Znak stop i przejście dla pieszych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znak stop i przejście dla pieszych

Postprzez ytrewqfdsa » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 22:56

Witam,
mam problem ze sytuacja przedstawioną na rysunku. Oblałem niedawno egzamin na tym skrzyżowaniu bo nie zastosowałem się do znaku B-20.Co prawda zatrzymałem się, ale przed przejściem dla pieszych, następnie ruszyłem i tylko sprawdziłem drogę z pierwszeństwem. Nic nie jechało więc bez zatrzymywania jechałem dalej w lewo. I wtedy oblałem. Egzaminator powiedział ze nie miałem widoczności przed pasami. (miał rację, po lewej jest jakiś budynek, drzewa). Dodam że na skrzyżowaniu nie ma żadnej linii bezwzględnego zatrzymania, tylko stop i pasy. Za pasami może mam około 2 metrów do krawędzi drogi prostopadłej.
Niestety, najbardziej mnie boli to, że mój instruktor mnie tak uczył. Mówił, że właśnie na tym skrzyżowaniu "oblewają" i trzeba jeździć tak jak on sam mówi (zatrzymać się przed pasami, powoli dojechać bez zatrzymania i potem tylko sprawdzić czy nic nie jedzie). Najlepsze jest to, że sam zwróciłem instruktorowi uwagę, że nic przed pasami nie widzę i chyba lepiej się jednak zatrzymać za nimi. Ale on trzymał się swojej wersji. Mam wrażenie że jakbym go nie posłuchał to bym zdał, bo to była już końcówka egzaminu:-(
Niedługo mam kolejny egzamin i chciałem potwierdzić czy wersja egzaminatora była na pewno słuszna, bo nie chce trafić na innego który będzie miał inne zdanie.
Obrazek
ytrewqfdsa

Re: Znak stop i przejście dla pieszych

Postprzez oskinstruktor » poniedziałek 22 sierpnia 2011, 23:04

Była słuszna. Instruktorowi każ zapłacić za kolejny egzamin!!! :)
oskinstruktor

Postprzez szerszon » wtorek 23 sierpnia 2011, 08:35

Plus zwrot kosztów za godziny na których gadał od rzeczy.
szerszon

Postprzez maryann » wtorek 23 sierpnia 2011, 09:40

Ja mam codziennie po drodze do pracy podobną łamigłówkę- to miejsce. Jadąc od prawej, Proszowską, postawili niedawno STOP; potem mamy linię zatrzymania P14 przed przejściem, potem P13 przed przecznicą z prawej, a potem linia krawędziowa drogi E7. Gdzie powinienem się zatrzymać i chcąc jechać w prawo E7- w którym momencie włączyć(lub nie) prawy migacz?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » wtorek 23 sierpnia 2011, 13:39

Tej P-13 nie przemalowali ?
Ja bym sie przy niej zatrzymał, potem podjechał prosto ,do momentu gdy nie bedzie mozliwości oszukania kogokolwiek, że skrecam w prawo, kierun i po skosie.
czy dobrze zrozumiałem ?
szerszon

Postprzez maryann » wtorek 23 sierpnia 2011, 13:45

Zapewna tak- w każdym razie dokładnie tak robię;
A kierunkowskaz włączam tak w połowie już tej drogi w prawo. W każdym razie jedno zatrzymanie przed P13 wystarcza i praktycznie wcześniej ani później potrzebne nie jest.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Sytuacje na drodze