mnie wyminąć z mojej prawej strony, bo myślał, że nie biorę łuku, tylko będę zjeżdzał na lewo (czego nie wolno przecież robić przez podwójną ciągłą)

Widziałem jeszcze, że miał w tym czasie telefon przy uchu.

Naprawdę niewiele brakowało, żeby doszło do zderzenia.

Ja wtedy popukałem się w głowę, a on się zatrzymał i doszło do wymiany zdań.

Jego zdaniem to ja popełniłem błąd bo przejechałem kołem po osi jezdni, po podwójnej ciągłej.

Poza tym "on jeździ od 20 lat i ja nie będę go uczył"

Dopiero potem poukładałem to sobie w głowie i uważam, że nawet jeśli przejechałem przy manewrze parkowania po prawej stronie lewymi kołami przez oś jezdni, to nadal wina przy zderzeniu ewidentnie byłaby kolesia za mną

Bo po pierwsze, to on jechał z tyłu i jest zobowiązany zachować ostrożność

Po drugie, sygnalizowałem wykonanie manewru (prawy kierunkowskaz)

Po trzecie, nie wyprzedza się pojazdów z prawej strony! (na takiej drodze)

Po czwarte, koleś jechał nieuważnie, bo jedną ręką trzymał telefon przy uchu

Czy słusznie uważam, że mam rację?

Trochę się zdenerwowałem, bo koleś nieco zbił mnie z tropu tym tekstem o przekroczeniu osi jezdni (podwójna ciągła) i tak jakoś w sumie chyba stanęło na tym, że odjechał z przekonaniem, że to ja zawiniłem.

Powiem szczerze, że trochę żałuję że nie doszło do (małej) stłuczki, bo chciałbym zobaczyć jak tłumaczyłby się takim tekstem przy policjancie

Moim zdaniem, nawet jeśli popełniłem błąd przekraczając linię (a uważam że nie robiąc tego nie dałoby się wjechać w to wąskie miejsce parkingowe), to i tak wina jest tego kolesia z tyłu, który nie zachował należytej ostrożności, odległości etc

Poza tym wydaje mi się, że próba wyprzedzania pojazdu z prawej strony dyskwalifikuje go już na starcie

A gadka, że ktoś jeździ 20 lat jest śmieszna, bo to wcale nie znaczy, że już nie popełnia się błedów na drodze!

Co myślicie o tej sytuacji? Czym mam rację? Czy może ja też trochę zawiniłem??
Intermiv

Re: Przekroczenie osi jezdni przy parkowaniu po prawej (SPÓR

Postprzez lith » środa 31 sierpnia 2011, 17:33

Przekroczenie podwójnej miałoby jakieś znaczenie przy sporze z jadącym z naprzeciwka. Miałeś prawy kierunek gość nie miał prawa Cię wyprzedzić, a jego tłumaczenie jest dla mnie śmieszne.
lith

Postprzez cman » środa 31 sierpnia 2011, 17:37

lith napisał(a):Miałeś prawy kierunek gość nie miał prawa Cię wyprzedzić (...)

Bo?
cman

Postprzez michooo » środa 31 sierpnia 2011, 18:07

Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu (na obszarze zabudowanym) są przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku. Ponadto przepis mówi o wyznaczonych pasach ruchu.

Tutaj, z tego, co widzę, na upartego są 2 niewyznaczone dla każdego kierunku. Zatem nie można wyprzedzać z prawej.
michooo

Postprzez cman » środa 31 sierpnia 2011, 18:19

Począwszy od tego: viewtopic.php?p=229161#p229161 , zwłaszcza to: viewtopic.php?p=229310#p229310 .
Poza tym ja pytam o prawy kierunkowskaz i niemożność wyprzedzania z niego wynikającą.
cman

Postprzez lith » środa 31 sierpnia 2011, 20:10

Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.

oraz

3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5 i 10.

Przy czym nie łapie tu się ani 4, ani 5, ani 10.
lith

Postprzez cman » środa 31 sierpnia 2011, 20:15

lith napisał(a):Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.

