Prawo skos czy prawo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Prawo skos czy prawo?

Postprzez paula22 » środa 31 sierpnia 2011, 11:41

Witam!
Mam taki problem , ciężko mi zawsze odróżnić jak mówi mi instruktor w prawo albo w prawo skos itd zawsze mi się to miesza , pomóżcie : (

3 to napewno lewo... a 1 i 2?

http://imageshack.us/photo/my-images/9/skose.jpg/
paula22

Re: Prawo skos czy prawo?

Postprzez qwer0 » środa 31 sierpnia 2011, 13:35

Szczerze mowiac, to sam nie wiem o co chodzi z "prawo skos".
W takiej sytuacji do wyznaczania gdzie mamy jechac nalezaloby sie posluzyc tablicami kierunkowymi, poprzez mowienie, w kierunku, ktorego miasta/miejscowosci mamy jechac, ewentualnie wczesniej sie dogadac, aby komendy byly zrozumiale lub wydac prosta komende prawa/srodkowa/lewa jezdnia.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez maryann » środa 31 sierpnia 2011, 13:57

Witaj na forum!
A tak w ogóle, to jakie 'na pewno lewo'? Ja tam widzę tylko strzałki na wprost. Co więcej - uzycie jakiegokolwiek migacza wcześniej na pasie środkowym(2/3) może sugerować zamiar zmiany tego pasa, a nie wybór jednego z dwóch.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez DEXiu » środa 31 sierpnia 2011, 14:53

Nie za bardzo rozumiem pytanie w kontekście obrazka, ale jak dla mnie "prawo skos" oznacza "w prawo, ale jeśli jest kilka skrętów w prawo, to NIE ten najbardziej na prawo"
DEXiu

Postprzez paula22 » środa 31 sierpnia 2011, 16:52

No więc jeśli jest kilka skrętów w prawo to który jest z nich prawo skosem?: ( ten najbardardziej po prawej ?
paula22

Postprzez DEXiu » środa 31 sierpnia 2011, 23:31

Przecież napisałem wyżej :roll: Według mnie jeżeli jest kilka dróg, które można uznać za "prawo", to "prawo skos" oznacza tę "mniej w prawo" (czyli NIE tę "najbardziej w prawo" tylko tę sąsiednią - tę nieco bardziej na wprost niż całkiem w prawo :wink: )
W każdym razie według mej wiedzy zawsze będzie to oznaczało drogę położoną pod kątem między 1 a 89 stopni względem kierunku jazdy (uznajemy, że kierunek jazdy - czyli "na wprost" - to 0 stopni, a "prostopadle w prawo" to 90 stopni)
DEXiu

Postprzez maryann » czwartek 01 września 2011, 08:43

A po co to w ogóle odróżniać?
Nie można użyć kierunkowskazu prawoskośnego? :)
Albo mamy 'w prawo' albo 'prosto'. A prosto nie musi być 0stopni. Powtarzam więc: na zdjęciu mamy kierunki tylko prosto.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Sytuacje na drodze