No chyba nie mamy tego samego pasa ruchu, tylko dwa niewyznaczone, skoro inny samochód jest w stanie wyprzedzić?

lith napisał(a):3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5 i 10.

Przy czym nie łapie tu się ani 4, ani 5, ani 10.

Łapie się ust. 10, o czym powyżej wspomniałem - ale nie o to pytam.
cman

Postprzez dylek » środa 31 sierpnia 2011, 20:34

cman napisał(a):No chyba nie mamy tego samego pasa ruchu, tylko dwa niewyznaczone, skoro inny samochód jest w stanie wyprzedzić?

Autor wątku napisał :
Jego zdaniem to ja popełniłem błąd bo przejechałem kołem po osi jezdni, po podwójnej ciągłej.

Jeśli jeden pocina po podwójnej ciągłej, a drugi się koło niego próbuje wbijać to mamy od razu 2 niewyznaczone pasy ruchu ??
Ciekawa teoria, ciekawa...
W drugą stronę też ona działa ??
Jak ja będę jechał przy krawężniku, a ty mnie będziesz wyprzedzał po podwójnej ciągłej, to ci wolno, bo masz 2 niewyznaczone pasy ruchu ?? :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez cman » środa 31 sierpnia 2011, 20:43

Pojawia się wypowiedź:
lith napisał(a):Miałeś prawy kierunek gość nie miał prawa Cię wyprzedzić (...)

Pytam: dlaczego. Tylko to mnie interesuje.

Może spróbuję pełnym zdaniem:
Na podstawie jakiego przepisu tamten nie miał prawa go wyprzedzić, z powodu działania jego prawego kierunkowskazu?

Jasne? Pytam tylko o tę wypowiedź, tylko jej autora. Nic więcej w tym temacie mnie nie interesuje. Jasne?
cman

Postprzez lechB » środa 31 sierpnia 2011, 23:45

Witam
Kilka uwag na temat pasa ruchu oznaczonego i nieoznaczonego.
W Koszalinie na ul. Mieszka I są dwa pasy oznaczone i dwa nieoznaczone ponieważ mieszczą się dwa samochody Nissan Micra takie bzdety dowiedziałem się w czasie szkolenia instruktorów. Przy tej ulicy znajduje się ZORD w Koszalinie. Te dwa pasy ruchu nieoznaczone na pasie ruchu oznaczonym widzą instruktorzy i egzaminatorzy w Koszalinie bo mieszczą się dwa samochody.
Szerokość pasa ruchu i czy jest oznaczony lub nieoznaczony zależy od klasy drogi a nie od szerokości samochodu.
lechB

Postprzez lith » czwartek 01 września 2011, 00:37

Jak dylek napisał- to, że jak ktoś odbił do lewej, żeby zaparkować 'na raz' a kto inny próbował się wbić z jego prawej strony dla mnie absolutnie nie oznacza jeszcze, że były tam 2 pasy w 1 stronę. To o czym cman piszesz to takie dość filozoficzne, mocno naciągane interpretacje... w ten sposób można udowodnić, że praktycznie wszystko jest zgodne/niezgodne z przepisami.
lith

Postprzez cman » czwartek 01 września 2011, 08:37

Dobrze, więc niech nie będzie tam dwóch pasów ruchu w jedną stronę, nieważne! Ważne jest to, czy pojazdy znajdowały się na tym samym pasie ruchu - jeden mógł się znajdować za podwójną ciągłą, okrakiem na podwójnej ciągłej, na chodniku albo na trawniku - jeżeli tamten mógł go wyprzedzić, to znaczy, że nie znajdowały się na tym samym pasie ruchu. Więc art. 24 nie ma nic do rzeczy. Zatem ponawiam pytanie:

Na podstawie jakiego przepisu tamten nie miał prawa go wyprzedzić, z powodu działania jego prawego kierunkowskazu?
Ostatnio zmieniony piątek 02 września 2011, 00:06 przez cman, łącznie zmieniany 1 raz
cman

Postprzez ks-rider » czwartek 01 września 2011, 09:02

Intermiv napisał(a):... było tylko 1 wolne miejsce między samochodami, musiałem wziąć nieco większy łuk, żeby wjechać tak bardziej prostopadle do jezdni, bo jakbym wjechał pod mniejszym kątem, czyli tak jakby bardziej ścinając, to bym się nie zmieścił i nie wyprostował pomiędzy dwoma stojącymi na parkingu pojazdami

>>Gdybys nauczyl sie parkowania tylem w poprzeg do calej sytuacji by nie doszlo, zamiast pisac po forach idz lepiej pocwicz !

michooo napisał(a):Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu (na obszarze zabudowanym) są przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku. Ponadto przepis mówi o wyznaczonych pasach ruchu.

Tutaj, z tego, co widzę, na upartego są 2 niewyznaczone dla każdego kierunku. Zatem nie można wyprzedzać z prawej.

A jak niema wyznaczonych to juz nie wolno ? :hmm: :wow: :cry2:

Ty wez idz jeszcze raz na wyklady lub poczytaj PoRD Nigdzie w zaddnych przepisach nie jest powiedziane, ze na jezdni w jednym kierunku nie wolno wyprzedzac / omijac z prawej strony.

Uwielbiam dyskusje amatorow :mrgreen:

Jezeli jezdnie jest na tyle szeroka, ze mieszcza sie na niej swobodnie dwa pojazdy ( jadace w tym samym kierunku ) nie zawsze jest ona oznaczona znakami poziomymi ( liniami ).

Prawodawca stouje wiec zasade ograniczonego zaufania.

Jeden nie umie parkowac, a drogi nie ma ochoty umozliwic mu spokojne zaparkowanie, - jednym slowek kultura na drodze !

:wink:
ks-rider

Postprzez Intermiv » czwartek 01 września 2011, 10:00

do ks-rider:

Umiem parkować "tyłem w poprzek" jak to nazwałeś

Co nie znaczy, że to rozwiązanie byłoby lepsze w tej sytuacji

Ciekaw jestem czy Ty zawsze tak parkujesz ("tyłem w poprzek"), bo moim zdaniem jest wolniejszy sposób parkowania, który na dłużej przyblokuje tych jadących za tobą, nie mówiąc już, że w pewnym momencie Ty cofasz, a oni jadą na ciebie - to jeszcze bardziej niebezpieczny manewr (wiadomo, wszystko zależy od uwagi jadącego za tobą)

Zresztą łatwo Ci być mądrym po fakcie.

I to nie chodziło o to, że tamten specjalnie nie chciał umożliwić mi zaparkowanie, tylko o to, że jechał nieuważnie i nie zwrócił uwagi na moją sygnalizację wykonania manewru

Więc nie mów mi, że nie umiem parkować człowieniu
Intermiv

Postprzez lith » czwartek 01 września 2011, 10:08

Jeżeli była tam podwójna ciągła to znaczy, że nie była to jezdnia jednokierunkowa. Na takiej żeby wyprzedzić z prawej muszą być pasy wyznaczone. Oczywiście wiem, ze cmanowi chodzi o to, ze nigdzie nie jest wprost napisane, ze wszystkie pasy muszą być wyznaczone, czy inaczej- że trzeba wyprzedzać z prawej tylko po wyznaczonych, (bo znowu jakiś mondzioł piszący pord dziwnie to napisał) i że niby zawsze można stwierdzić, że na danym wyznaczonym pasie w sumie są jeszcze 2 niewyznaczone i wyprzedzać... ale w ten sposób idąc to każdy pas wyznaczony można podzielić na niewyznaczone... ogólnie to w każdym przypadku kiedy samochody nie jadą idealnie za sobą można stwierdzić, że nie jadą tym samym pasem i tego typu absurdy. Dla mnie to już takie udowadnianie, że czarne jest białe... oczywiście często w naszym prawie możliwe, przy sporej ilości niedopowiedzeń i możliwości interpretacji.

btw. droga ma gdzieś zapisane w dokumentach jakichś ile pasów się na niej znajduje? ;]
lith

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze